Radiátorokról a lakberendező szemével

Bár ma ismét sokan körül ülik a kandallót, a tűzzel való kapcsolatunkat föláldoztuk a kényelem és a korszerűség oltárán, hiszen a mai kor emberének ritkán van ideje élvezni ezt a meghitt hangulatot. A praktikus, folyamatos és egyenletes hőmérsékletet biztosító radiátoros fűtés lett a legjellemzőbb fűtési mód.

A korszerű fűtés üzemeltetési módja sokféle lehet: gazdaságos, környezetbarát, pazarlóan költséges. Nyerhetünk hőt földből, napból, termálvízből, mégis legtöbben az egyszerűen elérhető - bár egyre drágább - gázzal üzemeltetjük házi központi fűtési rendszerünket, igaz legtöbbünknek más lehetősége nem is adódik.
Lakásunk, házunk berendezésének tervezésénél a gépészet nagyon fontos és követi az építészeti lehetőségeket. A szakemberek okosan számítanak teljesítményeket, légköbmétereket, de nem mindig veszik figyelembe a lakhatás módját, feltételrendszerét, pedig a funkcionalitás nem zárja ki az esztétikumot és az ésszerű alkalmazkodást.
A belső terek kialakításával foglakozó lakberendezők gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy az ok nélkül alkalmazott parapet nélküli ablakfelületek elé nem tehető radiátor, így a lakás bútorozható részei esnek áldozatul. Gyakran szép, nagy falfelületek középpontjában áll fűtőtest, elfoglalva az egyetlen szekrényezhető részt. Az ideális tehát az lenne, ha a társtervezők a tervezési szakaszban konzultálhatnának. Az épületgépész tudja, mekkora fűtőfelületekre van szükség, a lakberendező tudja, hogy a család hogyan akarja használni a helyiséget. A két tudást összevetve megszülethetnek az ideális, vagy az adott körülmények között lehetséges legjobb megoldások. Ebben a szakaszban kéne tisztázni, hogy kerül-e burkolat a fűtőtestre, mert ebben az esetben másként kell méretezni a radiátorokat.
Az ablak alatt hagyományosan és legokosabban elhelyezett radiátor esztétikailag sem okoz problémát. Gazdaságosan, a legjobb hatékonysággal működik az üvegfelület előtt kialakuló hőfüggöny miatt, és a textilezésnél választott hosszú függönyök sem befolyásolják a fűtés teljesítményt.
Nem biztos, hogy lakásfelújításnál a régi, öntöttvasból készült és jó hőtartású darabokat ki kell dobni. Lehet, hogy a felújításuk (külső-belső) elegendő. Az is előfordulhat, hogy valóságos ipari műremek, valódi régiségnek számító, szép radiátor van a birtokunkban. Ezt a szépséget mindenképpen érdemes kihangsúlyozni. Újrafestésnél a hagyományos fehér festéstől bátran eltérhetünk.
Új fűtőtestek vásárlásánál lehetőség van formai és színbeli választásra is. A legegyszerűbb radiátorok is választhatók a teljes RAL színskála színválasztékában. Ezek az élénkítő hatású, üdítően erőteljes darabok önálló bútorként is megállják a helyüket a lakásban. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - legyünk óvatosak a színválasztásnál. Gondoljuk végig, hogy a következő lakásfestésnél, függönycserénél, felújításnál is beleillik-e a koncepcióba a piros, zöld, sárga esetleg kék fűtőtest. Ennél az esetnél is igaz, amit a csempeválasztásnál és a drága bútoroknál is végig kell gondolnunk; miszerint van-e elegendő pénzünk a gyakori változtatásra, az aktuális divat követésére, vagy megmaradunk a semleges és egyszerűen illeszthető megoldásoknál.
A radiátorok forma választékát tekintve nagyszerű újdonságokkal ismerkedtünk meg az utóbbi időben. A ma már mindenki által ismert fürdőszobai csőradiátorok, az ún. törölközőszárítók teljesen elfogadottakká váltak. Kapható függőleges helyzetű, hullámformájú, rácsos, polcos, fogastartós változat is. Nagyon praktikus lehet például szűk előszobában a többfunkciós kabátok fölakasztására is alkalmas radiátor, ami a tároláson túl szárít, s a kabátokat is kellemes hőmérsékleten tartja.
