Télen-nyáron energiát takarít meg a szigetelő ablakfólia

2011-07-13 00:49:33 | Módosítva: 2011-07-15 22:20:21

A hő fényképen látható három különböző fólia 5 mm-es szimpla üvegszerkezetre lett felszerelve. Jól látszik, hogy a LLumar EnerLogic fólia hatásfoka szimpla üvegen közel megegyező a hagyományos, fóliázatlan thermo dupla üvegszerkezetével.Utólag is növelhető az üvegfelületek energiahatékonysága, megfelelő szigetelőfóliával az ablakokon kiáramló hő akár 93 százaléka bent tartható, még szimpla üvegszerkezet esetén is.

A nyári hűtési terhelést több mint 30 százalékban az ablakokon beáramló hő eredményezi, télen pedig ezzel éppen ellentétesen az ablakok túl sok hőt engednek ki, terhelve ezzel a fűtési rendszert, költségnövekedést eredményezve. A nyári problémákra hatékony megoldást jelent a legtöbb minőségi tükröző vagy neutrális fólia, amelyek a felmelegedést hatékonyan csökkentik.
Független tesztek alapján a LLumar hővédő fóliák légkondicionált épületeknél akár 15 százalékkal is csökkenthetik az energiafelhasználást. A legtöbb fólia azonban ez idáig csupán a nyári problémákra tudott választ adni, így az évnek csak egy részében működött hatásosan. Ma már olyan termék is elérhető, amely jelentősen hozzájárul az üvegszerkezetek téli hatékonyságának javításához is. A LLumar EnerLogic fólia legfőbb tulajdonsága, hogy - a tradicionális termékekhez hasonlóan - nyáron a hőt az épületen kívül tartja, télen viszont - a tükröző vagy neutrális hő-, fényvédő fóliákkal ellentétben - benntartja a meleget. Míg a hagyományos fóliák a legjobb esetben is a sugárzott hő 10-40 százalékát verik vissza a LLumar EnerLogic új generációs Low-E fólia, a 0,07-es emisszivitási értékének köszönhetően, a belső hő 93 százalékát képes bent tartani. Így a tesztek szerint szimpla üvegeknél a hő átbocsátási tényezőt (U érték) akár 40 százalék feletti mértékben is javíthatja, de egy korszerűbb dupla üvegezésnél is 10-25 százalékos javulás érhető el.
Az sem elhanyagolható tény, hogy a fóliázás nem termel jelentős hulladékot, így az ablakcsere esetén az üvegek kidobása által keletkező környezetterheléssel sem kell számolnunk.
További részletes információk a szigetelő fóliákkal kapcsolatban a www.ablakfolia.info oldalon találhatók. Biztonsági-, UV védő-, dekor és autófóliákkal kapcsolatban a http://www.llumar.hu/ oldalon tájékozódhat.

LLumar Magyarország
1032 Budapest
Kiscelli u. 74.
Tel: (06-1) 250-1991
info@llumar.hu
http://www.llumar.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hőhídmentesítés rejtélyei

Beépített tetőtereknél a szerkezet sajátosságából adódóan épületfizikailag különböző hőhidak keletkezhetnek, melyek kedvezőtlen hőtechnikai tulajdonságaival mindenképpen számolni kell. Képződhet...


Gipszkarton falak és szigetelésük

Az épületeken belüli elválasztó falak a mai kor igényei alapján általában anyagaik szerint tégla-, beton-, gipsz- vagy könnyűszerkezetűek lehetnek. Az utóbbi évtizedek a térelhatárolásra...