Növényeink felkészítése a télre

A kertben és szobában tartott növényeink egy része a téli hónapok alatt pihenőidőszakát tölti: anyagcsere folyamataik lelassulnak, vagy szinte teljesen leállnak. Emiatt igényeik is teljesen megváltoznak: jóval kevesebb gondozást igényeknek, ami azonban teljesen eltér a vegetációs időben megszokottól.

A lágyszárúakat csak csinosítsuk

Az egynyári virágágyások talaját - ahol ekkor már nincsenek növények - mélyen ássuk föl, amennyiben az időjárás ezt még engedi, így a téli csapadék jobban be tud szivárogni a talajba.
Azokat a lágyszárú évelőket, amelyek ekkorra már visszafagytak, vágjuk vissza. A díszfüvek kivételt képezhetnek, mert ezek még szárazon is díszítik a kertet. Elhalt leveleiket elegendő tavasszal eltávolítani, amikor megjelennek a töveknél a friss hajtások.
A rózsatöveket csak az össze levelük lehullását követően takarjuk be földdel, akkor is úgy, hogy előtte a leveleket távolítsuk el, mert azokon számos kórokozó telelhet át, ami előrevetíti rózsáink következő évi növényvédelmi problémáit.

A fiatal fás szárúakra veszélyes lehet a fagy

Az ősszel ültetett még vékony törzsű fák (suhángok, koronás csemeték) törzsét célszerű juta-, zsákszövettel betekerni. A melegebb napokon ugyanis a vékony kéreg hamar átmelegszik, és megindulhat ennek hatására a nedvkeringés a növényben. Ám egy újabb lehűlés ezt hirtelen megállítja, és nagy kiterjedésű kéregrepedések keletkezhetnek a törzsön. Ugyanebből az okból meszelték régebben a fák törzsét, hogy a fehér szín visszaverje a nap sugarait, így ne melegedhessen fel idő előtt a fa, ne induljon be a vízforgalma.
Az örökzöldeken (fenyők, tuják, borókák) mivel télen is van lomb, így némi nedvességre van szükségük. A talaj azonban hiába nedves, ha huzamosabb ideig át van fagyva, így e nedvesség felvehetetlen szilárd formában van jelen. Ezért örökzöldjeink talaját takarjuk lombbal, hogy minél kevésbé fagyjon át, vagy ha már átfagyott, akkor minél előbb engedjen fel.
A laza ágú örökzöldeket érdemes átkötni, hogy a rájuk hulló hó tömege miatt ne torzuljon természetes formájuk. Ezt a hullott hó rendszeres lerázásával is elérhetjük, de itt lényeges a rendszeresség. Ha ugyanis már egy kisebb olvadás, majd újrafagyás után próbáljuk a havat eltávolítani, akkor a tűlevelekre fagyott hó komoly sérüléseket okozhat, melyeket csak hónapok múlva vehetünk csak észre, amikor a levelek száradni kezdenek, majd lehullnak.

A szobanövényeknél is kritikus lehet a tél

A szobában tartott dísznövényeink levélszél barnulása ebben az időszakban a fűtött szoba alacsony páratartalmának a jele. Érdemes utánajárnunk, hogy dísznövényeinknél milyen az optimális teleltetési hőmérsékletük. Ha hidegházi - azaz 5-10 °C-os - körülményeket igénylő növényt szobahőmérsékleten, azaz 20 °C-on tartunk, az biztosan nem éli meg a tavaszt. A meleg miatt ugyanis növekedni kezd, de hajtásai megnyúltak, erőtlenek, világos színűek lesznek. Ennek oka, hogy a növekedésükhöz szükséges víz, és hőmérséklet általában adott, ám a megfelelő mennyiségű fény nem. Ezért kell az ilyen növényeket (leanderek, mályvacserjék, kaktuszok stb.) hűvös helyen tartani, hogy a fényszegény időszakban ne indulhasson be a növekedésük, csak tavasszal, akkor, amikor az egészséges fejlődésükhöz szükséges összes környezeti tényező megfelelő mennyiségben áll majd rendelkezésre.
A hűvösben teleltetett növények talaja ne száradjon ki teljesen a tél folyamán, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy az ilyenkor gyakori kártevők (liszteske, pajzstetű, levéltetvek) nem lepték-e el őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: tél

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens virágcserép

Mindenkivel bizonyára előfordult már, hogy elfelejtette növényeit locsolni, vagy több napra elutazott, és mire visszaért kiszáradtak és csak árnyékai voltak hajdani önmaguknak. Vagy túlélték vagy...


Intelligens növények

Ha jól számolom, 2018-ban lesz 15. éve hogy cikkeimmel találkozhatnak itt az Ezermester hasábjain. Nagyon örülök neki, hogy annak ellenére, hogy e lap fő profilja a kreatív otthonteremtés, a...