Egy ragyogó szigetelés

2019-05-09 09:34:26 | Módosítva: 2019-05-19 09:32:51

Ha már lúd, legyen kövér. Azaz ha már szigetelés, legyen ragyogó! 2019 áprilisában az URSA újra egy olyan terméket mutatott be, amely a legmagasabb színvonalat képviseli.


Mindenki vágyik a ragyogásra. Van, akinek a cipőjén, másnak az óráján csillan meg a napfény, a hölgyek pedig pompás ékszerekben tündökölnek… De most félre az Oscar gála vörös szőnyegével! Épületeink is legalább ennyi csillogást érdemelnek.

Persze egy épület esetében sem csak a külcsín az igazán fontos. Nem árt, ha szép a szín, ha különleges a forma, ám a belbecs, azaz az épület energiahatékonysága és fenntartható, környezetbarát mivolta is olyan érték, melynek megteremtése érdekében egyre lelkesebben fognak össze a képzett szakembergárdák.

Az URSA vállalat is kreatívan kiveszi a részét a bolygó fenntarthatóságának védelmében történő törekvésekből: ezúttal egy igazi, ragyogó ékkövet alkotott. Az új URSA GOLD tekercses hőszigetelő anyag prémium minősége révén méltán érdemelte ki az aranyszínű csomagolást. És nemcsak a csomagolása aranyszínű. Maga a termék is – a szó szoros értelmében – aranyban pompázik, mivel aranysárga üvegfátyollal lett kasírozva.


Az üvegfátyol nemcsak simább felületűvé teszi a már önmagában is kiváló hő- és hangszigetelési paraméterekkel rendelkező szálas ásványgyapot szigetelőanyagot, hanem még tovább növeli annak tartását és állékonyságát, mely a beépítés során is megkönnyíti a kivitelezők munkáját, és a kész szerkezetben is minden várakozást felülmúlva teljesít. Mérget vehetünk rá, hogy URSA GOLD szigeteléssel a tetőtérben sem a szerkezetbe beépített szálasanyag, sem a háztulajdonos nem roskad magába – még a hó végi fűtésszámlától sem.


Az olyan épületeknél, amelyeknél a magas szintű energiahatékonyság és lakhatási komfort nemcsak utópisztikus igény, hanem az igényes tervezés része is egyben, az építészek egyértelműen az A1 nem éghető európai tűzvédelmi kategóriába tartozó URSA GOLD mellé teszik le voksukat. A tündöklő szigetelőanyag hővezetési képessége 0,032 W/mK, amely már önmagában is a legmagasabb színvonalon teljesítő termékek közé emeli, lévén, hogy ez a teljesítmény nagyban hozzájárul a vele szigetelt épületek hőveszteségének, és ezzel a fűtéssel a levegőbe kerülő kibocsátásnak a csökkentéséhez.

Környezeti kitekintés

A Föld légköre egyre jobban melegszik, mivel az emberiség nagymértékben bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat az atmoszférába. A kőolaj és származékai, a szén és a természetes gázok, amelyeket ipari energiaként, épületek fűtésére és járművek hajtására használunk, az elmúlt évszázadokban olyan mértékben voltak felhasználva – és végtermékeik a légkörbe kibocsátva –, hogy az mára elég komoly negatív, ráadásul maradandó hatást gyakorolt környezetünkre, bolygónkra. Az üvegházi gázok légköri mennyiségének növekedése meggyengítette a bolygó védőburkát, és emiatt döbbenetes klímaváltozásoknak lehettünk máris szemtanúi. Ha ezt a folyamatot nem állítjuk meg, vagy legalábbis lassítjuk le, előre megjósolhatatlan következményekkel, eddig ismeretlen méretű természeti katasztrófákkal kell majd szembenéznünk.

