Dália

2015-11-05 10:07:48 | Módosítva: 2015-11-05 10:10:55

A dáliák csoportja igen nagy változatosságának köszönhetően sok kertnek a dísze. Vannak törpe, és vannak nagy, akár kétméteresre növő változataik, apró pom-pom virágú, vagy nagy kézilabda-méretű virágváltozatúak, sokféle színekben. Egyetlen hátránya e növényeknek, hogy gumójukat télire ki kell szedni, és fagymentes helyen teleltetni, ami némi macera ugyan, de díszítőértékük megér ennyit. 


A kert ékszere

Az első dáliák több mint kétszáz éve érkeztek Közép-Amerikából Európába. Nevüket Andreas Dahl svéd botanikusról kapták. Szépségének köszönhetően a Dália, mint női név névnapjaink között is szerepel. A dália a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtáját nemesítették ki. E gumós évelő lágyszárú növények igen változatosak, méreteikben, formáikban, színeikben egyaránt: a 30 cm magasságtól egészen a két méteres nagyságig változhat méretük, a nyár végén nyíló virágok átmérője is változatos 5-30 cm közötti. A fajtacsoportjaik a virág alakja szerint különféle fantázianeveket kaptak, így vannak a kaktusz, a vízililiom, a pompon, a labda, vagy a szellőrózsa dáliák.Vásárlás

A dália gumók vásárlásakor figyeljünk a fajtacsoportra, hiszen, ha csak egy balkonládát népesítenénk be velük, akkor törpe fajtákat válasszuk, ha a kerti WC takarása a cél, akkor meg valami óriásnövésű változatot. Lényeges, hogy a gumók és az előző évi szárrész ízesülésénél találhatók a rügyek, innen fog kihajtani a növény, ha ez a rész sérült, a gumó penészes, vagy ráncosra fonnyadt, akkor az eredmény is kétséges lesz. Sok helyen árusítanak kilyuggatott zacskóban fűrészporba csomagolt gumókat, hiszen így könnyű tárolni és szállítani, de nem mindegy meddig vár a vevőre e csomagolásban a dáliagumó. Ezért a minőségéről mindig győződjünk meg; hogy hány gumó van a szárrészen kevésbé lényeges, mint az hogy a gumó és szár mennyire jól tart össze, nem törtek-e szét a szállítás során. Érdemes lehet gyűjtőktől, vagy az interneten meg található kifejezetten e növényekkel foglalkozó szakkertészetektől vásárolni, mert ott a fajtaválaszték is nagyobb, és általában a minőség is jobb, mint, amikor a nagyáruházakban a színes tasakos dáliagumókat berakják a zöldségek és a tejtermékek közé, valahová…


Ültetés

A dáliákat lehetőleg napos, meleg helyre ültessük, a talajjal szemben kevéssé igényesek. Természetesen minél jobb minőségű talajba kerül, annál jobban meghálálja dús virágzásával. A trágyázást ugyancsak meghálálja a növény, hiszen – főleg a nagyobb méretű fajták – néhány hónap alatt óriási zöldtömeget kell, hogy kineveljenek. Az ültetésre akkor kerülhet sor, amikor az utolsó fagyok is elmúltak. A dália a néhány fokos talaj menti fagyokat még kibírja, ezért május elejétől már nyugodt szívvel kiültethetjük a növényeket. Az ültetésnél a gumó méreténél legalább két-háromszor mélyebben és szélesebben lazítsuk fel a talajt, majd takarjuk be földdel az ültető gödörbe helyezett gumókat. Úgy ültessük el a növényt, hogy a rügyek a talaj felszínénél legyenek.

Dália gondozása

Főleg ültetés után alaposan öntözzük be a talajt, mert így az jól tömörödik. Ültetés után már csak kiegyensúlyozott tápanyag-ellátottságú műtrágyával tápozzunk, ha muszáj, mert a túl sok nitrogén elviszi a fejlődést a lombnövekedés irányába a virágzás rovására.

A dália érzékeny a zöld levéltetűre, ezért megjelenésekor azonnal lássunk hozzá a védekezéshez. A levéltetvek nem csak gyengítik a növényt, de vírusokkal is megfertőzhetik. A dáliák környékének gyommentesen tartása az esztétikai élményen túl azért is fontos, mert azok jelentősen elvonják a tápanyagokat a talajból, amikre e növényeknek nagy szükségük van. A virágzás idején a dáliának rendszeres vízellátásra van szüksége. Inkább többször nagyobb vízadaggal, mint ritkán sokat öntözzük.


Metszése

A dália a főhajtása mellett, általában több kisebb, oldalsó rügyből is hajtani kezd. Ha ezeket a hajtásokat meghagyjuk, akkor bokros tövet kapunk, sok, de apró virágú növényre számíthatunk. Ha még a kifejlődésük előtt eltávolítjuk ezeket az oldalhajtásokat, akkor a megmaradó hajtásból igen erőteljes, nagyvirágú dália fog fejlődni, amely kiválóan alkalmas vágott virágnak is. Ez esetben lehet, hogy karózásra is szükség lesz.

A gumók téli tárolása

Még az őszi fagyok beállta előtt ássuk ki a földből a dáliagumókat. A gumók szárát vágjuk vissza arasznyira, majd tegyük félre néhány napra egy száraz helyre. A szikkasztás végére az üreges szárcsonkból eltávozik a nedvesség. Ekkor tudjuk a töveket tőosztással szaporítani: legalább két gumót hagyjunk, csak így biztosított a következő évi zavartalan fejlődés. A gumókat télen fagymentes, 3-5 °C-os helyen tároljuk. Nyirkos homokban, tőzegben vagy fűrészporban tároljuk őket a kiszáradás megelőzése érdekében, ám ha penészedés lépne fel, gombalőszeres permettel védekezzünk ellene.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fóliasátor termesztésre, teleltetésre, tárolásra

A fóliasátrak sokrétűen felhasználható kerti építmények. Ha nem egész évben növénytermesztésre használjuk, akkor is számos tároló funkciót láthatnak el. Leginkább termesztő berendezésként vannak...


Egynyáriak összeültetése

Látványos összeültetések készíthetők egynyári virágokból, melyek egy része ősz végén akár a szobában, vagy a ház egy világos részén is folytathatja díszítő tevékenységét.