Karácsonyi ajándéknak is jó

Egyszerű hangsugárzók

Már cikkünk címével is utalunk arra, hogy nem a Hifi berendezések mélységeibe kívánunk most elkalandozni, hanem azoknak az olvasóknak szeretnénk ötleteket adni, akik nem akarnak elmélyülni a hangtechnikában, csak elfogadhatóan meg szeretnének szólaltatni egy készüléket. Kihangosítva hallgatni az MP3 játszót, walkman telefont, egy elektronikus zeneszerszámot vagy akár csak egy kisteljesítményű zsebrádiót. Minőségi igényük pedig a korrekt hangzás, a szobához elegendő hangerővel.

Nos, a fenti célhoz a leggazdaságosabb megoldásnak a számítógépes aktív hangszórórendszerek látszanak. Elnevezésükben a "rendszer" azt jelenti, hogy legalább kettő, de inkább 3, 4, 5 sőt hat egységből állnak, az "aktív" pedig azt, hogy valamelyik egység a hangszórókon kívül magát az erősítőt is tartalmazza. Így a hangforrás - amúgy kicsi, kihangosításra nem, általában csak fülhallgató meghajtásához elegendő - teljesítményét a kívánt szintre erősíthetjük fel.
Elvárásaink teljesítéséhez azonban nincs szükségünk a 4.1 vagy 5.1 rendszerű hangszóró szettekre, ezeket egyszerű hangforrásaink nem tudnák kihasználni. A külön mélynyomóval, centersugárzóval rendelkező négy, ún. szatellit sugárzót csak a megfelelő kivezetésekkel rendelkező számítógépek, illetve Hifi berendezések tudják meghajtani. Mostani írásunkban megelégszünk a két hangszórós, vagy inkább a két szatellit hangszóróval és egy mélynyomóval rendelkező aktív hangszóró szettekkel. Ezek bemenő jelüket egy közönséges sztereo jack dugóról kapják, ami hangforrásaink fülhallgató kimenetén rendszerint rendelkezésre áll. A mobil telefonok speciális kivezetéseihez is mindig kapható jack dugós átalakító. Csak be kell dugni az aljzatba a csatlakozót, a hangforrás hangerő szabályozóját egy közepes értékre állítani, és már indulhat is a zene. A közepes hangerőnél várható hangforrásunktól a legjobb minőségű hang, de kisebb-nagyobb mértékben ettől el lehet térni. Próbálgatni kell.

Milyen hangminőséget remélhetünk

A két hangszóróból álló, 10-15 cm-es hangdobozok zenehallgatásra nagyon "soványak", erre csak az igénytelenebbeknek ajánljuk. Egyik másik azonban szöveg hallgatáshoz megfelelő; kihangosítja a zsebrádiót, vagy a televízió hangját a jobb érthetőség kedvéért. Mindenképpen olyan típust válasszunk, ami hálózatról is működik, és van rajta hangszín szabályozási lehetőség, mert így fülünkhöz igazíthatjuk a hangzást. Idősebbeknél és gyengén hallóknál ez fontos lehet a szövegértés miatt. Ha van kipróbálásra lehetőségünk, akkor érdemes megfigyelni, hogy nem zajos-e túlságosan a készülék, mert gyakran alap hangerőn is erősen sustorognak. Ez az alapszint már 2-3 ezer forinttól kapható, a legváltozatosabb, sokszor nagyon is esztétikus kivitelekben.
Kissé növekszik az ár, a méret, de ezekkel párhuzamosan a minőség is a 20-25 cm méretű hangszóró-pároknál. Megjelennek a mélyebb hangok is, persze csak mértékkel, és a teljesítmény is nő. A televíziók plusz hangosításához inkább ezt a méretet ajánljuk, mert rendszerint érzékelhetően jobb minőségben és hangosabban tudnak megszólalni, mint egy kommersz TV saját hangszórói. Ezekkel már a zenehallgatást is megpróbálhatjuk; ha nem várunk túl sokat tőlük, és nem nagy a szoba, akkor nem fogunk csalódni.
Az igazi mélyhangok csak a külön mélynyomóval rendelkező hangszóróknál jelennek meg. Persze ebben a kategóriában is találunk "gagyit", ami csak a külsőségekre megy, és a mélynyomó ellenére sem szól jobban, mint egy sima hangszóró-pár. A 10 ezer forint fölé kúszó árakkal, és a mélynyomó fizikai méretének növekedésével párhuzamosan azonban egyre javul a hangminőség, egyre erőteljesebbek a mélyhangok, és a hangkép is egész tisztességessé válik. A TDK, a Logitech, a Creativ vagy a Genius 20 ezer forint körüli szettjei például már egészen tisztességes minőségben szólalnak meg. Kisebb helyiségekben, és jó hangforrásról ezekkel már jó minőségben hallgathatunk zenét (pl. MP3 játszóról, mobiltelefonról, dischman-ről meghajtva), vagy rákapcsolhatunk egy elektromos orgonát, csak a szomszédokra is ügyeljünk. A mélynyomót nyugodtan elrejthetjük a lakásban, de ne zárjuk be sehová, a két kis szatellit sugárzó pedig rendszerint igazán szubtilis darab; egy kis méretű szobában is ízlésesen elhelyezhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zene, hang, hifi

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi falborítások bőrpanelekkel

A textilbőrök manapság már alig különböztethetők meg a valódi bőranyagoktól. Ez pedig hatott a belső építészek fantáziájára is, akik ebből az anyagból készült különleges hatású falborító...


Gipszkarton falak és szigetelésük

Az épületeken belüli elválasztó falak a mai kor igényei alapján általában anyagaik szerint tégla-, beton-, gipsz- vagy könnyűszerkezetűek lehetnek. Az utóbbi évtizedek a térelhatárolásra...