A felelős gyártók szerepvállalása

Az URSA vállalat sem vágyik elsöprő hurrikánokra, kontinenseket beborító árvizekre, életeket elsöprő cunamira vagy éppen földrésznyi szárazságra, ezért felismerve saját felelősségét a társadalmi szerepvállalásban, régóta tesz lépéseket annak érdekében, hogy saját ipari tevékenysége minél zöldebb lábnyomot hagyjon a természeten. Ez megmutatkozik abban, hogy a gyártás fő alapanyaga – kb. 80-85%-ban – az újrahasznosított üveghulladék és a többi is a természetben előforduló, annak „megerőszakolása” nélkül kinyerhető anyag, mint a kvarchomok és olyan kőzet alapanyagok, mint a szóda és a timföld-hidrát. Maga a gyártástechnológia is messzemenően környezetbarát, hiszen a termék gyártása során kevesebb energiát használ fel, mint amit a termék teljes életciklusa során megtakarít. A termék korszerű, komprimált csomagolása pedig nemcsak a könnyű kezelhetőség érdekében lett így megvalósítva, hanem a szállítással kapcsolatos környezeti ártalmak csökkentésére való törekvés miatt is, hiszen a kisebbre csomagolt termékből több fér egy járműre, így a szállítás során keletkező kibocsátás mennyisége is jelentős mértékben csökken.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a gyártott termékek valamilyen formában – azaz az épületekbe beépítve – bizonyíthatóan hozzá is tudjanak adni az épített környezet energiahatékonyságához, ezzel az emberek egészségéhez, komfortjához, így közvetve-közvetlenül a bolygó védelméhez.

Az URSA Goes Green, azaz az URSA bezöldül nemcsak egy szlogen volt az elmúlt és az idei évek palettáján. Az URSA vállalat, hogy minél több irányból megtámogassa a környezettudatos tevékenységeket, ennek szellemében folyamatosan fejleszti gyártott szigetelőanyag termékeinek minőségét környezetbarát irányba, ám emellett többet is tesz: mindenki figyelmét igyekszik felhívni arra, hogy közös feladatunk megóvni a bolygónkat, és ezzel biztosítani élhetőségét a jövő nemzedéke számára.

Köszönhetően a modern és környezettudatos gyártástechnológiának, az URSA novo mestoi gyárában készülő ásványgyapot termékek már 2013-ban kiérdemelték a Környezetvédelmi Terméknyilatkozatot (EPD), amely részletekbe menően igazolja termékeik környezetre gyakorolt kedvező hatását.

Ezt az irányvonalat követve született meg többek között évekkel ezelőtt a Pure One by URSA fehér, akril kötőanyagú prémium ásványgyapot, most pedig az „arany ásványgyapot”, az URSA GOLD is, természetesen az új környezet- és egészségbarát BiOnic kötőanyaggal. Ez a fejlesztés tehát nem az URSA első lépése volt a fenntartható jövőért – és nem is az utolsó remekül kivitelezett gondolat.

Feladat: a környezettudatos lét

A szakemberek feladata nem végződhet ott, hogy megálmodik, létrehoz és közre ad egy környezetbarát megoldást.

A gyártó, az építész, a kivitelezők már tudják, hogy fenntarthatót alkottak, ám a lakók életfeladata csak itt kezdődik, és erről elengedhetetlen őket a lehető legpontosabb részletekbe menően tájékoztatni. A prémium termékekből prémium profizmussal felépített házakban ugyanis kicsit máshogyan kell élni, mint a „hagyományosakban”. A szakemberek felelőssége, hogy felhívják a lakók figyelmét, és praktikus tanácsokkal szolgáljanak ahhoz, hogy valóban megvalósuljon a tervezett alacsony energiafelhasználás. Az alapoktól kiindulva kell felsorolni a legfontosabbakat, amikre az épület üzemeltetésénél feltétlenül figyelni kell: negatív hatást gyakorol például, ha a kelleténél többet szellőztetünk, ha a beépített hőcserélős légtechnika működését figyelmen kívül hagyjuk, vagy ha a beépített külső árnyékoló berendezést nem megfelelő módon használjuk. Kizárólag a rendszerek együttes működésének, egymásra hatásának alapos ismeretében biztosítható az, hogy épületeink igazán 21. századi minőséget garantáljanak, és stabil alapját képezhessék a hazai fenntarthatósági törekvéseknek.

A falborítás alatt is megcsillanhat egy szemmel láthatatlan érték, amelynek jelenléte észrevétlenül emeli a lakhatási komfortot, javítja a beltéri levegő minőségét, és teszi bolygóbarátabbá épített környezetünket.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületszigetelés

Az energetikailag korszerű az ingatlan azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb energiát használunk ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett, mint azelőtt.


Előtérben a környezetvédelem

Az új lakkfestéktípusok kialakításában egyre fontosabbak a környezetvédelmi szempontok. Egyéb előnyök mellett ez magyarázza az oldószerszegény, oldószermentes és vizes lakkfestékféleségek...