Okosbiztonság

2022-04-26 18:29:50 | Módosítva: 2022-04-26 18:37:58

Az okostelefon és az okosotthon kifejezések általánossá válása után ma már minden „okos”. Nem maradhat ki ezek közül a biztonság sem. Okosbiztonság alatt azonban nem csak a vagyonvédelmet, vagyonbiztonságot, betörésvédelmet értjük, hanem személyünk, egészségünk védelmét, sőt, még a biztonságérzetünk növelését is. Okosotthon rendszerünk rengeteg lehetőséget kínál fel, ezért a meglévő érzékelőket, az intelligens vezérlést és a távoli elérhetőség lehetőségét mindenképpen érdemes használnunk az otthonbiztonság területén is.


A riasztó rendszereknek számos fajtája megtalálható a piacon, azonban ezek professzionális működéséhez elengedhetetlen az épületautomatika jelenléte is. Az intelligens házak biztonságtechnikai rendszerei a nap 24 órájában óvják otthonunkat az illetéktelen behatolókkal szemben.

Okosriasztó távoli eléréssel

Az első számú cél természetesen minden esetben itt is az elrettentés. Nyilvánvaló hogy a kisebb betörések megelőzése érdekében már egy kültéri sziréna vagy kamera szimpla jelenléte is elég az elrettentéshez, azonban ez nem minden helyzetben elegendő. A riasztó rendszer megpróbálja megakadályozni, hogy a nem kívánatos személyek bejussanak az épületbe, vagy ha már bejutottak, arról azonnali értesítést kapjon a tulajdonos annak érdekében, hogy meg tudja tenni a szükséges védelmi intézkedéseket. Az okosházak esetében így már nem csak a hagyományos riasztás intézkedésekről (kültéri vagy beltéri sziréna megszólalása, kivonuló szolgálat stb.) beszélünk, hanem arról, hogy okosotthon rendszerrel összekapcsolva okoseszközeinken (okostelefon, tablet, smart Tv, laptop, PC) keresztül internet kapcsolat által távolról élőben is felügyeljük otthonunkat. Egy intelligens otthonban is nagyon hasonló vagy akár teljesen megegyező érzékelőket tudunk felhelyezni a riasztó rendszer részeként. Ilyen érzékelők lehetnek a mozgásérzékelők, üvegtörés-érzékelők, ajtó- és ablaknyitás érzékelők, füstérzékelők, tűzérzékelő, CO érzékelők és így tovább.


Minden csak programozás kérdése egy okosotthonban. Egy intelligens riasztó rendszer számára megadhatunk különböző felhasználói jogosultsági szinteket, melyek alapján meg tudjuk adni, hogy ki melyik területet tudja riasztási oldalról kezelni. Az intelligens riasztók képesek igény esetén akár „rabul is ejteni” a behatolót. Teljesen szabadon programozhatóságuknak köszönhetően meg tudjuk adni az okosház-központ számára, hogy betörés esetén milyen műveleteket végezzen el. Képes első lépésként egy néma riasztást küldeni a tulajdonosnak és a távfelügyeleti, kivonuló szolgálatnak, és ezzel egyidejűleg elkezdi lezárni az épületből való kijutási útvonalakat is. Bezárhatjuk a kapukat, ajtókat, lehúzhatjuk az árnyékolókat, a lámpákat abban a helységben villogtathatjuk, ahol épp tartózkodik a behatoló. Okosotthonunk illetéktelen behatolás esetén a biztonsági rendszer szirénájának elindítása mellett képes akár a teljes lakásban felkapcsolni a világítást vagy villogtatni azokat, sőt még akár figyelmeztetni is tudja a behatolót, hogy jogtalanul tartózkodik az épületben és a rendszer már értesítette a tulajdonost a kivonuló szolgálatot vagy esetleg a hatóságokat.


