Kavicsmozaikok készítése

2015-08-24 12:10:30 | Módosítva: 2015-08-24 12:11:13

A kreatív ember számára szinte nincs olyan anyag, amit ne tudna valamilyen célra, egyedi módon felhasználni. Így van ez a kavicsokkal is. Amit más legfeljebb arrébb rúgna vagy eldobna, abból mások különféle díszburkolatokat vagy egyéb dísztárgyakat készítenek.


Ezt nevezik kavicsmozaiknak

Készítéséhez bármilyen kő megfelel, bár a lekerekített formájúak az ideálisabbak. Mozaikszerű elkészítésükhöz elég sokfélére és mérettől függően tetemes mennyiségre van szükség. Kivitelüket tekintve lehetnek kisebb képszerű kompozíciók, esetleg falburkolatok, vagy padlóburkolatok. Mindegyik a maga módján egyedi, igényességük, esztétikájuk többnyire a formai kialakításuktól, színviláguktól is függ. A kavicsokból kialakított mozaikok egyébként régi „találmányok”, már az ókorban is használták a természet által lekerekített kavicsokat különféle mintázatú padlók és útburkolatok, vagy esetleg kisebb faliképek készítésére. Manapság a természetes anyagok felhasználási trendje következtében újra reneszánszát éli ez az ősi díszítő műfaj. Nemcsak neves tervező művészek, hanem a mindennapok kreatív emberei is alkalmazzák otthonuk díszítésére. A kavicsmozaikok sík és mégis egyenetlen felületük miatt nyújtanak dekoratív hatást, sőt a színes kavicsokból készült mozaikok más burkolatokkal kombinálva is nagyon dekoratívak. Természetes anyagukkal, izgalmas, sík, mégis egyenetlen felületükkel nagyon változatos kompozíciók készíthetők különböző technikákkal. A lapos kavicsok akár falfelületek, padlók, lépcsők, vagy akár konyhapultok burkolására is felhasználhatók. Az élükre rakott kavicsokból készült kavicsmozaik burkolati elemek talán a legérdekesebbek, ám az ilyen kompozíciókhoz elég sok, és közel azonos méretű lapos kavics szükséges.

A hozzávaló anyagok viszonylag könnyen beszerezhetők. Az alapanyag minden esetben kavics, nagyobb mennyiség esetén zsákos dekor kavics, esetleg mozaikkészítők számára szelektált és általában külföldről beszerezhető osztályozott kövek

Mozaikok készítésre a kerek, még inkább az ovális, lapított kövek a leginkább alkalmasak. A kisebb képjellegű kompozíciókhoz ilyeneket akár a vízpartokon is lehet gyűjtögetni, esetenként hasonló színtónusúakat, de az erőteljesebb színűek is számba jöhetnek. A színüket esetenként híg színtelen lakkozással lehet fényessé és markánsabbá tenni a kompozíció elkészülte után.


A kavicsokat a munka elkezdése előtt mindenképpen nagyság és méret szerint ajánlott csoportosítani, majd vízzel alaposan megtisztítani. Ezt követheti a mintázat megtervezése papíron, ami már a színeket is tartalmazza. A további munkát ez alapján lehet folytatni, ami természetesen függ a mozaik méretétől is. A kövek kötőanyaga lehet gipsz vagy betonhabarcs.

A kisebb, fali kép jellegű mozaikoknál viszonylag könnyű a munka, mert ezeket akár egy asztalon is el lehet készíteni, és kevés kavics szükséges hozzá. Az alap lehet akár egy 10 mm vastagságú OSB lap, amire finomszemcsés, földnedves fehér cementhabarcsból, ritkábban gipszből készített réteg kerül olyan vastagságban felterítve, amely elégséges a kavicsok rögzítéséhez. A minta alapján kerüljenek elhelyezésre a kavicsok a terv szerinti szín- és nagyság elrendezésben. Közéjük helyezett más, pl. tengeri kagyló, csillag vagy más időtálló dísszel is érdekesebbé tehető a kompozíció.

A kavicsok közötti részt nedves ecsettel minden beágyazás után el kell simítani. A kavicsokat csemperagasztó rétegbe nyomással is be lehet ragasztani. Az alapréteg meghúzása után nedves ronggyal lágyan letisztítható a kavicsok felülete, vagy esetleg fugázó anyaggal is kitölthető és egyenletesebbé tehető. Teljes megkötése után - fali képnél - esetleg egy vékony színtelen lakk réteggel élénkíthetők a különféle színű kövek.

