Gazdaság-klímaváltozás-konferencia

MTI

2015-04-28 12:35:13 | Módosítva: 2015-05-15 10:26:31

A klímaváltozás elleni küzdelem nem veszélyforrás, hanem lehetőség a gazdasági és kormányzati szereplők számára, hogy összefogjanak, és olyan új, fenntartható megoldásokat találjanak, amelyeket gazdaságilag is megéri működtetni – mondta Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete kedden Budapesten.

A Klímaváltozás gazdasági lehetőségei elnevezésű konferencián a nagykövet hozzátette: mára Kína és az Egyesült Államok is felismerték, hogy érdekükben áll a klímaváltozás elleni küzdelem. Kínában valószínűleg a legnagyobb politikai potenciált jelenti most ez a terület, mivel az ázsiai ország az alternatív és megújuló technológiák legnagyobb befektetője. Az ipari forradalom társadalmat átalakító hatásához hasonlítható az a változás, ami a következő időszakban történni fog a klímaváltozás és fenntartható fejlődés területén.

Egyetemes, jogi kötelezettségvállalásokat is tartalmazó megállapodás megkötésére kell törekedni a 2015 végén Párizsban tartandó ENSZ klímakonferencián – hangsúlyozta a nagykövet a budapesti francia nagykövetség, a Francia Intézet és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért közös rendezésében tartott konferenciáján.

A rendezvényen több francia nagyvállalat magyarországi vezetője között Maróthy Miklós, a Renault Hungária ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a nulla kibocsátású elektromos autók gyors elterjedésének egyelőre gátja, hogy kifejlesztésük többszöröse egy hagyományos autóénak, és árukat 50 százalékkal megdobja az akkumulátorok ára. Úgy vélte, a városi közlekedés jövőjét annak ellenére is az elektromos autók jelenthetik, hogy hatótávolságuk korlátozott, mivel a legtöbb ember kevesebb mint 80 kilométert utazik naponta autóval városban.

Szabó Zoltán, az EDF csoporthoz tartozó Budapesti Erőmű Zrt. fejlesztési igazgatója hangsúlyozta: az úgynevezett kogenerációs – elektromosságot és hőt egyszerre előállító – erőművek használatát kellene elősegíteni. Ezek majdnem kétszer hatékonyabbak, mint a hagyományos rendszerek, hátrányuk azonban, hogy az így előállított hőenergiát fel kell használni, ami leginkább távfűtés alkalmazásával érhető el. Távfűtést mintegy 655 ezer lakás használ a 3,65 millióból Magyarországon.

Üvegházhatás-prognózis

A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től 


  • a vízkészletek csökkenése
  • a fertőzéses megbetegedések növekedése
  • gyakoribb szélsőséges időjárás
  • a mezőgazdasági erőforrások csökkenése
  • a biológiai sokszínűség visszaesése
  • a gleccserek olvadása

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímaváltozás a kiskertekben

Az utóbbi években már mindenki tapasztalhatja a klímaváltozás jeleit, ezek már sajnos nem csak tudományos előrejelzések. Teleinken alig van hó, az időjárás nagyon enyhe, gyakorlatilag az ősz és...


Klímaszerelés előtt és alatt

A mai építőipari helyzetben a vásárlói oldalon olyan meglepetések érhetik a gyanútlan megrendelőket, amire nem lehet felkészülni, így már felújítás, korszerűsítés előtt érdemes tájékozódni a...