Minden igényre van megoldás

Bútorzárak

Bizonyos bútortípusoknál alapfeltétel az ajtók vagy fiókelők zárhatóvá tétele. Ennek az igénynek a bútorpiacon egyre többféle zárszerkezet tesz eleget. Nézzük meg rendszerezve, melyik zár hol használható!

A legegyszerűbb felépítésűek a fiókzárak. A kisméretű (kb. 40×40mm) négyzet- vagy kör alakú zártestet csavarok segítségével rögzítjük a fiókelőn, úgy hogy a zárnyelv felfelé nézzen. Természetesen előzőleg kifúrjuk a zár hengeres részének helyét, és a rögzítés után rozettával takarjuk el a furat és a zárhenger közötti rést. Rendszerint zárlemezre is szükség van, ezt szintén csavarok segítségével tudjuk a fiókház megfelelő részéhez rögzíteni. A kulcsok általában több száz variációban készülnek, de létezik főkulcsos rendszer is, ahol a különböző zárak mindegyikét nyitja a főkulcs. Hasonló felépítésűek az ún. bútorajtó zárak. Ezek nagyobb méretűek, és jobb illetve balos változatok vannak, mivel a zárnyelv vízszintes irányba nyílik. A fenti szerkezeteket régebben rászegező záraknak is hívták, a rögzítés módja miatt.
Lehetőség van az üvegajtók zárására is, amelyek felszerelése legtöbbször az üveg kifúrásával jár a zárhenger részére. Üveg tolóajtók speciális zárszerkezete az ún.: fűrészfogas zár, amely nem igényel fúrást. Üveg tolóajtók zárására a legelegánsabb szerelvény a Forest Hungary Kft. kínálatában megtalálható üveg tolóajtó rendszer, amely a vezető és üvegtartó síneket, a görgőket, a zárat és fogantyút is magába foglalja, s így teljes megoldást kínál az üveg tolóajtók szerelésére.
Nagyméretű ajtók zárásához több ponton kell rögzíteni az ajtókat. Ez a rúdzárak és forgó rúdzárak segítségével lehetséges. A forgó rúdzárak a középső zárnyelvvel és az alul és felül elforduló horgok segítségével rögzítik az ajtókat. A rudak az ajtók méretének megfelelően szabhatók.
Különösen irodabútoroknál felmerülő igény a fiókok zárhatóvá tétele. Több fiók egy időben történő zárása az ún. központi fiókzárakkal oldható meg. A homloksíkról vagy a szekrény oldaláról működtethető zárszerkezet egy függőlegesen működő rudazatot mozgat, a rajta lévő csapokkal együtt. A fiókokra erősített zárlemezek a zárt állapotban lévő csapokban megakadnak, így az összes fiók rögzített állapotba kerül. A rögzítő csapok a fiókok méretének megfelelő helyre csúsztathatók a rúdon.
Mint az a fentiekből is kiderül, minden bútorelem zárhatóvá tétele megoldható a hazai kínálatból. Azoknak, akik a minőségre külön hangsúlyt fektetnek, a Forest Hungary Kft. által forgalmazott Huwil bútorzárakat ajánljuk figyelmébe.

Bővebb információ:
Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Telefon: (06-92) 507 800
Fax: (06-92) 507 890
info@foresth.hu
www.foresth.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútorfüggesztők

Elég megszokott igény, hogy némely bútordarab önállóan, vagy több egységük sorba rendezve is látható alátámasztás nélkül kerüljön a falra. Ezt indokolhatja, hogy alatta szabad helyre van szükség,...


Bútorgörgők

A terjedelmesebb bútordarabok, nagyméretű fiókos tárolók, és főleg irodai székek, munkaasztalok szükség szerinti mozgatását a különféle bútorgörgők könnyítik meg. Változataik a felhasználás...