Természetes kövek ápolása

Módosítva: 2014-02-11 12:37:28

A szabad térben lévő kő, műkő, vagy éppen a márvány, gránit anyagok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Éri őket a Napsugár, a nedvesség, a hirtelen hőmérséklet-változás, a levegőben lévő számtalan szennyeződés, sőt néha emberi támadás (pl. grafiti) is. Így ezek az örök életűnek vélt anyagok is védelemre szorulnak. Szerencsére a kereskedelemben ma már számtalan kőápoló- és védőszer kapható. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat márkanév említése nélkül.

Az oldószeres folt és olaj elleni védőbevonattal például megvédhetjük a fényes felületű márványt és gránitot a különböző foltot hagyó anyagoktól, mint az olaj, kávé, zsír és egyéb szennyeződésektől. Ez a márványt nem védi a savas hatású anyagoktól, melyek enyhe korrodálást okoznak, viszont véd általában a szennyeződésektől, és megkönnyíti a tisztítást.
Az ilyen szert közvetlenül vigyük fel a kezelni kívánt felületre. Egy törlőrongy segítségével egyenletesen oszlassuk el, és addig végezzünk körkörös mozdulatokat, amíg a szer fel nem szívódik. Ha a felület gyorsan beszívja az anyagot, felhordhatunk egy második réteget is. Az oldószer elpárolgása után a teljesen megszáradt felület védett lesz, színváltoztatás és maradványok nélkül. Márványon vagy kevésbé nedvszívó grániton maradhat egy kis maradékanyag, amit egy egyszerű ronggyal eltávolíthatunk. Vízlepergető ápolószert használhatunk természetes kövekre, gránitra, cotto-ra, agglomerátra, téglaburkolatra, tufakőzetre, betonra, valamint minden nagy nedvszívó képességű padlóra vagy burkolatra. Antikolt márványra és rostált kavicskövekre való a vizes hatású ápolószer, amely felélénkíti a megmunkálás során kifakult természetes színeket. Alkalmas az összes természetes kőre, ahol színélénkítést szeretnénk elérni. Véd a szennyeződésektől és vízlepergető hatású.
Selyemfényű védőréteget hozhatunk létre durva, homokfújt, stokkolt, természetesen hasított, csiszolt felületeken, valamint homokköveken és mészköveken. Az ilyen szer bevonja a kő lyukacsos szerkezetét, anélkül, hogy műanyag filmréteget képezne. Speciális folt és olaj elleni védőbevonatot alkalmazhatunk homokkövekre, homokfújt, érdes, stokkolt, égetett, csiszolt márványra, gránitra, természetes kövekre, agglomerátra. A teljesen beszívódó impregnálószer, meghagyja a kő természetes jellegét és egyben a kezelt felület matt jellege is megmarad.
A homokkövekhez ugyancsak speciális kötőanyagot használhatunk, ami beszívódik a kő lyukacsos szerkezetébe, és így megszilárdítja a mállékony részeket. Véd a nedvességtől, ami kikezdené a kő belső szerkezetét. A vizes hatású, gyors ápolószerek az antikolt márványon és a rostált kavicsköveken életre kelti a természetes színeket, mivel a megmunkált felületen az anyag színe megfakul. Egyben védenek a szennyeződésektől és vízlepergető hatásúak is. A nyers márvány, gránit, természetes kő és agglomerát falfelületeket érdemes grafiti elleni védőbevonattal kezelni. A szer filmréteg képződésével megvédi a kezelt felületeteket a spray-falfirkáktól. A kezelés után a felületet elég vízzel lemosni. Néhány általános tisztítószer alkalmas mind karbantartó takarításra, mind a már kezelt vagy viaszozott márvány, fényes gránit, kerámia és természetes kövek alapos tisztítására. Létezik a légköri szennyeződéseket eltávolító speciális tisztítószer is kő homlokzatokra, műemlékekre és szobrokra. Ez alkalmas a szmog lerakódások feloldására és eltávolítására is. Csiszolt és durva kő, márvány, gránit felületekre egyaránt alkalmazható.

A kültéri igénybevételnek kitett szerkezeteknél fontos a hidrofobizálás. Az építőanyagok többsége - így a természetes kő is - a rájutó vizet, nedvességet pórusaiba beszívja. A kőbe beszivárgó nedvesség oldja az abban lévő sókat, kiszáradáskor azok a felszínre kerülve káros foltokat, elszíneződést, ún. "kivirágzást" okoznak, elősegítik az anyag mállását. Téli időben a pórusokban a víz megfagy, kitágul, roncsolja az anyagot. A szennyezett víz vagy olajos, zsíros szennyeződés a felületen eltávolíthatatlan piszkos foltot hagy. E károsodások megelőzhetők, ha hidrofobizáló szerrel kezelik a kültérben lévő kőanyagokat. A megfelelő szer páraáteresztő és ugyanakkor víztaszító. A páraáteresztőképesség alapvetően fontos kritérium. Ha a kőbe bejutó víz nem tud távozni, mert páragátló-víztaszító anyaggal (pl. olaj) kezelték a felületet, akkor az anyag mállása felgyorsul.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kövezet, műkő, márvány

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műkövek

Előregyártva és házilag is készíthetők A műkő egyáltalán nem új dolog, megjelenése az 1700-as évekre nyúlik vissza. A természetes kövek mellett elég gyakran használták azok helyettesí­tésére,...


Már dolgoznak a poloskacsapdán

A hűvösebb idő miatt tömegével húzódnak be aházakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból...