Mi kerüljön a falra?

2010-07-18 01:20:37 | Módosítva: 2016-02-07 16:32:37

Speciális tapéták, parafa, díszítő faltetoválás, bőrdeszkás burkolat és falburkoló lemezek... Nagy választékban kaphatók olyan falra, esetenként ajtóra, bútorokra is felhelyezhető tapéták, burkolóelemek, melyekkel kis befektetéssel, akár saját magunk is gyorsan új színekbe öltöztethetjük lakásunkat. Ezekből a kreatív megoldásokból gyűjtöttünk össze néhányat.

Falburkoló lemezek

A falburkoló lemezek magas hővel és nyomóerővel összepréselt fa alapanyagú termékek. Felületi mintázatuk nagyon változatos és élethű lehet, így csempemintázatot, téglafalat, különböző fa- vagy kőburkolatot is utánozhatnak, nagyon hitelesen, természetes hatású megjelenéssel. Vastagságuk 3-5 milliméter, és a panelek általában 122x244 centiméteres méretűek, azaz 2,98 négyzetméteresek. Tömegükből adódóan egy ekkora panellel még könnyű dolgozni, egyszerű vele lakáson belül közlekedni, ám nagy előnye mégis méretében rejlik, hiszen egy ilyen csempe mintázatú falburkoló panel felszerelése sokkal gyorsabb, mint ugyanennyi csempe felrakása, így az anyagköltség és a munkadíj is jóval olcsóbb lesz, miközben a végeredmény megszólalásig hasonlít egy csempézett fal látványára.

A szerelés kis gyakorlattal házilag is megoldható, mivel a paneleket rakasztóval erősítjük a falra. Sokféle alapfelületre alkalmazható, így rátehetjük közvetlenül a vakolatlan falra, de felújítás esetén a szilárd, nem porladó vakolat is ideális alapja a falburkolólapoknak. Kerülhetnek közvetlenül gipszkartonra, bármilyen már meglévő szilárd burkolatra, akár a korábbi, már felújításra szoruló csempére is.
A falburkoló táblák az épület minden részében alkalmazhatók, egyrészt alapanyaguk tulajdonságának köszönhetően, másrészt azért, mert számos burkolat utánzására alkalmasak; így a konyhában, fürdőszobában, nappaliban, hálószobában, vagy az irodában is megállják helyüket az oda illő mintázattal. Előszobák, folyosók és nagyobb forgalmú helyiségek falburkolása is gyorsan egyszerűen és költség hatékonyan megoldhatók ezekkel a praktikus falburkoló lapokkal.
A gyártási technológiájuknak köszönhetően kopásállóságuk, sérülésállóságuk is jó, és a nedvességet is jól viselik, nem szívják magukba a préselt szerkezetük miatt, ennek köszönhető fürdőszobai alkalmazásuk is. A panelszerkezetből adódóan lángterjedési szempontból is biztonságosak a bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező típusok.

Ajtóburkolás

Érdekes és ötletes változata e lapoknak az ajtóburkoló panel, ami ideális ajtók felújítására. A fali panelekhez hasonlóan itt is ragasztással kell megoldani a felerősítésüket. Az akár több évtizedes, már sokszor átfestett ajtók felújítása nagyon időigényes, hiszen ha szép eredményt szeretnénk elérni, akkor az összes festékrétegtől meg kell szabadítanunk a fát maratással vagy hőlégfúvós festéklekaparással. Ez nagyon időigényes dolog, ám ha kihagyjuk, és még egy festékréteget kenünk fel rá sokadszorra, akkor sem lesz szebb az eredmény.
Az ajtófelújító lap ezért jó megoldás, hiszen a régi festék, ha nem pereg, alatta maradhat, és csak rá kell ragasztani az ajtópanelt, ami szintén több színben, mintázatban, akár kazettás kivitelben is kapható.
Az ajtófelújító lapok nem csak rossz állapotú ajtóknál alkalmazhatók, hanem akkor is jól jönnek, ha más díszbe szeretnénk öltöztetni a lakást, hiszen ha csak egy-két ajtót varázsolunk át valamilyen rusztikus, vagy modern famintázatúra, azzal az egész lakást átöltöztetjük.
Olcsó de szép megoldás az is, ha nem akarunk tömörfa ajtókra költeni, hogy farostlemez ajtókat veszünk, és azokat ajtóburkoló lapokkal fedjük be otthon, akár saját kezűleg. A mintázat a megszólalásig hasonlítani fog a nemes fák mintázatára, de töredék áron. E lapok anyaga 50 százalékkal sűrűbb, mint a természetes fa sűrűsége, így felületük ütés és horzsolásálló, jobb lesz a hangszigetelésük, és a természetes fa hibáitól is mentes lesz, például nem kell gyantacsöpögéstől tartani.

