Mobilitás, biztonság, kényelem

900 MHz-es gépkocsi mobilantennákA mobilvilág a szokványostól gyorsabban írja történelmét. Nap mint nap találkozni új technikai, technológiai vívmányokkal, a funkciók halmozásával, és már szinte az egyedi igények kielégítésének példáival. A kezdetekre – talán éppen emiatt – kevesen emlékeznek, mint ahogy kevesen tudják azt is, hogy a mobiltelefon születésének pillanatában az autóhoz kötődött és attól szinte egy pillanatra sem szakadt el. Fura mód pont e két technikai csoda viszonyából született újjá a közlekedésbiztonság mai értelmezése. A biztonság helyett kapott a közlekedés szabályaiban, a telefon pedig – az arra alkalmas kiegészítőkkel – az autóban.

Carkit (autós-szett)

A készülékek rögzítésére kialakított tartozékok egységcsomagokban szerezhetők be. A szettek általánosságban a következő fő elemekből épülnek fel:

  • készüléktartó,
  • központi egység,
  • mikrofon,
  • kábelek,
  • külső antenna (opcionális).

Passzív készüléktartó fülhallgatós szetthez (Ericsson) Ezek az elemek még az egyszerűbb, a szivargyújtóhoz csatlakoztatható és némi kézügyességgel és megfelelő szerszámmal rendelkezők számára otthonilag is beszerelhető szetteknek is tartozékai. A sokoldalú, számos funkciót egyesítő kihangosítók esetében – noha a tartozékok tekintetében alig van különbség – a beszerelést lehetőleg szervizháttérrel és szakmai felkészültséggel rendelkező márkaképviseletre kell bízni. Nem egy esetben a csomagokban található rögzítőelemek csak speciális szerszámokkal kezelhetők, vagy az elhelyezés kíván speciális ismereteket.
A kárpit megbontása és visszarögzítése, a karosszéria megfelelő előkészítése, esetenként pedig a csatlakoztatás jelenthet megoldhatatlan feladatot. Gondoljuk csak meg. Az autó kialakítása lehet olyan, hogy a munkák alkalmával az üzembiztonság kerülhet veszélybe – egy benzintank levegőztető sérülése esetén, vagy az elektronika megbontásával.
Szivargyújtós kihangosító (Nokia) Vannak kihangosító típusok, amelyek viszont házilag is beszerelhetők. Ezek a szivargyújtóról működő szettek, amelyeknél a készüléktartót csak be kell pattintani a használati útmutatóban jelzett helyre, a mikrofont pedig szintén a mellékelt ábrán jelzett területekre kell felragasztani. Érdemes ez esetben is a használati útmutató irányelveit betartani. Ezek vonatkoznak például a mikrofon elhelyezésére. Ajánlott ezt a kis szerkezetet a vezető oldali oszlop tetejére, vagy még inkább a belső tükör fölötti kárpitrészre rögzíteni, ügyelve arra, hogy ne közvetlenül az üveg szélén kapjon helyet. Itt ugyanis az üvegfelület mintegy összegyűjti a zajokat és megvezeti azokat a tető, rossz elhelyezés esetén egyben a mikrofon felé. Gyakori, mégis rossz megoldás a vezető oldali lehajtható napellenzőre szerelni a mikrofont. A kihangosítók némelyike ugyanis az optimális működés érdekében kiméri a beszélő és a mikrofon távolságát, és az eredmény alapján állítja utána a készülékjellemzőket. A napellenző helyzetének változása minden esetben zavart fog eredményezni. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a mikrofon és a kihangosító minél messzebb, de legalább fél méterre kerüljön egymástól, lehetőség szerint takarásba. Ezzel elkerülhető a nemkívánatos összegerjedés.
Komplett kihangosító szett központtal A hiba olykor nem a készülékben, hanem a közvetítő vonalban van. A térerő változásai átlagos esetben is hatással lehetnek a vétel minőségére, zavarják vagy éppen lehetetlenné teszik a beszélgetést. A lefedettség a szolgáltatók részéről biztosított, a fém kocsiszekrény közel 10 dB-es árnyékoló hatásával azonban számolni kell. A Carkitek kiegészíthetők külső antennával is, ezek jó szolgálatot tehetnek.
