A tavak is telelnek

2021-12-16 09:39:56 | Módosítva: 2021-12-16 09:44:05

A tóba hulló növényi maradványokat, főként faleveleket ne csak felülről, alulról is szedjük ki, hiszen egy részük lesüllyed. Az aljzatra süllyedő levelek kiszedése egy nagyobb mélységű tó esetén nem egyszerű feladat. Érdemes lehet megelőzni a bajt, és ha mód van rá, vagy egy hálóval takarjuk le a vízfelületet a lombhullás idejére, vagy ha ez nem megoldható a tó nagy felülete miatt, akkor a környékén rendszeresen gyűjtsük össze a lombot, hogy azt ne fújja a vízre a szél.


Ha még csak tervben van a tó, akkor a helyét célszerű úgy kijelölni, hogy ne legyenek nagy fák a közelben. Ennek a lombhulláskor előnye lesz, ám nyáron nem, hiszen nem árt, ha a vízfelület egy része árnyékolt. Főleg kisebb mélységű és területű tavaknál lényeges nyáron, hogy a víz ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor jobban algásodik, de ami ennél is nagyobb gond, hogy minél magasabb a víz hőmérséklete, annál kisebb az oldott oxigén tartalma. Ez több nyáron is jól látható volt a Velencei tó esetén, mivel a vízmennyisége 40 százalékkal kisebb volt az ideálisnál, ezért túlmelegedett, emiatt csökkent az oxigén tartalma, és mindez halpusztulást okozott.

Két-három évente érdemes a tavat teljesen leereszteni és kiszárítani az algák visszaszorítása érdekében. A növények őszi ritkítása is fontos a tó biológiai egyensúlyának fenntartása érdekében. A vízinövények is könnyen túlszaporodnak, ha jól érzik magukat a tóban és a parti zónában egyaránt.A halak nagyobb veszélyben vannak

Ősszel már a halak az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevesebbet mozognak és táplálkoznak. A túlzott etetés kedvezőtlen folyamatokat indít el a megmaradó etetőanyag bomlása miatt. Ne feledjük, hogy csak olyan mély tóban hagyjunk télire halakat, amelynek vannak mély pontjai, amik biztosan nem fagynak be.

Amennyiben a tó nem elég mély, akkor a legjobb, ha télre kivesszük a halakat és fagymentes helyen teleltetjük őket. A téli szállásukon – ha lehet – szivattyú és a szűrő is üzemeljen. Az etetés ilyenkor minimálisra csökkenthető, amennyiben a halak hideg vízben telelnek. Ha a szobába költöznek, akkor más a helyzet. A teleltető tartályt a tóból kimert és friss vízből fele-fele arányban töltsük fel, és akkor költöztessük be a halakat, amikor kint a levegő hőmérséklete 7-12 fok körülire hűl.

A tóban is teleltethetők a halak, ha az elegendő mélységű. A hőmérséklet csökkenésekor a halak a tó fenekére merülnek, és ott telelnek. A víz ilyenkor ott nagyjából 4 °C-os, ami ideális a számukra a hibernált állapotuk megtartására. Fontos, hogy ha a víz felszínét mozgatjuk is a befagyás megakadályozása miatt, a különböző vízrétegek ne keveredjenek össze, mert az megzavarja a halak mélynyugalmi állapotát.Mindig mérlegelni kell, hogy ha a tó biztosan nem fagy át az aljáig, csak a felszíne, akkor inkább ne is mozgassuk a vizet. Ha esélyes a teljes átfagyás, akkor vagy teleljenek a halak, fagymentes helyen, vagy csak annyi vízmozgatás legyen fagyveszélyes időben, hogy az a felszíni jégréteg kialakulását megakadályozza.

A halaknak télen is szükségük van oxigénre, különben nem fogják kibírni tavaszig. Az oxigéntartalom a vízben gyorsan csökken, amikor a tó tetejét összefüggő jég borítja be. A halak oxigént lélegeznek be és szén-dioxidot ki, és a vízi növények feladata, hogy ezt újra oxigénné alakítsák a fotoszintézis által – de télen ezek a folyamatok nem mindig működnek, hiszen a növények is nyugalomban vannak. Amelyik zölden telel át, ha a jégen hó is van, akkor végképp nem jut napfényhez, ezért nem termel majd oxigént. Amennyiben a tó teteje befagy, az is elegendő, ha léket vágunk rajta, a levegőből így is tud valamennyi oxigén beleoldódni. Ha újra befagy a lék, mindig vágjuk ki újra a víz minél kisebb keverése mellett.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízinövények dézsába, terasztóba

A víz látványa sokak számára megnyugtató, kellemes, így egyre többen készítenek kertjükbe kerti tavat. Erről korábbi számainkban már többször olvashattak. Most azoknak szeretnénk ötleteket adni,...


Gyógynövények kerti tavakhoz

A gyógynövények sokféleségéből adódik, hogy változatos környezeti igényű fajok találhatók közöttük. Jó néhányan kifejezetten igénylik a víz közelségét, így egy vizes élőhelyen sétálva is sok...