Energiatakarékos világítás

Módosítva: 2010-07-14 12:42:22


Mivel az otthon eltöltött idő jelentős hányadában kénytelenek vagyunk mesterséges világítást igénybe venni, nem közömbös, hogy mivel és hogyan világítunk. Egy lakás villamosenergia-költségének 15-30%-át a világítás teszi ki. Mindenképpen célszerű tehát a világítás kialakításánál ésszerű, gazdaságos megoldásra törekedni. A jó világításnak sok követelményt kell kielégítenie. Az ember akkor érzi jól magát mesterséges világítás mellett is, ha az hasonló a természeteshez. A fényforrások és helyük megválasztásánál arra kell tehát törekedni, hogy ezek a szempontok is kellően érvényesüljenek.

A jó lakásvilágítás követelményei:

  • megfelelő megvilágítás elérése,
  • káprázatmentesség,
  • helyes fényirányítás és jó árnyékhatás,
  • térbeli és időbeli egyenletesség,
  • megfelelő színhatás,
  • esztétikai követelmények,
  • gazdaságosság.

Az általános megvilágítás, a megvilágítottság egyenletessége az egész szobában kevésbé lényeges, mint az, hogy azokon a helyeken, ahol igényesebb látási feladatot - olvasás, varrás stb. - végeznek, rendelkezésre álljon a munkához megfelelő fény. A jól elhelyezett, (mozgatható, nem kápráztató) lámpatest, amelynek fénye a látási feladatra irányul, a munkát végző látóterébe eső felület derítésével kombinálva, az egész térre kiterjedő látási kényelmet biztosít.
A befektetett villamos energia felhasználásának fontos értékmérője, hogy a felhasznált villamos energiáért a fényforrás mennyi fényáramot ad. A fényforrás által kibocsátott, a szem által is érzékelt sugárzási teljesítményt nevezzük fényáramnak. A hagyományos fényforrásoknál, izzólámpáknál ez a szám viszonylag kicsi, mindössze 8-15 lm/W. Ugyanakkor a korszerű fényforrásoknál, nagyobb fényhasznosítással 10-80 lm/W-tal lehet számolni. Természetesen nagyon fontos a fénycsövek színárnyalatának a megválasztása is. Lakásokban csak a meleg színárnyalatú fénycsövek felelnek meg.

Hol cseréljünk és milyen fénycsőre?

A szakemberek azt ajánlják, hogy olyan helyiségekbe tegyünk elsősorban fénycsövet, ahol az legalább napi 3-4 órát ég (nappali, konyha- étkező, gyerekszoba). A WC-be, éléskamrába nem érdemes ilyen világítótestet tenni, mert ezekben általában nem ég folyamatosan 15 percig. Egy felkattintás ugyanis annyi energiát fogyaszt, mintha 15 percig égett volna. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha 15 percnél rövidebb időre megyünk ki a fénycsővel megvilágított helyiségből, akkor ne kapcsoljuk ki.
Erős helyi világításhoz elektronikus előtétet tartalmazó, vibrálás nélküli kompakt fénycsövet érdemes választanunk, olyat, amelyik elfér a régi burában. Ahol csak lehet (pl. konyha, fürdőszoba), egyenes fénycsövet alkalmazzunk a kompakt helyett, mert az olcsóbb és tartósabb. Fokozatszabályozós vagy éjszakai jelzőfénnyel világító kapcsolójú lámpába nem szabad kompakt fénycsövet tenni, mert tönkremegy. Megjelentek a legújabb fejlesztésű darabok is, amelyek már alkalmasak erre is, de a magyar piacon még nemigen kapni őket; az ilyen fénycsöveken DIM jelölést találunk. Amikor fénycsövet vásárolunk, ne kizárólag az ára alapján döntsünk, mert jobban járhatunk egy drágább, ám kedvezőbb tulajdonságokkal felvértezett, hosszabb élettartamú termékkel.

Fényerőszabályzós megvilágítás

Napjainkban elterjedt az ún. félvezetős fényszabályozó berendezés használata. A fényerősség szabályozása úgy történik, hogy az izzólámpát tápláló feszültséget a minimális érték (amelynél az izzószál még alig izzik) és a maximum között folyamatosan változtatjuk. A készülék mennyezeti lámpa, asztali lámpa vagy állólámpa esetén egyaránt alkalmazható.