Faburkolatok

Korábbi számainkban már esett szó a bőrdeszkás falburkolásról, amely egy természetes hatású megoldás, akár omló vakolat fedésére is alkalmas. A bőrdeszka egy mellékterméke a faiparnak, így olcsón beszerezhető. Főleg beltéri használat esetén azonban feltétlen gondoskodni kell a kártevő-mentesítéséről, hogy se farontó rovarok, se gombák ne támadhassák meg. Felszerelése párnafákra történik, így néhány centiméter eltartással fog állni a faltól, aminek köszönhetően annak jó szellőzése marad.

Speciális tapéták

A textiltapétáknak és a parafa tapétának is jó hangszigetelő tulajdonsága van, ahhoz képest, hogy nem vastagok. A textiltapétát géppel szórják fel a falra, nagyon jól néz ki a végeredmény, de jelentős rumlit okoz, amíg elkészül, és teljes ki-bepakolást igényel. A parafatapéta tekercsben szinte minden barkácsáruházban beszerezhető, egyszerűen, házilag is felrakható.
Ha valaki komolyabb hangszigetelést szeretne belülről a lakásába, akkor préselt kőzetgyapot szigetelőelemeket kell a falra előzetesen felszerelt profilok közé betenni, és az egészet gipszkartonnal fedni. Ez nem olcsó, a szobabelső méreteiből is elvesz valamennyit, de ennek a legjobb a hang-és hőszigetelő hatása.

Papírtapéta

A legrégebbi, legegyszerűbb tapétatípus, sokféle szín-, és mintaváltozatban. A hagyományos termékek kedvelőinek ajánlható, olcsó, semmi extrát nem nyújtó, de a célnak megfelelő tapétafajta.

Fűrészporos tapéta

Ezeket akár 4-6 alkalommal is át lehet festeni. Mennyezettapétázásra különösen ajánlott. Sokféle fűrészpor-változattal, szemcsemérettel kapható. Natúr színében egyszerű látványt nyújt, de színes festékkel átfestve jól mutatnak rajta a fűrészpor adta kiemelkedő mintázatok.

Festhető vlies tapéta

A vlies tapéta szakember segítsége nélkül is könnyen felragasztható a falra. Ennél a fajtánál elegendő csak a falat bekenni a tapétaragasztóval, a tapétát szárazon is felvihetjük a tapétázandó felületre. Körülbelül tíz alkalommal átfesthető, nehezen gyűrődő tapéta, mivel rostszálakból készül. Légáteresztő képessége jó, így minden helyiségbe javasolható, ahol tapétázni szokás a falat.

Selyemtapéta

Előnye, hogy felülete vizes ruhával törölhető, emellett portaszító anyagot tartalmaz. Nagy mintaválasztékban kapható, hosszú élettartamú termék.

Öntapadó tapéták

E műanyag felületű tapéták hátoldala ragasztóval van ellátva, így egyszerűen felrakható. Anyagából adódóan vizes helyiségekbe is ajánlható, például csempékre, de régi bútorok felújítására is alkalmas, nedvesen is tisztítható. Nagy szín-, és mintaváltozatban kaphatók, akár a régi hűtőszekrényt is újjávarázsolhatjuk vele. Szép élethű famintázatú változataik vannak.

