Kis készülékek gyors étkekhez

Sütők

Az ünnepi vendégvárás többnyire a családok hölgy tagjainak a feladata. Nekik az jelenti a sikert, ha ízletes étkeiket jóízűen és maradéktalanul elfogyasztják a vendégek és a család tagjai. Természetesen a dicséret mindig kijár nekik, ám ezen túlmenően munkájukat a különféle kis háztartási készülékekkel érdemes megkönnyíteni. Ezek ízletes gyors étkek készítését teszik lehetővé, így több idő marad a családra is. Az alábbiakban - tekintettel a közelgő ajándékozási időszakra is - néhány ilyen konyhai készüléket mutatunk be olvasóinknak.

Kenyérpirítók

Ezek az egyszerű konyhai készülékek minden konyhában megtalálhatók. Hogy mennyire használhatók, az attól is függ, hogy milyen mértékben alkalmazkodnak a saját igényeinkhez. Általában két szelet sütésére alkalmasak, ám nem mindegy, hogy milyen vastag szeletek befogadására alkalmasak. Leginkább 10 mm vastag szeletelt kenyeret lehet bennük sütni, vannak azonban olyan készülékek is, amelyek 35 mm vastagságú, akár teljes karéjnyi szeletek befogadására is alkalmasak.

Fondük

Ezek a készülékek francia eredetűek, a főzőedényükben ízlés szerint elkészített mártásokat lehet az étkezések idejére melegen tartani benük. Előnyük, hogy nem szükséges a folyamatos tálalás, mindenki a speciális villára tűzött ételdarabkákat mártogatja a meleg mártásba, és falatozás közben fesztelenül lehet csevegni. A krémes és egyéni receptek alapján készült szószokhoz pirítós, különféle hús-, vagy előre feldarabolt különféle zöldségdarabkákat kell a speciális villákra tűzve a főzőedényben tartott szószba mártogatni.
A mártások és szószok melegen tartásáról a készlethez tartozó spirituszégő gondoskodik. Ennek lángja szabályozható, így a beállított hőfokon tartja a többnyire kettős falú tárolóedényt. Más megoldású fondük elektromosan fűtöttek, és természetesen a hőfok fokozatmentesen szabályozható rajtuk.
A nálunk főként sajtfondüként ismert készülékeken kívül újabban kelendőek a csokoládé fondűk is. A felmelegített csokoládéba különféle készen beszerezhető ostyatekercsek, különféle kekszdarabkák mártogatásával mindenki a saját szájíze szerint ízesítheti a saját csemegéjét. Sőt, a felmelegített csokoládétartály tetején kicsorduló és az edény oldalán lefolyó finom csokoládéba mártogatva különféle gyümölcsöket is lehet ízesíteni. Az ilyen fondük leginkább ínyenceknek és édesszájúaknak ajánlhatók.

Gofri- és kombinált kontakt grillsütők

Ezek között léteznek egy és több funkciós készülékek is. Általában 1200-2000 W közötti a felvett teljesítményük. Teljesen lezárható a fedelük, de a kombinált készülékek, amelyek akár kenyérpirítóként vagy kontakt grillezőként is használhatók, nyitott fedéllel is működhetnek. Ez utóbbi állapotban, vagy megemelt fedéllel vastagabb ételek készítésére is alkalmasak. A sütőhőmérsékletük termosztátos, azaz fokozatmentesen a legideálisabb hőmérsékletre állítható be. A sütőlap sok esetben cserélhető betétes, a bevonatuk pedig tapadásmentes, így a tisztántartásuk nagyon könnyű. Célszerűbb a drágább ám több célra is használható változatok közül választani, mert ezek jobban kihasználhatók.

Szendvicssütők

Egy gyors étkezéshez sokszor elég néhány jól elkészített, gazdag feltétekkel ellátott meleg szendvics is. Ehhez speciálisan e célra készült szendvicssütő készülék szükséges. Fedelük teljesen lezárható, így pároláskor nem távoznak el az aromás gőzök, hanem átitatják a szendvics „alapját képező” kenyér szeletet.
A szendvics gyorsan elkészül, s ha szükséges, a folyamatos utánpótlás sem okoz problémát. A sütőfelülete ezeknek is tapadásmentes, könnyen tisztítható, de általában csak egy sütőtálca tartozik hozzá. Az igényesebb gyártmányokon a nagyobb szeleteket a fedél lezárásával ketté is vágjuk. Esetenként hús szeletek sütésére is alkalmasak. A külső burkolatuk hideg tapintású, működésüket lámpa jelzi, és használaton kívül állva tárolhatók.

Racklette sütők

A társas sütés és étkezés szinte nélkülözhetetlen kelléke az asztali racklett sütő. Ez egy kombinált készülék, amelyet felül egy nagy felületű, tapadásgátló bevonattal ellátott sütőlap és az alatta található zománcozott kis serpenyők együttese alkot. A felső sütőlap megfordítható, egyik fele sima, a másik pedig bordázott, amin hal és zöldségek, húsok süthetők. Az alatta levő kis serpenyőkben pedig sajt olvasztható, vagy akár tojás is süthető. Némelyik racklette sütőhöz kapható lávakő lap is, amelyen akár pizza is süthető. A hőszabályozás természetesen termosztátos, a sütőlapok és a zománcozott serpenyők pedig kiváló hőtartók és könnyen tisztíthatók.

Asztali grillsütők

Bármi süthető az ilyen asztali sütőkészülék 26-30x43 cm nagyságú, enyhén ívelt sütőlapján. Előnye, hogy ez az anyagába integráltan tartalmazza a fűtőtestet, ezért ennek teljes felületén lehet sütni. Az alumínium öntvény tapadásgátló bevonatú, tisztítása ezért könnyű. A fűtőtest általában 1300-2000 W-os, a sütés hőmérséklete pedig termosztáttal szabályozható, egyenletesen és gyorsan süt. A sütnivalókból a művelet közben kiolvadó folyadékot, vagy zsírt a sütőlap középen összegyűjti, és az állványba helyezett tálcába vezeti el. Gyorsan, remek frissensültek és egyéb pirított ételek készítésére alkalmas, mégpedig a tűzhelyek sütőinek használata nélkül.
E remek kis készülékek kihasználásához jó receptek is szükségesek. Ennek birtokában pedig még az e téren nem túl járatos férfiak is sikerrel kipróbálhatják őket, mondjuk meglepetésként a párjuknak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mókás házak

A műfa tetejére épített-, a "hókupaccal" körbevett házak burkolatának alapja az a speciális műanyag, amelyből műsziklák, akváriumi hátterek építhetők. A forma kialakítása után a végeredmény...


Farontó bogarak

Jogos a riadalom, ha sercegő vagy kopogó hangok mellett faliszt port találunk a lakásban, majd egy kicsit jobban utánanézve észrevesszükaz apró lyukakat is a fa felületén. Ilyenkor...