Miniház divat

2017-02-27 08:48:13 | Módosítva: 2023-05-04 12:17:46

Az USA-ban a népesség sokkal mobilisabb, inkább bérlakásokban lakik, mint saját tulajdonúban. Így könnyebben tudnak oda költözni, ahol munkalehetőség van. A nyaralótulajdonosok esetében is fontos a praktikum, így az ottani nyaralók egy része vagy mobilépület, ami elszállítható, vagy mini házakat építenek nyaralónak. A kis költségvetésű, mégis sok luxusfelszereléssel ellátható mini házakról két évvel ezelőtt írtunk már. Mivel hazánkban is egyre többen költöznek nyaralóba – igaz, más okból -–, gondoltuk érdemes kiegészíteni korábbi cikkünket.

Nem csak Amerikában

Hazánkban egyre többen költöznek nyaralókba, aminek oka, hogy ezek kisebb méretű házak, külterületen vannak, ezért olcsóbb a vételáruk, és olcsóbb a fenntartásuk is, kezdve a javítási költségektől egészen a barátságosabb fűtési költségekig. Az alacsonyabb költségigények miatt sokan költöznek kisebb, eredetileg nyaralónak épült épületekbe. Ezeknek ugyan azért egy-két hátránya is van, de a kisebb költségvetés azért meggyőző előny. Hátrányként említhető, hogy lévén sokszor külterületről van szó, ott többnyire alacsonyabb színvonalú az infrastruktúra. Messzebb lehet a bolt, az orvos, vagy az iskola. Sokszor nincs szilárd burkolatú út, vagy esetleg a közvilágítás, a vezetékes vízhálózat hiányzik. Ez utóbbi persze megoldható fúrt kútról működő kis házi vízellátóval, hidroforral.

A magyarországi nyaraló házak többsége 25-60 négyzetméter körüli, lévén ezek közül sokan akkor épültek, amikor az adott részeken nyaralót nem lehetett építeni, csak „gazdasági épület” megnevezésűt. A nyugaton és a tengerentúlon divatos mobilházakról korábban már írtunk, ezek – igaz nehezen, és komoly logisztikai szervezéssel, esetenként külön útvonalengedéllyel – elszállíthatók más helyre. Az itt bemutatott mini házak egy része alappal rendelkező, nem helyezhető át, de kicsik, így viszonylag olcsón felépíthetők, kis rezsiköltségűek, és akár luxuskivitelűek is lehetnek. A miniház-építés Amerikában már mozgalommá nőtte ki magát. Konferenciákat, workshopokat is rendeznek maguknak lelkes miniház-rajongók.

Rengeteg ötlet meríthető a világhálóról, ha valaki ilyen létesítésére adná a fejét. A mini házak egy része kereken áll, tehát tud gurulni, ennél fogva mobil. Ezek hasonlítanak a nagyobb mobilházakra, csak míg a mobilházak kicsit „kockák”, a mini ház látványában sokkal egyedibb. A legtöbb mini ház olyan 30 négyzetméter körüli, de ezen a 30 négyzetméteren minden megtalálható a konyhától a fürdőn át a hálószobáig. A képeken láthatunk ennél kisebbeket is, mert ügyes helykihasználással 12-15 négyzetméteren is beépíthető minden, ami szükséges.

Mini ház épülhet rendes alapokra fából, kőből is. Ezek között az USA-ban sok a régi, vagyis az olyan, amit annak idején, akár 100 évvel ezelőtt nem az önkéntes egyszerűség, hanem a szegénység miatt építettek ilyen kicsire.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyaralóból lakóingatlan

A nyaralók adás-vételi illetéke pár éve 10-ről 4%-ra változott, ezért egyre többeknek lehet vonzó lehetőség ilyen ingatlanban lakni, életvitelszerűen. Kérdés, hogy a járulékos költségek miatt...


Hétvégi ház berendezése

Nyaraló fenntartásának számtalan ellenzője van, a legfőbb érv ellene, hogy „miért jó, ha a hétvégét is takarítással tölthetem, minek két lakás”! Ebben van némi igazság, deegy jól megtervezett...