Résszigetelés Euro-strip rendszerrel

A külső térelhatároló szerkezetek legérzékenyebb pontjait a nyílászárók jelentik. Az energia egy része a falakon keresztül távozni, a maradék pedig a nem megfelelő szigetelésű nyílászárók résein és üvegfelületén át lép ki a helyiségből. Ha az épületrekonstrukció során nincs lehetőség a gyenge minőségű nyílászárók teljes cseréjére, minimálisan a réseket, hézagokat szükséges tömíteni.
A légáramlás megszüntetésének leggyakoribb, elavult és kevésbé hatékony eszköze a két ablak közé fektetett hosszúkás szivacs vagy textilpárna. Ennél jobb, de rövid időre szóló megoldás a záródó, érintkező felületekre, hézagos részekre házilagosan felragasztott öntapadós szigetelőprofil. A barkácsboltokban - különböző márkaneveken - már húsz éve beszerezhető szivacsos szerkezetű, öntapadós résszigetelők. Ezek a tekercses csomagolásban, méteráruként kiadott, PVC-ből, poliuretánból, polietilénből készült csíkok, hengerek nem nyújtanak tartós, jó minőségű zárást.
Az Euro-Strip egy svéd szigetelési rendszer, melynek szilikon gumiból készült tömítőcsíkjai közvetlenül az ablak- és ajtókeretbe szerelhetőek. A technológia lényege, hogy az illeszkedő éleknél az élsarkokba a nyílászáró teljes kerülete mentén célszerszámmal egy megfelelő szélességű- és mélységű hornyot marnak az ablak- illetve ajtókeretbe (vagy szárnyba), majd egy speciális profilú szigetelőanyagot (az Euro-Strip rendszer alkalmazásával) rögzítenek bele.
A szigetelőanyag méretét az illeszkedő felületek közötti távolság függvényében választják meg. Ez az állapotfelmérés során egy gyurmaszerű anyaggal állapítható meg pontosan. A speciális profil kialakítása biztosítja a megfelelő rögzítést, és a nyílászáró becsukásakor a tökéletes tömítést. A szigetelőanyag elhelyezkedése esztétikus és tisztítás során sem károsodik. Hatásosan tömít, megszünteti az ajtó-, ablakréseken keresztüli légmozgás 80-90 százalékát. Ezáltal a helyiség huzatmentessé válik, a hőérzet jelentősen javul, a belső terek hőmérséklete 3-4 Celsius fokkal emelkedik azonos fűtési mód mellett.
Tökéletessé válik a porzárás, és a kipufogógázok sem jutnak be a helyiségbe. A külső zajterhelés jelentős (8-10 dB) csökkenése mellett szabályozott fűtési rendszer esetén mintegy 15 százalékos fűtési energia megtakarítást eredményez.
Ezzel a fajta utólagos szigeteléssel elsősorban a régi, rosszul záródó nyílászárókkal lehet "csodát művelni". A tökéletes tömítés gazdasági és ergonómiai előnyeit (energia-megtakarítás, huzatmentes környezet, zajszigetelés stb.) senki számára nem kell részletezni. Mint minden résszigeteléssel foglalkozó írás végén, itt is fontosnak tartjuk leírni, hogy olyan helyiségekben, ahol nyílt égésterű tüzelőberendezés üzemel, a tökéletes légzárás tilos!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: szigetelés, Euro-strip

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

kismaruszja avatarja

kismaruszja         Csalódás

Tisztelt Bérces Úr!
Januárban járt nálunk egy brigád, amely elvégezte ezt a szigetelést a régi nyílászáróinkon. A szerződéskötéskor is és a szereléskor is elhangzott, hogy megszűnik az ablaküvegek párásodása. Ez sajnos nem így van, már 2x voltak is javítani, de a probléma azóta is fennáll. Még az az ablak is vizes, ami előtte nem volt. Mit lehet még tenni? Hányszor hívjam őket? Megvallom, nem hiszek ebben a rendszerben.
Üdvözlettel:Mária

Hangátjárók a panelban

Panelházban lakók bizonyára találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy valamelyik helyiségben tisztán hallatszik a szomszéd televíziója, rádiója vagy éppen a normális hangú beszélgetés. és persze...


Szigetelés és szállópor

Tetőszigeteléssel akár még ebben a fűtési szezonban is 25%-kal csökkenthetjük a fűtésszámlát. Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő...