Elállási jog külföldi webes vásárlásnál

2017-02-24 15:06:33 | Módosítva: 2017-02-24 15:14:13

A karácsonyi időszakban szokatlanul sok webes vásárlás történt, és ezek között jelentős volt a külföldi weboldalakról történő vásárlás. Volt is belőle kalamajka bőven, mert a Magyar Posta egyszerűen belefulladt a kézbesítési áradatba. Sokan nem kapták meg időre az ajándéknak szánt eszközt, és olyanok is akadtak, akik egyáltalán nem kapták meg, mert az áru egész egyszerűen eltűnt.


eBay-es vagy Amazonos vásárlás PayPal fizetéssel

A rutinos internetes vásárlók tudják, hogy online megrendelésnél milyen jogaik és kötelezettségeik vannak. Erről lapunkban is többször írtunk már. De milyen esélyünk van jogaink érvényesítésére egy eBay-es vagy Amazonos vásárlás esetén? Kevesen tudják, pedig fontos lehet: a PayPal-fiókkal történt fizetés esetén visszakérhető a visszaküldés postázási költsége. Ezt a fizetési módot egyébként is minden netes vásárlónak ajánljuk, mert ilyenkor nem egy ismeretlen távol keleti eladónak adjuk meg bankszámlánk adatait, hanem egy garanciákat nyújtó, sok éves referenciával rendelkező világcégnek. Fizetésünk ilyen módon már biztonságosnak tekinthető, viszont még mindig megmarad a visszaküldési lehetőség problematikája. Egy pár ezer forint értékű árut nem lenne gazdaságos visszaküldeni az eladónak a saját költségünkön. A netes vásárlás serkentésében érdekelt PayPal maga oldotta meg ezt a problémát, a nemrég állandósított visszaküldési garanciával. Az oldalon történt bejelentkezés után, egy kattintással aktiválható a szolgáltatás, és nyugodtan visszaküldhetjük a csomagot, miután 30 nap áll rendelkezésükre, hogy a PayPal oldalán feltöltsük a küldemény feladásakor kapott, beszkennelt bizonylatot. A PayPal azt ígéri: a jogosultságról kapott értesítő megküldése után 5 munkanapon belül visszatéríti az összeget. A felhasználók évente 12 visszatérítésre jogosultak, egyenként maximum 9300 forintos értékben. Érdekességként megjegyezzük – bár nem jellemző –, hogy a visszaküldési garancia szolgáltatás hazai webshopokról való rendelésekkor is érvényes, ha valaki PayPal-lal fizet.


PayPal hackerek

A PayPal fizetési rendszerben regisztrált felhasználók gyakran kapnak adathalász spamokat a neten. Ezek nagyon veszélyes támadások, mert formailag, grafikailag utánozzák az eredeti céget, és hívatlan levelükben valami fizetési hibára utalnak, vagy regisztrációs megerősítést kérnek. Ha ezekre válaszolva megadjuk felhasználónevünket és jelszavunkat (mert pl. arra kér a levél, hogy „lépjünk be a saját accountunkkal”), akkor már hozzá is férnek a bankkártyánkhoz. Meg kell tanulnunk ezeket a kéretlen leveleket felismerni, és azonnal törölni!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mókás házak

A műfa tetejére épített-, a "hókupaccal" körbevett házak burkolatának alapja az a speciális műanyag, amelyből műsziklák, akváriumi hátterek építhetők. A forma kialakítása után a végeredmény...


Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...