Osztólécek ablakokon és ajtókon

2017-03-10 10:53:37 | Módosítva: 2017-03-10 10:59:40

Korábban funkcionális és főként szerkezeti igények hatására osztották meg a nagyméretű ablakok üvegfelületét. Az üveg súlya miatt az ablakszárnyak szerkezetét osztólécekkel kellett megerősíteni, ami jellegében még illett is az épület stílusához. Ezzel a technológiával nem csak a korabeli ablakok tagoltságát lehet visszaadni a műemléki épületek ablakainak felújításakor, hanem a hétköznapi családi házak, lakások ablakait is látványosabbá lehet tenni. Ezt az új gyártási technológiáknak köszönhetően többféle módon lehet megvalósítani. Főként az ablakok dekorációs díszítését szolgálják a különféle üvegosztók, amelyekkel az épületek jellegét és a helyiségek belső hangulatát lehet egyedivé tenni.


Üvegfelületek osztása

Az új ablakokon alkalmazott üvegosztók elsősorban esztétikai igényt elégítenek ki. Ezekkel új megjelenést adhatunk az egyszerű, osztatlan, négyszögletes formákhoz képest. Az üvegfelületek osztására több megoldás is választható, ám némelyik energetikai veszteséget okozhat. Az álosztók elhelyezése az ablakokban átgondolt tervezést igényel. Formájának, fajtájának az épület stílusával kell harmonizálnia, és az ablakhoz viszonyítva arányosnak kell lenni. Ezt pedig már a megrendeléskor egyeztetni kell a gyártóval vagy a forgalmazóval.

A leggyakoribbnak mondhatók az üvegtáblák közötti légrésben elhelyezett és szilárdan ragasztott színesfém álosztók. Díszítési célra jó választás, ha az épülethez illőn van megvalósítva. Előnye, hogy az ablaküvegezés könnyen tisztítható, mivel az osztók a két üveglap között vannak. Hátránya viszont, hogy az ilyen díszítésű ablakok hőszigetelő képessége csökkenni fog az osztatlan üvegezésű típushoz képest. Létezik olyan megoldás is, amelynél az üvegtábla osztás nélküli, és az üvegek között műanyag vagy alumínium távtartó fölé ragasztott osztóbordákat helyeznek el, amelyek domborúságuk miatt mutatósabbak.

A ragasztott osztólécek alkalmazása sem ritka megoldás. Az osztólécek anyaga lehet PVC, fa vagy alumínium is. Változatos formákban alkalmazható és a ragasztott osztólécek nem csökkentik az ablaküveg hőszigetelő tulajdonságait, és domborúságuk esztétikailag is jobban mutat.

Természetesen ma is készülnek valódi konstrukciós osztású keretszerkezetek, amelyeknek szerves részét képezik a beépített osztólécek. Az ilyen keretszerkezetek nagyon szilárdak, és a hőszigetelő képességük sem romlik, viszont az üvegezett felületek tisztítása – az osztások méretétől függően – kissé nehézkes.

Választhatók még ún. rátétes álosztó megoldások is, amelyeket külön pántokkal vagy reteszekkel lehet az ablakszárnyra rögzíteni. Ezek közvetlenül nem érintkeznek az üveg felületével, így tisztításkor gyorsan levehetők. Általában faablakoknál alkalmazzák a fazonos, lakkal kezelt faanyagból készült osztókat, melyek szélessége többnyire 25-30 mm. Azt pedig, hogy ki melyik megoldást választja, az már ízlés és egyben anyagi kérdés is, mivel a legyártásukhoz igényes technológia és alapanyagok szükséges.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakfelújítások

Manapság szinte minden arra ösztönzi az embereket, hogy modern technológiával készült korszerű ablakok legyenek otthonaikban. Ám az országban sokkal több régi építésű épület van, mint azt bárki is...


Penészes falak ellen

Ha azt tapasztaljuk, hogy lakásunk falain penész­gombák, sötét foltok jelennek meg, akkor mindenek előtt az okokat kell felderítenünk. A gombák ugyanis akkor tudnak megtelepedni és szaporodni a...