Ezzel a módszerrel akár nagyobb járólapok is készíthetők, amelyek akár szabadtérben lerakott egyedi hatású útburkolatok kialakításához is használhatók. Az alapbeton réteg legalább 4 cm vastag legyen, és keretbe foglalva kerüljenek kialakításra a szorosan egymás mellé helyezett kavicsok. Az ilyen lapoknál arra kell figyelni, hogy a betonalap kétszer olyan vastag legyen, mint a kavicsok betonba ágyazott része, és a kavicsok teteje azonos szintbe kerüljön.


A másik megoldásnál a magas fakeretet sima felületre helyezve homokkal kell megtölteni, és elsimított felületébe a kavicsokat állítva, a láttatni kívánt felületükkel lefelé kell a homokágyba nyomkodni. Ezt követően nedves betonhabarcs rátöltésével rögzíthetők a kavicsok. A beton vastagsága a felhasználáshoz, illetve a terheléshez igazodjon, általában 5-7 cm vastag és teljesen simított felületű legyen. A keretnek is természetesen ennek megfelelő magasságúnak kell lennie.

Nagyobb felületű kavics mozaikot a kiválasztott helyen, pl. kertben is ki lehet alakítani. Előtte ehhez 1:1 méretű rajz szükséges. Ha ez nagyobb területű, amit a szélekről nehezen lehetne elérni, akkor az elegyengetett és tömörített talajra lépő köveket célszerű helyezni. Ilyen esetekben kis szegmensenként ajánlott kialakítani az egyes részeket, mert a nedvesre kevert és leterített betonhabarcs hamar meghúz. Az egyes elkészült részekhez tiszta szélek szükségesek, hogy könnyebb legyen a munkát folytatni. Esetleg e részek széle akár deszkával is lezárható. A betonba nyomkodott kavicsokat szintező fát használva lehet egyengetni. A félig megkötött betonba ágyazott kavicsok felületét és a közüket finom drótkefével lehet óvatosan megtisztítani, majd folytatható a munka.


Meleg időben kevés vízpermettel és fóliával letakarva lehet megakadályozni a már kész mozaikrészeknél a beton gyors kötését. Nedves homokkal beszórva és széles ecsettel is lehet a kötést késleltetni, és a felületet tömöríteni, amit később majd ki lehet seperni a kavicsok közül. Meleg időben a betonba ágyazott mozaiknál a kompozíció elkészült részét locsolva vagy fóliával letakarva kell megelőzni a beton gyors kötését. Védeni a felszínt repedezésektől és a kavicsok idő előtti kilazulásától.

A kültéri mozaikok felületét ajánlatos a kőburkolatokhoz használt impregnáló bevonattal óvni az időjárás szélsőséges hatásaitól, ami nemcsak védi a dekoratív burkolatot, hanem színében is élénkíti a kavicsok felületét.Színes kavicsokból akár keretezett faliképek is kialakíthatók


A csemperagasztós alapba nyomkodott kavicsok köze fugázva tölthető ki, majd a felesleg nedves ruhával frissiben eltávolítható


Nagyobb kavicskompozíciók keretbe foglalva, betonba ágyazva akár belső helyiségben is elkészíthetők


A vastagabb betonalapba ágyazott kavicskompozíciók elemei kerti utakhoz is használhatók


A helyszínen készítendő mozaikok főkontúrjait könnyű a betonon kijelölni


A mintákat alkotó kavicsok betonba nyomását középről célszerű elkezdeni


A kavicsok felülete egyenes fával hozható azonos szintbe


A minta kirakásának folytatásakor a tervrajz mintázatát kell követni


A kész mozaikmintázat közötti hézagokat széles ecsettel a közökbe dolgozott homokkal kell kitölteni


Az igényesebb és ismétlődő mintázat részeinek kirakását mintasablonnal lehet megkönnyíteni


Növénytartók és egyéb kerti dísztárgyak is dekoratívabbá tehetők kavicsburkolatba „öltöztetve”

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Liwing Wall

Bizonyára mindenki átélte már a lakberendezési szaklapok lapozgatása közben, vagy ismerősök otthonában járva, megpillantva egy különleges nappali kialakítást, egy szép fürdőszobát, hogy ő is pont...


Kavicsmozaikos faldíszítések

A lakáson belüli falak és egyéb függőleges felületek burkolata is készülhet mosott és esetleg osztályozott kavicsokból. A szükséges kavicsmennyiség ilyen esetekben ugyan nehezen kiszámítható,...