Miniház divat

2017-02-27 08:48:13 | Módosítva: 2017-02-27 08:53:27

Az USA-ban a népesség sokkal mobilisabb, inkább bérlakásokban lakik, mint saját tulajdonúban. Így könnyebben tudnak oda költözni, ahol munkalehetőség van. A nyaralótulajdonosok esetében is fontos a praktikum, így az ottani nyaralók egy része vagy mobilépület, ami elszállítható, vagy mini házakat építenek nyaralónak. A kis költségvetésű, mégis sok luxusfelszereléssel ellátható mini házakról két évvel ezelőtt írtunk már. Mivel hazánkban is egyre többen költöznek nyaralóba – igaz, más okból -–, gondoltuk érdemes kiegészíteni korábbi cikkünket.


Nem csak Amerikában

Hazánkban egyre többen költöznek nyaralókba, aminek oka, hogy ezek kisebb méretű házak, külterületen vannak, ezért olcsóbb a vételáruk, és olcsóbb a fenntartásuk is, kezdve a javítási költségektől egészen a barátságosabb fűtési költségekig. Az alacsonyabb költségigények miatt sokan költöznek kisebb, eredetileg nyaralónak épült épületekbe. Ezeknek ugyan azért egy-két hátránya is van, de a kisebb költségvetés azért meggyőző előny. Hátrányként említhető, hogy lévén sokszor külterületről van szó, ott többnyire alacsonyabb színvonalú az infrastruktúra. Messzebb lehet a bolt, az orvos, vagy az iskola. Sokszor nincs szilárd burkolatú út, vagy esetleg a közvilágítás, a vezetékes vízhálózat hiányzik. Ez utóbbi persze megoldható fúrt kútról működő kis házi vízellátóval, hidroforral.A magyarországi nyaraló házak többsége 25-60 négyzetméter körüli, lévén ezek közül sokan akkor épültek, amikor az adott részeken nyaralót nem lehetett építeni, csak „gazdasági épület” megnevezésűt. A nyugaton és a tengerentúlon divatos mobilházakról korábban már írtunk, ezek – igaz nehezen, és komoly logisztikai szervezéssel, esetenként külön útvonalengedéllyel – elszállíthatók más helyre. Az itt bemutatott mini házak egy része alappal rendelkező, nem helyezhető át, de kicsik, így viszonylag olcsón felépíthetők, kis rezsiköltségűek, és akár luxuskivitelűek is lehetnek. A miniház-építés Amerikában már mozgalommá nőtte ki magát. Konferenciákat, workshopokat is rendeznek maguknak lelkes miniház-rajongók.

Rengeteg ötlet meríthető a világhálóról, ha valaki ilyen létesítésére adná a fejét. A mini házak egy része kereken áll, tehát tud gurulni, ennél fogva mobil. Ezek hasonlítanak a nagyobb mobilházakra, csak míg a mobilházak kicsit „kockák”, a mini ház látványában sokkal egyedibb. A legtöbb mini ház olyan 30 négyzetméter körüli, de ezen a 30 négyzetméteren minden megtalálható a konyhától a fürdőn át a hálószobáig. A képeken láthatunk ennél kisebbeket is, mert ügyes helykihasználással 12-15 négyzetméteren is beépíthető minden, ami szükséges.

Mini ház épülhet rendes alapokra fából, kőből is. Ezek között az USA-ban sok a régi, vagyis az olyan, amit annak idején, akár 100 évvel ezelőtt nem az önkéntes egyszerűség, hanem a szegénység miatt építettek ilyen kicsire.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos kazán

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy...


Aljzatkiegyenlítésre van szükség?

A kiegyenlítő anyagok a sima és burkolásra alkalmas felületek készítéséhez, a padlóburkolatok fektetése előtt az egyenetlenségek kiegyenlítéséhez alkalmazhatók.