Ablakmentés felsőfokon

2017-02-10 18:47:01 | Módosítva: 2017-02-10 18:53:54

A régebben épült belvárosi polgárházakat tehetős vevők számára, hosszú időre tervezték. A nyílászárókat (ajtókat, ablakokat) is időtálló, tartós anyagból (pl. vörösfenyőből), igényes kézi munkával készítették. Megfelelő karbantartással ma is az épület ornamentikájának meghatározó eleme, a lakás esztétikájának alapját képezi.


Az elmúlt száz évben a háborúk, majd a központi ingatlan karbantartás rendszere miatt éppen a karbantartás maradt el, vagy szakszerűtlenül végezték. Főleg az időjárás károsításának (eső, ultraibolya sugárzás, fagy) kitett ablakok anyaga sérült. A régebben általánosan használt szerves oldószeres mázak az oldószer folyamatos kipárolgása miatt idővel ridegebbé válnak és zsugorodnak, emiatt megrepedeznek.

A repedéseken át víz, és farontó gombák jutnak a fába, amelyek úgynevezett barna korhadást okoznak. A gombák a sejtfalak cellulóz tartalmát fogyasztják, és visszamarad a barna színű lignin. A jelentős esztétikai romlás mellett a korhadás hatására a tartószerkezet veszít teherbíró képességéből: a fa előbb megrepedezik, majd teljesen szétporlad.

Az ablakok cseréje – különösen a műemlék épületek esetén – nehezen valósítható meg, ezért a sérült elemek szakszerű, korszerű karbantartással megmenthetők, további hosszú évekig a lakás díszévé tehetők.

Csere helyett szakszerű felújítás

A felújítást a szokásos módon végezve: a repedezett, beszáradt régi máz lecsiszolását követően a hiányosságokat pótolni kell, a felületet glettelni, csiszolni, majd alapozó festékkel lekenni. Száradást követő átcsiszolás után a fedőmázzal zárható a felület. A célszerűen alkalmazott, mára igen elterjedt vizes diszperziós alapozó festék és a fedőzománc nem válik rideggé, nem zsugorodik, nem repedezik, mert a levegő páratartalma dinamikus egyensúlyt tart a festék nedvességtartalmával.A tapasztalat szerint a gomba okozta barna korhadás miatt az elporladt lignin átdiffundál a festékrétegen, és a száradást követően barna foltosodást okoz. Ez a jelenség többszöri átkenés után sem múlik el.

A korszerű karbantartáshoz korszerű, hatásos anyagok kellenek. A Vodicska Kft. olyan záró-alapozó (PLASTDUR ZA) anyagcsaládot fejlesztett ki, amely a glettelést és csiszolást követően egy rétegben felhordva a felületre, teljes vízzáró réteget alkot, és sem a lignin, sem a rozsdásodásra hajlamos sarokpántok nem okoznak barna elszíneződést. A záró-alapozó anyag jelenleg színtelen változatban készül, jele: PLASTDUR ZA-0, valamint fehér mázoláshoz fehér színben készül, magas fedőképességgel (opacitással) rendelkezik, jele: PLASTDUR ZA-F. A záró-alapozó család erősen tapad minden felületre, és kitűnő tapadó-hidat képez mindenfajta (vizes és szerves oldószeres) fedőfestékkel.


A PLASTDUR ZA vizes bázisú záró­-alapozó termékcsalád egészségre ártalmatlan, környezetbarát termék, jelentősen megkönnyíti a régi, de értékes nyí­lászárók felújítását.


Varga Csaba
épületasztalos alkalmazástechnika

Bővebb információ:
dr. Vodicska Miklós
vegyészmérnök

Vodicska Kft.
+36-30-9-333-793

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakfelújítások

Manapság szinte minden arra ösztönzi az embereket, hogy modern technológiával készült korszerű ablakok legyenek otthonaikban. Ám az országban sokkal több régi építésű épület van, mint azt bárki is...


Biztonsági ajtók

Az illetéktelen behatolók ellen főként a bejárati ajtók ellenálló képességének növelésével lehet védekezni. Ezt a védelmet azonban nem több zár felszerelésével célszerű erősíteni, hanem acsekély...