A világítástechnika jövője: a LED

A LED a félvezető dióda elektromos töltésű részecskéinek áramlására épülő fényforrás, amely forradalmasíthatja a világítástechnikát. Ezt a tulajdonságát korábban is ismerték, de nem tudtak megfelelő fényerőt kinyerni belőle. Mára azonban lehetővé vált a LED-ek (Light Emitting Diode, azaz fénykibocsátó dióda) fényerősségének jelentős javítása, és az utóbbi években egyre inkább terjednek ezek a fényforrások.
Ugyanolyan teljesítmény és takarékos energiafelhasználás mellett méretében sokkal kisebb, mint bármelyik más, ma ismert fényforrás, ezért ez várhatóan teljesen átalakítja a világítással kapcsolatos belsőépítészeti és lakberendezési gondolkodásunkat. Négy-öt színfényben állítják elő. Jelenleg egyetlen hátránya, hogy az áramingadozással szembeni tűrőképessége gyenge, ezért csak áramkiegyenlítő trafóval működtethető, amely egyszerre - teljesítményétől függően - 8-10 lámpa világítását is biztosítja. Alkalmazása elsősorban olyan helyeken javasolt, ahol naponta több órán át kell folyamatos megvilágítást biztosítani.

Néhány javaslat energiatakarékos világításra

Kompakt fénycsövek
A kompakt fénycsövek felépítése a felhasználástól függően két kivitelben ismert:

  • kompakt fénycső a szokásos izzólámpa-foglalattal egybeépítve, amely tartalmazza a gyújtót (komplett lámpa),
  • kompakt fénycső speciális, külön csatlakozó berendezéssel; a gyújtóberendezés a világító test foglalatába kerül beépítésre, ezért az ilyen világítótest ára kb. fele a komplett világítótestének.

Izzólámpa kikapcsolása
Ha az izzólámpára nagyon rövid ideig nincsen szükség és kikapcsoljuk, az lényegesen lerövidíti az élettartamát. Pótlásának viszonylag magas költsége miatt ez gazdaságtalan energia-megtakarítási lehetőség. Az izzólámpával elsősorban úgy tudunk takarékoskodni, hogy nem választunk indokolatlanul nagy teljesítményűt, illetve ha 10 percnél tovább nem használjuk, akkor kikapcsoljuk.

Alkalomszerű kivilágítás

Az egész helyiség többsugárzós lámpatestekkel történő megvilágítása nemkívánatos árnyképződéshez vezet a munkaterületen, játszóhelyen vagy pihenőhelyen. Az erre a célra kialakított világítótestekkel a megvilágítandó felületet takarékos energiafelhasználással, erősebben, zavaró árnyképződés nélkül világíthatjuk meg.

Közvetett világítás

A közvetett világítás kellemes környezetet, jó érzést teremt, de ha szükség van ezen felül a helyiség teljes kivilágítására, az nagyobb teljesítményű és számú világítótesttel érhető el.

A fal színe

Természetes és fontos dolog, hogy a falakat mindenki ízlése és rendeltetése szerint színezi. A teljesen fehér fal a világító sugarak 80%-át, a sötétzöld kb. a 15%-át, a fekete csak a 9%-át veri vissza. A beépítendő világítási teljesítmény annál kevesebb lehet, minél több fény verődik vissza a falakról.

Rendszeres tisztítás

A világítás hatásossága szempontjából elsőrendű feladat a világítótestek tisztántartása. Sokan panaszkodnak, hogy hiába tesznek be nagyobb teljesítményű izzót, nem lesz erősebb a megvilágítás, ugyanakkor a lámpatest sugárzó felületeit vastag por és egyéb szennyeződés borítja. A tisztítás előtt feszültségmentes, kikapcsolt állapotban kell leszerelni a tisztítandó búrákat, üveglapokat stb. A visszahelyezés csak száraz állapotban célszerű, mivel nedvesen a por újból gyorsan rárakódik, vagy megrepedhet a búra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED-es él-világítások

Egyre divatosabbak az üvegből készült polcok, dísztárgyak, üveglap bútorok. Átlátszóságuk szépsége nem csak nappali fényben jut érvényre, az esti hangulatvilágítás további érdekes lehetőségeket...


Hatékony mosás

A mosáshoz felületaktív anyagot kell vízben oldanunk. Ez azt jelenti, hogy a mosószerek csökkentik a szennyezett textília felületi feszültségét, hogy a víz képes legyen bejutni a textília finom...