Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (2. rész)

2016-11-14 12:54:06 | Módosítva: 2016-12-19 11:41:29

Táblás vagy tekercses ásávnygyapot?

Az ideális csomagolásról a házépítők körében tévesen terjedt el, hogy ha „állékony” terméket szeretnének, akkor a táblás kiszerelésen kívül szóba sem jöhet más. Nos, ezt a tévedést szeretnénk ezúton is eloszlatni, és megnyugtatni mindenkit, hogy a tekercses termékek közt pontosan ugyanazt a magas minőséget találhatják meg!Elmondjuk, miért. Az üveggyapot szálszerkezete nagyon vékony, hosszú és rugalmas szálakból épül fel, ezért a gyártósor végén a végterméket akár fel is lehet tekercselni, és így tekercses formában összecsomagolni, a levegőt is kipréselve belőle.

Az üveggyapot szálak nagyon vékonyak és effektíve hosszúak, ez a két tulajdonság a termék nagyon sok műszaki paraméterét meghatározza:

– az üveggyapot termék szálszerkezeti tulajdonságaiból kifolyólag nagyon rugalmas,
– minél vékonyabbak az üveggyapot szálak annál alacsonyabb hővezetési tényező érhető el.

Ha komprimált a csomagolás, úgy az anyagok szállítása, raklapozása, tárolása, és helyszíni anyagmozgatása is jóval előnyösebb feltételekkel történhet: egy adott térfogatban jóval több anyagot tudunk mozgatni, tárolni stb. mint táblás kiszerelés esetében. A vékony, hosszú és rugalmas üveggyapot szálaknak köszönhetően a szigetelőanyag kicsomagolása után szinte rögtön visszanyeri vásárolt (névleges) vastagságát, úgy, hogy a terméket alkotó szálak nem sérülnek, nem törnek meg.

A tetőtéri szigetelés kapcsán még egy fontos adattal, aránnyal érdemes tisztában lennünk. A hőszigetelés költsége a teljes tetőszerkezet bekerülési költségének mindössze kb. 12-15%-a. Miközben sok energiát fordítunk pl. a cserép vagy az ereszcsatorna kiválasztására, annak színe formája, sőt még garancia tartalma is az építtetők preferenciái között első helyeken vannak, addig ugyanez a tudatosság az indokoltnál kevésbé van jelen a szerkezeti anyagok terén. Ez részben érthető, hiszen ezen anyagok kiválasztását a műszaki előírások mélyebb ismerete nélkül jobb a szakemberre bízni, ám sokszor épp a kivitelezők nem vagy nem jól mérik fel a megrendelő igényeit, akik alapvetően jól hőszigetelő és tartós tetőre vágynak.

Ennek a minimális, önmagunk érdekében megtett tudatosságnak a jegyében kell tehát elvárnunk és ellenőriznünk, hogy a tetőbe valóban az oda megfelelő hővezetési tényezőjű, más néven lambda értékű szigetelés kerül-e bele. A mai elvárás a 0,039 vagy annál alacsonyabb, 0,037-0,035-0,032 lambda érték. Ennél gyengébb képességű termék beépítésével viszont veszélyeztetjük tetőnk biztonságos működését.

Bíztatunk tehát mindenkit, hogy „tekercseljen” nyugodtan, használja ki az ebből származó előnyöket is! Az URSA gyártási portfóliójában a tekercses kiszerelésű szigetelőanyagok mellett természetesen gyárt táblás kiszerelésű termékeket is. A nagy testsűrűség miatt egy köztes födémre elhelyezendő lépéshangszigetelő anyagot például már nem lehet tekercses kiszerelésűre becsomagolni.

Az URSA ásványgyapot (üveggyapot) termékek egyedülálló tulajdonságai páratlan hő- és hangszigetelési kombinációt jelentenek, valamint kiváló tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ár/hőszigetelés arányuk szintén kimagasló. Ezek a termékek védelmet biztosítanak a hidegtől, melegtől és a zajtól is, így alkalmazásukkal minden épületrészben megteremthetőek a lehető legkomfortosabb körülmények.

URSA ásványgyapot felhasználásával jelentős költség takarítható meg, miközben a környezetet is védjük: A szigetelőanyagok élettartamuk alatt a gyártásukhoz képest 243-szor több energiát takarítanak meg, és 121-szer több CO2 kibocsátás csökkentéséhez járulnak hozzá!


Varga Tamás
alkalmazástechnológus

Amennyiben további információt szeretne az ásványgyapotokról, kérjük, keresse fel az URSA weboldalát: www.ursa.hu és kérdezzen a szakértőtől!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zajmentes komfortra vágyva

A világ most nem rohan. Csendhonol az utcákon és lassan megerősödik egy új világnézet: azegymás felé és befelé fordulás. Ám zavaró zajforrások ettől még azért lehetnek, lakáson belül is… Érdemes...


Hő- és hangszigetelés szarufák között és alatt

Ennél a szerkezeti kialakításnál a szigetelőanyagot két rétegben helyezzük el – az első réteget a szarufák közeibe, a második réteget pedig a szarufák alá. A szarufa közöket kitöltjük...