Az antennák rögzítése ragasztással, a karosszériába való fúrással, mágneses úton vagy gyárilag valamely karosszéria elembe integrálva oldható meg. A ragasztás során az antenna és a kocsiszekrény érintkező felületén egy epoxi-gyanta réteg oldja meg a rögzítést. Mivel ennek a rétegnek a kikeményedéséhez és így a tökéletes kötés kialakulásához megfelelő hőmérsékleti és páraviszonyokra van szükség, érdemes a használati útmutatót átböngészni. Fontos megjegyezni azt is, hogy ezen rögzítési megoldás során az elhelyezőnek kell biztosítani a mágneses rögzítésű antennáknál eleve kialakított karakterisztikai jellemzőket a felerősítés során. Lényegében úgy kell a felerősítést megoldani, hogy a talprész körül minden esetben legalább egy 10 cm sugarú körben legyen fémrész. Az antenna csak így fog megfelelően működni. A karosszériába rögzítendő típusok felszerelése otthonilag csak nehezen oldható meg, érdemes ezeket szakszervizre bízni.
Upgrade egység Nokia Communicator-hoz Csak elvétve fordul hazánkban elő olyan antenna típus, amelyet az autó valamely karosszéria elemébe, leggyakrabban a lökhárítóba gyárilag építenek be. Meggondolva, hogy ebben az esetben mindig van a vétel szempontjából holt tér, nem a legszerencsésebb elgondolással állunk szemben. Maguk a rögzítési módok megfelelő kivitelezés esetén nagy sebességek esetén is biztos tapadást adnak, a sérülékeny részek itt is inkább az ún. mozgó részek. Mágneses rögzítés esetén gondot jelenthet az antennakábel elvezetése. Az ajtónyílásba helyezve csak idő kérdése mikor törik el a vezeték. Nem pedig esztétikai romlás is előfordulhat. A mágneses talprész magához vonzza a levegőben lévő fémrészecskéket, és kikezdi a fényezést. Az egységcsomagok tartalmazta alkatrészek változatos megoldásokat tesznek lehetővé, ugyanakkor számtalan megoldandó problémát is felvetnek. Ha más nem a bőség zavarával, és a megfelelő Carkit kiválasztásával kell a mobilhasználónak szembenéznie.
Készüléktartó fülhallgató szetthez vagy kihangosítóhoz cserélhető csatlakozófejjel Számolnunk kell azzal is, hogy a készülékcsere, vagy az autócsere ne vesse fel a mobiltulajdonos számára az új szett megvásárlásának szükségességét. Ennek érdekében az egyébként nem megbontható egységcsomagoknak kialakították egy speciális csoportját, az upgrade készleteket, amelyek csak az eltérő elemeket tartalmazzák. Az esetek többségében ez a tartó és az annak rögzítésére alkalmas elemek, csavarok összessége. Sőt, megjelentek a változtatható méretű, és így több mobiltelefon-típus befogadására is alkalmas készüléktartók.
A jövő technológiai újdonságai – ilyen a Bluetooth – olyan távlatokat nyitnak a mobilofónia történetében, amelyről eddig csak álmodoztak a konstruktőrök. Leginkább rémálmaik válnak valóra, ha meggondoljuk, hogy az új mobiltávközlési szabványok és megoldások megjelenésével feleslegessé válik eddigi áldásos tevékenységük. Az autóba beszállónak elő sem kell vennie mobilkészülékét, az zsebében vagy táskájában lapulva automatikusan válik részévé egy kommunikációs rendszernek és térnek, lehetővé téve a kommunikációt a járműbe épített fedélzeti számítógépen keresztül. Mindez persze néhány lapszámmal még odébb van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mobil, telefon

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímavásárlás előtt

Közeleg a forró nyár, épp ezért nem árt előre gondolkozni klímavásárlás ügyben. Milyen szempontok szerint válasszunk? Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Konkrét típusok bemutatása helyett...


Nyomkövetők

Minden eszköz használható rendeltetésének megfelelően, és attól eltérően is, lehet hasznos segítség, de vissza is lehet élni vele. Igaz ez a fegyvertől a mobiltelefonig, az autótól aszámítógépig...