Az extravagáns formájú króm vagy alumínium fűtőtest olyan helyen ajánlott, ahol erőteljes modern formák jelennek meg a környezetben, vagy ipari, konstruktivista, high-tech a berendezés stílusa. Ebben az esetben szintén berendezési tárgy értékű a radiátor.
Külön kell szólnunk a gyerekszobákról. Kereskedelemben is kaphatók, de készíttethetünk is olyan takaró elemeket, amelyek gyerekszobai radiátorok sarkait takarják el, hogy elkerülhetők legyenek a balesetek. A színes daraboknak talán itt van a legnagyobb létjogosultsága.
A fűtőtesttakarások nagyon sok ember számára lényegesek, mert fontos számukra, hogy a berendezés stílusához illő legyen a radiátor látványa, fölvállalva ezzel, hogy kisebb lesz a fűtés hatékonysága. Hagyományosan az ún. apácarácsos betét került ezekbe a burkolatokba, de ma már sokkal több lehetőséggel lehet számolni. Perforált, változatos mintájú és lyuknagyságú rétegelt lemezek közül választhatunk. Lehet négyzetes, kör, keleties vagy akár bourbon liliomos az anyag áttörése. Ahogyan az egyik hazai gyártónk találóan megjegyezte: tulajdonképpen az anyag hiányát értékesítik. Ennek a változatossága, formagazdagsága, szépsége vonzza a vásárlókat. A bútorlapokhoz hasonlóan táblában beszerezhető anyag egyszerűen szabható, pácolható és festhető. (Pl. a Falco gyárt ilyet, korábban be is mutattuk lapunkban.)
Betétként használható a perforált fémlemez is, ami szintén széles választékban és elérhető áron kapható. Készíttethető burkolat üvegből is. Fémkeretre rögzített, festett, roggyasztott vagy akár egyszerű drótüveg is lehet radiátortakarás. Ez a megoldás olyan környezetben alkalmazható, ahol biztosan nem rúgnak bele, és gyerekek nem tehetnek kárt benne. Nagyon látványos, különleges lehetősége ez a radiátorok takarásának, és akár ilyen módon való hangsúlyozására is. Hőveszteséggel nem jár az alkalmazása, bár kétségkívül a drága megoldások közé tartozik. Elegáns környezetben kőburkolat is takarhatja a fűtőtestet. Vékony mészkő-, márvány- vagy gránitlapok fémkeretbe helyezése is kivitelezhető, de ez sem olcsó. A kő is és az üveg is tartja a hőt, lassan adja le, tehát a hőérzet hasonló, mint amit a cserépkályha csempéjénél tapasztalhatunk.
Burkolatok tervezésénél és készítésénél gondolni kell a levegő áramlására. Nem csak az előlapon, de alul és fölül is légréseket kell biztosítani. A fölső levegőáramlás úgyis megoldható, ha a fedőlap is áttört anyagú. A radiátorok kezelhetősége miatt a takaróburkolat egyszerű mozgathatósága vagy nyithatósága is fontos. A nyithatóság a legegyszerűbb zongorazsanérral is megoldható, a mozgathatóság pedig vagy kihúzhatóságot, fali rögzítés esetén pedig leakaszthatóságot jelent.
Mint látjuk sokféle lehetőségünk van a fűtőtestek esztétikai hangsúlyozására vagy akár az erről való figyelem elterelésre is, de ne feledjük, hogy az értelmes tervezés és a jó gépészeti kivitelezés az alapja minden fűtés kialakításának.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: radiátor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Frunagy avatarja

Frunagy         elektromos fűtés

Én elektromos fűtést szeretnék és az lenne a kérdésem hogy melyik lenne a legszebb és a jegjobb megoldás számunkra párommal, hogy jól ki tudjuk hasznáni a helyet de meleg is legyen?
itt nézelőttem hogy milyen elektromos fűtések vannak: https://www.moefsz.hu/elektromos_futes_fajtai/

Fűtésrendszer tisztítása

Meglepő, de egy új építésű család ház esetén is érdemes az első fűtési szezont a fűtési rendszer „átmosásával” kezdeni, ha pedig azingatlant használtan vásároltuk, különösen igaz ez.


Elektronikus radiátortermosztát

A living connect nevű elektronikus radiátor termosztát felszerelése alig egy percet vesz igénybe és a Danfoss Link központi egységgel könnyen programozható vezeték nélküli kapcsolat segítségével....