Gazdaság-klímaváltozás-konferencia

MTI

2015-04-28 12:35:13 | Módosítva: 2015-05-15 10:26:31

A klímaváltozás elleni küzdelem nem veszélyforrás, hanem lehetőség a gazdasági és kormányzati szereplők számára, hogy összefogjanak, és olyan új, fenntartható megoldásokat találjanak, amelyeket gazdaságilag is megéri működtetni – mondta Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete kedden Budapesten.

A Klímaváltozás gazdasági lehetőségei elnevezésű konferencián a nagykövet hozzátette: mára Kína és az Egyesült Államok is felismerték, hogy érdekükben áll a klímaváltozás elleni küzdelem. Kínában valószínűleg a legnagyobb politikai potenciált jelenti most ez a terület, mivel az ázsiai ország az alternatív és megújuló technológiák legnagyobb befektetője. Az ipari forradalom társadalmat átalakító hatásához hasonlítható az a változás, ami a következő időszakban történni fog a klímaváltozás és fenntartható fejlődés területén.

Egyetemes, jogi kötelezettségvállalásokat is tartalmazó megállapodás megkötésére kell törekedni a 2015 végén Párizsban tartandó ENSZ klímakonferencián – hangsúlyozta a nagykövet a budapesti francia nagykövetség, a Francia Intézet és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért közös rendezésében tartott konferenciáján.

A rendezvényen több francia nagyvállalat magyarországi vezetője között Maróthy Miklós, a Renault Hungária ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a nulla kibocsátású elektromos autók gyors elterjedésének egyelőre gátja, hogy kifejlesztésük többszöröse egy hagyományos autóénak, és árukat 50 százalékkal megdobja az akkumulátorok ára. Úgy vélte, a városi közlekedés jövőjét annak ellenére is az elektromos autók jelenthetik, hogy hatótávolságuk korlátozott, mivel a legtöbb ember kevesebb mint 80 kilométert utazik naponta autóval városban.

Szabó Zoltán, az EDF csoporthoz tartozó Budapesti Erőmű Zrt. fejlesztési igazgatója hangsúlyozta: az úgynevezett kogenerációs – elektromosságot és hőt egyszerre előállító – erőművek használatát kellene elősegíteni. Ezek majdnem kétszer hatékonyabbak, mint a hagyományos rendszerek, hátrányuk azonban, hogy az így előállított hőenergiát fel kell használni, ami leginkább távfűtés alkalmazásával érhető el. Távfűtést mintegy 655 ezer lakás használ a 3,65 millióból Magyarországon.

Üvegházhatás-prognózis

A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től 


  • a vízkészletek csökkenése
  • a fertőzéses megbetegedések növekedése
  • gyakoribb szélsőséges időjárás
  • a mezőgazdasági erőforrások csökkenése
  • a biológiai sokszínűség visszaesése
  • a gleccserek olvadása

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyár eleji klímakarbantartás

Az első kánikulai napokon tízezrével indítják be egyszerre a klímákat, ésbizony rengeteg hívást kapnak a klímaszereléssel foglalkozó cégek. Az apróbb hibáktól kezdve – amikor csak eldugult egy...


Átmeneti fűtések, nyaralófűtés

Az átmeneti évszakokban gyakran alternatív fűtési módszerek után nézünk. Szükség lehet erre alassan beüzemelő nyaralókban, de akár az állandó fűtési rendszerű lakásokban is, ahol a központi...