Ablakmentés felsőfokon

2017-02-10 18:47:01 | Módosítva: 2017-02-10 18:53:54

A régebben épült belvárosi polgárházakat tehetős vevők számára, hosszú időre tervezték. A nyílászárókat (ajtókat, ablakokat) is időtálló, tartós anyagból (pl. vörösfenyőből), igényes kézi munkával készítették. Megfelelő karbantartással ma is az épület ornamentikájának meghatározó eleme, a lakás esztétikájának alapját képezi.


Az elmúlt száz évben a háborúk, majd a központi ingatlan karbantartás rendszere miatt éppen a karbantartás maradt el, vagy szakszerűtlenül végezték. Főleg az időjárás károsításának (eső, ultraibolya sugárzás, fagy) kitett ablakok anyaga sérült. A régebben általánosan használt szerves oldószeres mázak az oldószer folyamatos kipárolgása miatt idővel ridegebbé válnak és zsugorodnak, emiatt megrepedeznek.

A repedéseken át víz, és farontó gombák jutnak a fába, amelyek úgynevezett barna korhadást okoznak. A gombák a sejtfalak cellulóz tartalmát fogyasztják, és visszamarad a barna színű lignin. A jelentős esztétikai romlás mellett a korhadás hatására a tartószerkezet veszít teherbíró képességéből: a fa előbb megrepedezik, majd teljesen szétporlad.

Az ablakok cseréje – különösen a műemlék épületek esetén – nehezen valósítható meg, ezért a sérült elemek szakszerű, korszerű karbantartással megmenthetők, további hosszú évekig a lakás díszévé tehetők.

Csere helyett szakszerű felújítás

A felújítást a szokásos módon végezve: a repedezett, beszáradt régi máz lecsiszolását követően a hiányosságokat pótolni kell, a felületet glettelni, csiszolni, majd alapozó festékkel lekenni. Száradást követő átcsiszolás után a fedőmázzal zárható a felület. A célszerűen alkalmazott, mára igen elterjedt vizes diszperziós alapozó festék és a fedőzománc nem válik rideggé, nem zsugorodik, nem repedezik, mert a levegő páratartalma dinamikus egyensúlyt tart a festék nedvességtartalmával.A tapasztalat szerint a gomba okozta barna korhadás miatt az elporladt lignin átdiffundál a festékrétegen, és a száradást követően barna foltosodást okoz. Ez a jelenség többszöri átkenés után sem múlik el.

A korszerű karbantartáshoz korszerű, hatásos anyagok kellenek. A Vodicska Kft. olyan záró-alapozó (PLASTDUR ZA) anyagcsaládot fejlesztett ki, amely a glettelést és csiszolást követően egy rétegben felhordva a felületre, teljes vízzáró réteget alkot, és sem a lignin, sem a rozsdásodásra hajlamos sarokpántok nem okoznak barna elszíneződést. A záró-alapozó anyag jelenleg színtelen változatban készül, jele: PLASTDUR ZA-0, valamint fehér mázoláshoz fehér színben készül, magas fedőképességgel (opacitással) rendelkezik, jele: PLASTDUR ZA-F. A záró-alapozó család erősen tapad minden felületre, és kitűnő tapadó-hidat képez mindenfajta (vizes és szerves oldószeres) fedőfestékkel.


A PLASTDUR ZA vizes bázisú záró­-alapozó termékcsalád egészségre ártalmatlan, környezetbarát termék, jelentősen megkönnyíti a régi, de értékes nyí­lászárók felújítását.


Varga Csaba
épületasztalos alkalmazástechnika

Bővebb információ:
dr. Vodicska Miklós
vegyészmérnök

Vodicska Kft.
+36-30-9-333-793

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Milyen a jó festőhenger?

A lakásfestésben és mázolásban ez a festőszerszám már szinte kiszorította a régen használt korongecsetet, sőt bizonyos esetekben még az ecsetet is feleslegessé teszi. Számos fajta adja a bőséges...


Régóta mondjuk

Vádemelést javasol a rendőrség két szakember ellen, akik az előírások megsértésével üzemeltek be egy páraelszívót Sopronban.