Takarékos megoldás

2015-05-18 14:58:46 | Módosítva: 2015-06-18 11:56:32

Az Ursa Salgótarján Zrt. folytatja azt a törekvését, hogy a tetőszigeteléseket és beépítési módjaikat emberközelivé tegye, a felújítás szakmai titkaiba betekintést engedjen, illetve szakmai segítséget nyújtson a hétköznapi emberek számára is. A következő néhány pontban azokhoz szólunk, akik a közeljövőben terveznek tetőfelújítást. Ehhez ajánljuk az Ursa termékeit és szakértő segítségét.


Szakértő segítséggel

Első lépés a meglévő rétegek elbontása. Elbontjuk a cserepeket; eltávolítjuk a cseréptartó lécet; ellenlécet (amennyiben van); a cserépalátét fóliát, majd a hőszigetelést és a belső fóliát (kés segítségével a szarufák mentén végigvágjuk, és kiszedjük a szarufaközökből). Ezután következik a belső burkolat előtti páratechnikai fólia rögzítése. Az URSA SECO PRO 2 fóliát a szarufákra merőlegesen ráterítjük a burkolatra, majd a szarufákon áthajtva a szarufák tövénél egy leszorító léc (min. 10x10 mm) segítségével szegezéssel rögzítjük. A fóliatoldásokat felületfolytonosság és légtömörség miatt egymáshoz ragasztjuk URSA SECO PRO KP öntapadó csík segítségével.

Következik a szarufa magasítása és hőhídmentesítése URSA XPS bakok segítségével, illetve az ásványgyapot hőszigetelés elhelyezése. Az URSA XPS terhelhető hőszigetelő táblákból szarufa szélességű sávokat vágunk, azokat a toldások szoros egymáshoz illesztésével a szarufák tetejére helyezzük, majd – minimum 5 cm vastag, és szarufa szélességű – leszorító staflifa és a megfelelő hosszúságú szerkezetépítő csavar segítségével a szarufákhoz rögzítjük. A csavar hosszának és kiosztásának pontos meghatározásához statikai méretezés szükséges (az URSA szakemberei ebben szívesen nyújtanak segítséget).


Az így kialakított komplett tartószerkezet (szarufa+XPS bak) pontos magassága annak függvénye, hogy milyen vastagságú szigetelőanyagot kívánunk a szarufák között elhelyezni. Ez függ a minimum hőtechnikai követelményektől, ill. az ezen túl felmerülő egyéni igényeinktől.

Ezután a szarufa közöket teljes magasságában kitöltjük URSA ásványgyapottal. A szarufák közötti távolság lemérése után éles késsel léc mentén méretre vágjuk a tekercset a szükséges ráhagyással (típustól függően 1,5-3 cm), amely a szigetelőanyag befeszülését biztosítja.

A cserépalátét fólia elhelyezéséhez tetőszerkezetünk ereszvonalától indulva kigurítjuk a szarufákra merőlegesen az URSA SECO PRO 0,04 magas páraáteresztő képességű tetőfóliát úgy, hogy a piros felületén lévő szürke öntapadó ragasztósáv felül helyezkedjen el. Az átlapolásokat a felületfolytonosság és légtömörség miatt egymáshoz kell ragasztani, a fólia mindkét oldalán gyárilag elhelyezett ragasztócsíkokkal.

A végére az ellenléc és a cseréptartó léc elhelyezése marad. A szarufák tetején kialakított XPS bakokra elhelyezzük a legalább 5 cm magasságú ellenlécet. Lényeges, hogy a légrésben a levegő az eresz vonalától a tetőgerincig áramolni tudjon, ezért az eresz vonalában légbevezetést, a gerinc magasságában pedig kivezetést szükséges kialakítani – a megfelelő méretű nyílásokkal. A légrés pontos méreteinek a meghatározására épületfizikai méretezés szükséges. Cserépgyártók beépítési utasításai szerinti egymástól meghatározott távolságokra kerülnek a cseréptartó lécek, majd erre a cserépfedés.

A megoldás előnyei

– Épületfizikailag helyére kerülnek a páratechnikai rétegek: véglegesen megszűnnek a lakótérben és az épület szerkezetében kialakult problémák.
– Komplex megoldás: szarufa magasítás – hőszigetelés – alátét fólia.
– Az XPS bakoknak köszönhetően minimálisra csökken a szarufa vonalmenti hőhídhatása.
– Optimális ár-érték arány más megoldásokhoz képest.
– A felújítási munkálatok során teljes egészében lakható marad a tetőtér.

Varga Tamás
URSA Salgótarján Zrt.
alkalmazástechnológus


További műszaki információ:
URSA Salgótarján Zrt.
1037 Budapest, Szépvölgyi út 41.
www.ursa.hu
Telefon: +36-20-972-1266

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rigips® RF 15 tűzgátló gipszkarton

Biztonságos tetőtér a hőszigetelési követelményeknek megfelelően.A tetőtér beépítésével meglévő lakóterünket bővíthetjük ki, mellyel egy kényelmesebb, egészségesebb és élhetőbb életteret...


Üveggyapot a tetőtérben

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt, és ezzel egy időben előtérbe került aszigetelőanyagok minősége, beépíthetősége,...