Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (2. rész)

2016-11-14 12:54:06 | Módosítva: 2016-12-19 11:41:29

Táblás vagy tekercses ásávnygyapot?

Az ideális csomagolásról a házépítők körében tévesen terjedt el, hogy ha „állékony” terméket szeretnének, akkor a táblás kiszerelésen kívül szóba sem jöhet más. Nos, ezt a tévedést szeretnénk ezúton is eloszlatni, és megnyugtatni mindenkit, hogy a tekercses termékek közt pontosan ugyanazt a magas minőséget találhatják meg!Elmondjuk, miért. Az üveggyapot szálszerkezete nagyon vékony, hosszú és rugalmas szálakból épül fel, ezért a gyártósor végén a végterméket akár fel is lehet tekercselni, és így tekercses formában összecsomagolni, a levegőt is kipréselve belőle.

Az üveggyapot szálak nagyon vékonyak és effektíve hosszúak, ez a két tulajdonság a termék nagyon sok műszaki paraméterét meghatározza:

– az üveggyapot termék szálszerkezeti tulajdonságaiból kifolyólag nagyon rugalmas,
– minél vékonyabbak az üveggyapot szálak annál alacsonyabb hővezetési tényező érhető el.

Ha komprimált a csomagolás, úgy az anyagok szállítása, raklapozása, tárolása, és helyszíni anyagmozgatása is jóval előnyösebb feltételekkel történhet: egy adott térfogatban jóval több anyagot tudunk mozgatni, tárolni stb. mint táblás kiszerelés esetében. A vékony, hosszú és rugalmas üveggyapot szálaknak köszönhetően a szigetelőanyag kicsomagolása után szinte rögtön visszanyeri vásárolt (névleges) vastagságát, úgy, hogy a terméket alkotó szálak nem sérülnek, nem törnek meg.

A tetőtéri szigetelés kapcsán még egy fontos adattal, aránnyal érdemes tisztában lennünk. A hőszigetelés költsége a teljes tetőszerkezet bekerülési költségének mindössze kb. 12-15%-a. Miközben sok energiát fordítunk pl. a cserép vagy az ereszcsatorna kiválasztására, annak színe formája, sőt még garancia tartalma is az építtetők preferenciái között első helyeken vannak, addig ugyanez a tudatosság az indokoltnál kevésbé van jelen a szerkezeti anyagok terén. Ez részben érthető, hiszen ezen anyagok kiválasztását a műszaki előírások mélyebb ismerete nélkül jobb a szakemberre bízni, ám sokszor épp a kivitelezők nem vagy nem jól mérik fel a megrendelő igényeit, akik alapvetően jól hőszigetelő és tartós tetőre vágynak.

Ennek a minimális, önmagunk érdekében megtett tudatosságnak a jegyében kell tehát elvárnunk és ellenőriznünk, hogy a tetőbe valóban az oda megfelelő hővezetési tényezőjű, más néven lambda értékű szigetelés kerül-e bele. A mai elvárás a 0,039 vagy annál alacsonyabb, 0,037-0,035-0,032 lambda érték. Ennél gyengébb képességű termék beépítésével viszont veszélyeztetjük tetőnk biztonságos működését.

Bíztatunk tehát mindenkit, hogy „tekercseljen” nyugodtan, használja ki az ebből származó előnyöket is! Az URSA gyártási portfóliójában a tekercses kiszerelésű szigetelőanyagok mellett természetesen gyárt táblás kiszerelésű termékeket is. A nagy testsűrűség miatt egy köztes födémre elhelyezendő lépéshangszigetelő anyagot például már nem lehet tekercses kiszerelésűre becsomagolni.

Az URSA ásványgyapot (üveggyapot) termékek egyedülálló tulajdonságai páratlan hő- és hangszigetelési kombinációt jelentenek, valamint kiváló tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ár/hőszigetelés arányuk szintén kimagasló. Ezek a termékek védelmet biztosítanak a hidegtől, melegtől és a zajtól is, így alkalmazásukkal minden épületrészben megteremthetőek a lehető legkomfortosabb körülmények.

URSA ásványgyapot felhasználásával jelentős költség takarítható meg, miközben a környezetet is védjük: A szigetelőanyagok élettartamuk alatt a gyártásukhoz képest 243-szor több energiát takarítanak meg, és 121-szer több CO2 kibocsátás csökkentéséhez járulnak hozzá!


Varga Tamás
alkalmazástechnológus

Amennyiben további információt szeretne az ásványgyapotokról, kérjük, keresse fel az URSA weboldalát: www.ursa.hu és kérdezzen a szakértőtől!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőterünk szigetelése

A ferdetetős épületszerkezet nagyon összetett struktúra, mert sokféle anyagból, sokféle munkafolyamat során épül meg. Sokan azt gondolják, hogy ha elkészült tetőterükben problémát tapasztalnak,...


Minden házon van tető

Az sosem merül fel kérdésként, hogy rakunk-e a házra tetőt. Azzal kapcsolatban viszont eltérnek a vélemények, miért és hogyan kell azt a tetőt szigetelni. A lényeg azon van, hogy otthonunkat...