Riasztási zónák

Az intelligens riasztó rendszerekkel beállíthatunk különböző riasztási zónákat, így eltérő riasztási területeket tudunk létrehozni. Kijelölhetjük, hogy ha nem a teljes épületet, hanem annak csak egyes részeit szeretnék a riasztó rendszer megfigyelése alatt tudni, ami hasznos lehet abban az esetben, ha ugyan otthon tartózkodunk, de a biztonságunk érdekében a ház udvarát vagy csak mondjuk a kerítéssel övezett részt szeretnénk beriasztani, vagy esetleg éjszakára a teljes földszinti részt szeretnénk biztonságban tudni. Ezen felül a további érzékelők, melyek nincsenek riasztási megfigyelés alatt, továbbra is szabadon használhatóak más okosház funkciók vezérlésére (pl. mozgásérzékelő világításvezérléshez).


Személyi biztonság

Egyetlen okosotthon vagy intelligensház riasztó rendszeréből sem maradhat el a füstérzékelők és CO érzékelők integrálása. Okosotthonunk riasztás esetén az árnyékolókat automatikusan felhúzza, ezzel segítve, hogy az ablakokon keresztül hagyhassuk el az épületet, felkapcsolja a fényeket, hogy biztonságosan megtaláljuk a kivezető utat, telefonos, e-mailes, push üzenetes értesítést küld a riasztás tényéről.

A vizes helységekbe vízkiömlés érzékelőket elhelyezve azonnali értesítést kapunk, ha az adott helységben víz jelenik meg a talajon (pl. csőtörés, mosógép vagy kád túlfolyás detektálásához). Egy okosotthonban lehetőségünk van nem csak értesítést kapni erről, de akár el is zárhatjuk az adott helységben a vízellátást addig a pontig, amíg le nem ellenőriztük a jelzés okát, és meg nem szüntettük a vészhelyzetet.

A pánik gomb funkció is hasznos lehet, ha akár otthon tartózkodunk, akár távol otthonuktól, de a ház automatikus cselekvései által szeretnénk elijeszteni az illetéktelen behatolót. Egy előre programozott gomb megnyomására az intelligens ház képes előre meghatározott cselekvéseket végrehajtani, így fel/le kapcsolgatja a világítást, fülsüketítő hangot ad ki az audio rendszer által, vagy akár egy előre felprogramozott szöveget olvas be, lehúzza az árnyékolókat. Idősebb emberek, hozzátartozóink számára is rendkívül hasznos lehet a pánik gomb funkció létrehozása.


Okostelefonról vezérelve

Egy okosotthon a riasztás tényéről elsőként az okoseszközeinkre (telefon, tablet, laptop, PC) küld az applikációból interneten keresztül egy felugró push üzenetet. Másodlagos biztonsági megoldásként azonban igény esetén képes értesítést küldeni akár sms akár hagyományos telefonhívás formájában is, több előre megadott telefonszámra. Ennek a fajta értesítésnek a legfőbb előnye, hogy nem szükséges hozzá internet kapcsolat, mert hagyományos formában juttatja el hozzánk otthonunk a figyelmeztető hívást.

Ha otthonunkat még nagyobb biztonságban szeretnénk tudni, intelligens riasztó rendszerünket összekapcsolhatjuk távfelügyelettel is. Távfelügyelet esetén a riasztórendszer értesítést küld a behatolásról egy általunk előre kiválasztott és szerződéses távfelügyeleti szervnek, akik a riasztás beérkezését követően ki tudnak szállni a helyszínre, és segíteni tudnak megőrizni otthonunk biztonságát fizikai jelenlétükkel is.

Az intelligens otthonokban használt intelligens riasztórendszerek egyik nagy előnye, hogy aktív internet kapcsolat esetén távoli elérést biztosít a világ bármely pontjáról. Ha elfelejtettük bekapcsolni a riasztó rendszert, ezt megtehetjük távolról is bármilyen okoseszközön keresztül legyen az okostelefon, tablet vagy számítógép.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még okosabb telefonok

Alig egy éve próbáltuk összerendezni az ún. okostelefonokkal kapcsolatos ismereteket, de az akkori írás máris elavult, mert ez a piac talán a leggyorsabban változik. Mai versenyzői igen sok...


Intelligens otthon

Az „intelligens otthon” kifejezést olyan épületekre használják, amelyekben a különböző készülékek összeköttetésben állnak egymással, így új funkciókat és szolgáltatásokat kínálnak a lakóknak. A...