Festékek közvetlenül a rozsdára

2015-07-31 09:47:41 | Módosítva: 2016-01-31 19:54:08

A rozsda előbb-utóbb minden acél és vas felületen megjelenik, ellene csak rendszeres mázolással és speciális festékeket használva lehet védekezni. Ennek az oka, hogy még az időjárásnak leginkább ellenálló bevonatok is elöregednek, és a hajszálrepedéseken átszivárgó nedvesség vegyi reakcióba lép a fémfelületekkel. Megindul a rozsdásodás lassú folyamata, ami egy idő múlva már a festék felületén is meglátszik.


Alapozást nem igényelnek

A felváló, rozsdafoltos festékréteget mielőbb el kell távolítani, ami a legtöbb esetben jelentős időt igénylő feladat. Ám az ilyen felület felújítási munkája leegyszerűsíthető és időben lerövidíthető közvetlenül a rozsdás réteg speciális összetételű festékkel történő átvonásával.

Azért még ezeknek a speciális, a már rozsdás felületre felkenhető korrózió gátló festékek alkalmazásának is vannak bizonyos előfeltételei. Először is a korrodálódott felületeket mindenkor huzalkefével, vagy festékkaparóval meg kell szabadítani a málló, revés és felvált festék részektől. Az ilyen részek ugyanis tele vannak lyukakkal, hézagokkal, amelyek egyenetlen felületét nehéz úgy eltömni festékkel, hogy a nedvesség ne tudjon a festék alá beszivárogni, ami további rozsdásodást okoz. Ezeket ugyanis egyetlen festék több rétege sem képes megfelelően lezárni, megkötni. Ha egy festékről azt állítják a gyártók, hogy rozsdás felületre is alkalmazható, akkor ez pontosabban azt jelenti, hogy a felületen csak ún. futórozsda lehet. A leváló revés festékrészeket ezért kell nagyon alaposan eltávolítani, ami huzalkefével, vagy durva csiszolóvászonnal a fémtárgy tagoltságától függően viszonylag elég könnyen elvégezhető feladat, ám ez azért nem a teljes fémfelület tökéletes rozsdátlanítását jelenti, csupán a speciális bevonófesték tapadását és felületlezárását segíti elő.Alapvető követelmény a málló részektől letisztított fémfelületek megfelelő zsírtalanítása is. Ez néhány festéknél csupán zsíroldószeres alapos mosást, más bevonó anyagoknál lakkbenzines lemosást, esetleg az adott festékhez ajánlott hígítós lemosást jelenti. Ezt ecsettel, nyeles kefével vagy esetleg oldószerálló szivaccsal, és lehetőleg gumikesztyűben ajánlott elvégezni. A lemosott részeket teljesen és alaposan hagyni kell megszáradni, majd mázolás előtt nem árt még a fémfelületeken egy alaposabb portalanítást is elvégezni.

Ezt követően jöhet a rozsdára felhordható festékkel való mázolás. Ehhez a tagoltabb felületeknél általában az ecset a legalkalmasabb szerszám, mégpedig mindig a felületnek megfelelő szélességűeket használva, mert ezzel megelőzhető a festék lecsurgása, és a felesleges anyagpazarlás. A festékbe mindig csak félig célszerű az ecseteket bemártani, a szőrzetéről lehúzva csökkenthető a felesleges anyagfelhasználás. Viszont minden helyre jusson elég festék, hogy már az első felkent réteg egyenletesen vonja be a felületeket. Nagyobb sík részeken használható a lakkhenger is, ám az egyenletes rétegkialakítás érdekében kereszt irányban is ajánlott a festékréteget áthengerelni, sőt esetleg még egy ecsetes oszlató átvonással eltüntethetők a kisebb – hengerelés közben kialakult – buborékok eldolgozása is.

Hengereléshez csak oldószerálló anyagú hengerek használhatók. A felülethez illő szélességűt javasoljuk, ezzel nemcsak a felhordás lesz könnyebb, hanem a felhasznált festék mennyisége is jelentősen csökkenthető. Az ilyen hengerek könnyen cserélhetők a nyeles száron, sokszor a széles mellett egy keskeny méretű henger is elégség az egyenletesebb festékfelvitelhez. A sarkokat, éleket, szegleteket ecseteléskor és hengereléskor is alaposan körül kell kenni, mert ezek a helyek a rozsdásodás elsődleges gócai.Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelő felületvédelmet – bármilyen gyártmányú is a rozsdára is kenhető festék – csak két rétegben felhordott festék biztosít. Ez mondhatni alapkövetelmény, ám egyes esetekben még egy harmadik, vékonyan felvitt festékrétegre is szükség lehet, különösen a szélsőséges időjárásnak kitett és tagolt kültéri fémfelületeknél. Belső térben elégséges az 1-2 rétegű átfestés. A festőszerszámok tisztításához mindig az adott festékhez ajánlott szert kell használni!

A festékszaküzletekben már több olyan festék is beszerezhető, amelyeket közvetlenül a rozsdás felületekre lehet kenni külön alapozó nélkül. Kiválasztásukhoz ajánlatos figyelembe venni a kiadósságukat, amely gyártmányonként változó, 6-12 m2/liter közötti.
A másik szempont e festékek átfesthetősége, ami 4 és 24 óra között változó, ám van olyan festék is, amelyet 30 perc után kell átkenni, vagy ha ez akadályba ütközik, akkor már csak 30 nap után lehet újból átvonni.

E közvetlenül a rozsdás felületre kenhető festékeket hígítani többnyire nem kell, vagy legfeljebb az adott festék használati utasítása szerint indokolt esetben 5%-nyi hígítására van lehetőség. A közvetlenül a rozsdás felületre felhordható festékek összetétele különböző, ám ez a hatásosságukat és tartósságukat nem befolyásolja. Különböző színekben szerezhetők be, a bevonatuk pedig fényes, selyemfényű, vagy kalapácslakk jellegű. Használatukkal előnyösen lerövidíthetők a bevonati felújítások, és e mellett akár több évre is meggátolják a fémfelületek további rozsdásodását.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fémek festése

Szűkebb lakó környezetünkben számos tárgy fémből készült és ezek az eszközök nem nélkülözhetik a felületi védelmüket szolgáló festékbevonatokat. A régebbi tárgyaink bevonata pedig időnként –...


Fémek korrózióvédelme

Állandó harcot folytatunk környezeti tárgyaink állagának fenntartása, megóvása érdekében, az erózió és korrózió ellen. Ez a védekező harc szüntelen, folyamatos, és az eredmény érdekében minden...