Erkélyek, balkonok lakberendezése

2017-04-07 14:59:07 | Módosítva: 2017-04-07 15:26:58

Egy lakásnak nemcsak az értékét növeli egy erkély, balkon vagy terasz, hanem a komfortját is. Sajnos sokan raktárnak használják, ami az utcáról nézve elég lehangoló látványt nyújt, de ez ellen mind a társasházak közössége, mind az önkormányzatok igyekeznek fellépni. Így szerencsére szinte divat lett hangulatos kuckóvá alakítani az erkélyeket.


Nem kell feltétlenül sokat költeni

Attól függően, hogy mennyit tudunk vagy akarunk erkélyünkre költeni, kezdjünk a padlóval. Mindenképpen nedvességálló burkolatot válasszunk, mert ha közvetlenül az eső nem is éri, a nem vízálló anyagot a pára is hamar kikezdi. Időtálló burkolat a járólap, de azt mindenképpen szakszerűen kell lerakni, különben az első tél tönkreteszi. A fautánzatú műanyag teraszburkoló rendszerek is tartós és dekoratív burkolatok. Sima betonfelületű padlóra tehetünk műfüvet és PVC padlót is, hiszen ezek bírják a nedvességet, elég majd télire felszedni, és a következő évben újra lerakható. Nem érdemes a padlón hagyni télire, mert nagy mennyiségű szennyeződés éri az ősz-tél folyamán. Megoldást jelenthet, ha a padlóra csak egy megfelelő méretű rongyszőnyeget teszünk, lakberendezési, hangulatjavító szerepe annak is megvan. A legtöbb rongyszőnyeg a mosógépben mosható, és hamar megszárad, így az sem nagy baj, ha esetleg elpiszkolódik vagy egy kiadós esőben megázik.


Amikor készen van a padló, és a falak vagy korlátok is rendben vannak, adottságaitól függően „lakberendezésünk” kezdődhet az árnyékolással, ami egyben a kíváncsi szemek elől is megvéd, biztosítva erkélyünk intimitását. Természet-közeliségéért sokan szeretik a nádkerítést, amit az erkélykorlátra erősítenek. Sokféle belátás gátló és árnyékoló háló is kapható, de függönnyel is megoldhatjuk az elhatárolást a külső szemek elől. Árnyékoló függönyt rakhatunk a könyöklő magasságán felül is, ez árnyékoló és belátás gátló funkcióján túl meghatározhatja az egész berendezés hangulatát is. A függönyöket viszont ne felejtsük el mindig széthúzni és rögzíteni, mert szélben vitorlaként kifeszülnek, ami veszélyessé is válhat, meglazulnak a rögzítések.

Ha készen van a padló, a fal és az esetleges árnyékolás, már tényleg csak „lakberendeznünk” kell. A városlakók egy részének a kertészkedés örömét is csak egy balkonkert adja, nekik a sok szép, színes virág már önmagában is hangulatos, elég akár asztallal és székkel kompletté tenni. A lakberendezési nagyáruházakban és a hipermarketekben is egész nyáron kaphatók praktikus és szebbnél szebb tárgyak teraszunk berendezéséhez. Még az óvatosabbak is bátran ötletelhetnek, hiszen nem túl drágán a következő évben „átszínezhetjük” bútorainkat, az egésznek új hangulatot adva. Vásároljuk meg az alapbútorokat, gondoljunk némi tárolási lehetőségre is, aztán színezzük ki bátran erkélyünket ízlésünk és lehetőségeink szerint.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikertek kialakítása

Nyitott terasz télikerté alakítása komplex feladat, mivel sok tényezőt kell figyelembe venni. Előző lapszámunkban részletesen elemeztük azokat a szempontokat, amelyeket mérlegelnünk érdemes, amikor...


Indul a terasz-szezon

A fából készült termékek egyre nagyobb teret hódítanak napjaink építészetében, belső-építészetében. Bár még nem tartunk nyugati szomszédunk, Ausztria közelében a fa használatot illetően, fiatal...