Habosított tapéták

Két rétegű tapéták, amelyek egy makulatúra alapból és az erre rápréselt habrétegből állnak. Ettől némi hang és hőszigetelő képességük van. Utcafronti, vagy hideg falakra különösen ajánlottak, e szintén nagy választékban kapható tapéták.

Üvegszálas tapéták

Nehezen éghetők, nem szakadnak, bírják a fal apró mozgását, sokszor átfesthetőek. Fürdőszobába, vizes helyiségekbe is alkalmasak. Üvegszál tartalma miatt felrakásuk után azonnal festeni kell.

Kasír tapéták

Vastag papírból készült tapéta, amely dombornyomásos mintázatokat tartalmaz. Olcsó és szép tapéták tartoznak ebbe a kategóriába, az anyagvastagságuk miatt felragasztásuk kicsit nehezebb, de bele lehet jönni. Az illesztéseknél és a sarkoknál a ragasztás nagyobb odafigyelést igényel, mert felpöndörödhet.

Hőszigetelő tapéták

Kartonnal kasírozott polisztirol alátétes tapéta. Nagyfokú hőszigetelő és enyhe hangszigetelő hatása van e tapétatípusnak. Csökkenti a falak hideg kisugárzását, a helyiségekben kellemes meleg érzést biztosít. Hőhidas falfelületekre ajánlott. A hőhidaknál jellemző a penészedést is közvetve gátolja ez a tapétafajta.

Faltetoválások

A falmatricák és faltetoválások egyre divatosabbá kezdenek válni nálunk is. Egy 100-150 centiméteres faltetoválás-motívum 3-5000 forintért szerezhető be, és azzal, hogy az eddig egyszínű falra feltesszük, az egész szoba habitusa, hangulata megváltozik.
Felrakásakor először tisztítsuk meg a falfelületet az esetleges portól és szennyeződésektől. Az alapfelület lehet fa, fém, bútor, üveg, csempe, fűrészporos vagy üvegszálas tapéta is. Ezután jelöljük ki a felhelyezendő motívum felső határát, majd ceruzával halványan jelöljük meg a határvonalat, ügyelve a vízszintes és a függőleges megtartására.

A faltetoválást egy vízszintes és kemény felületen terítsük szét. A vastagabb mintás réteg kerüljön alulra, majd a motívum nyomát követve simítsuk rá a tetején található vékony fóliaréteget. Ezután húzzuk le óvatosan a motívum alsó, vastag védőrétegét, vigyázva, hogy az immár szabaddá vált kép ragasztós része ne szennyeződjön.
Most már felhelyezhetjük a motívumot a korábban ceruzával megjelölt határvonalhoz igazodva. Simítsuk el alaposan kézzel, vagy egy törölközővel felülről lefelé haladva. Figyeljünk rá, hogy a simítás minden részletre kiterjedjen, és mindezt addig folytassuk, amíg a felszín teljesen sima, és gyűrődésmentes nem lesz. Ekkor távolítjuk el a légbuborékokat a minta alól.
Végezetül válasszuk le a felső áttetsző védőréteget a motívumról. A védőréteg eltávolítását célszerű a bal alsó saroktól kezdeni, és folyamatosan balról jobbra felfelé haladva befejezni. Ha kerüljük a hirtelen mozdulatokat, akkor nem lehet gond, hamarosan örülhetünk szobánk új díszének, a faltetoválásnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nemere Ilona


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kőfurnér

Új és természetes alapanyagú anyaggal bővült az épületeknél használható burkolóanyagok választéka. Ez a kőfurnér, amely külső és belső térben is használható, és különleges tulajdonságokkal...


Térhatású falburkolatok

Mostanában szinte mindenki szeretné lakószobáit egyedivé varázsolni, modernebben berendezni. A letisztult formavilágú bútordarabokkal ez könnyen meg is valósítható, ám a sík falak esetenként...