Nem mindig az olcsóbb az olcsóbb

Energiatakarékos lámpák

Napjaink népszerű "háztartási" fényforrása, a kompakt fénycső vagy energiatakarékos lámpa, az 1980-as évek elején indult világhódító útjára. Megszületésének okai közt jelentős szerepe van az energiahatékony világítás és a hosszú élettartam iránti igénynek. Otthoni világításra elsősorban az E14 és E27 fejelésűeket használjuk, ezek beépített előtéttel rendelkeznek, s az izzólámpák helyére közvetlenül becsavarhatók. Hatásfokuk az izzólámpákhoz képest négy-ötszörös, azaz negyed-ötödannyi elektromos energia felhasználásával állítanak elő ugyanannyi fényt, mint az izzók.

Mivel ma már az üzletek polcain nagyon sokféle márkát és típust találhatunk, érdemes górcső alá venni, vajon mi indokolhatja az olcsóbb és drágább típusok közötti akár 4-5-szörös árviszonyt, mire figyeljünk a vásárlásnál, mi valójában az "olcsó" és a "drága".
Általában minden kompakt fénycsövön feltüntetik a várható élettartamot - ez 2-3000 órától akár 15000 óráig terjed. Ezt érdemes arányba állítani a fényforrás árával, figyelembe véve a gyártó által vállalt garancia időtartamát is (az OSRAM LONGLIFE sorozatára a garancia például 10 év). Fontos tudni, hogy a feltüntetett üzemóra nem azonos a garanciavállalással, hanem egy szabványos élettartam-mérési módszer eredménye.
Nem feltétlenül tüntetik fel, de nagyon jelentős szerepe van életünkben az adott fényforrás ún. színvisszaadási indexének. Ez azt mutatja meg, hogy mennyire képes valósághű színeket láttatni velünk a fényforrás, ettől függ a szubjektív fénykomfort-érzetünk. Ennek illik 80% felett lennie, a minőségi, márkás termékek ezt teljesítik is.
Ha nem találunk a csomagoláson a kompakt fénycső színvisszaadására és színhőmérsékletére utaló jelet - ez jellemzően a típusszámban szereplő 827-es szám (80% feletti színvisszaadási index és 2700 Kelvin, izzólámpának megfelelő színhőmérséklet) - akár már gyanakodhatunk is.
Fontos, hogy a választandó fényforrás viselje a CE jelzést, - ez a gyártó nyilatkozata a szabványoknak való megfelelésről -, de ez a hiedelemmel ellentétben semmilyen módon nem utal a termék minőségére.
A kifejezetten olcsó, nem márkás energiatakarékos lámpák esetében szinte biztosra vehetjük, hogy fénye gyenge és sokszor kellemetlen színárnyalatú, esetleg magas ultraibolya-tartalommal. A dobozon megjelölt élettartamnak valójában csak a töredékét fogják teljesíteni, és rádiófrekvenciás zavart is kelthetnek. A jó minőségű lámpához képest akár 10-szer hamarabb tönkremenő, veszélyes hulladékká váló lámpák ily módon tízszer nagyobb környezetszennyezést is jelentenek egy minőségi termékhez képest, és itt még nem említettük a minőségi lámpákhoz képest általában sokkal magasabb higanytartalmuk által okozott további többlet környezetterhelést.
Összegzésül elmondhatjuk tehát, hogy érdemes megállni kompakt fénycső választásakor egy percre, s vetni egy pillantást a legolcsóbb terméken túlra is. A minőségi termékekkel ugyanis a vételár-különbség hosszú távon többszörösen megtérül.
Valamint azt se feledjük, hogy az anyagiak mellett komfortérzetünk, ill. saját és gyermekeink szeme világa lehet a tét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságosabban a nyaralás alatt

Amikor hosszabb időre elhagyjuk otthonunkat, szeretnénk mindent ugyanúgy találni, mint amikor elutaztunk. Mindenki más-más módszerrel próbálja védeni lakását, házát, de sajnos nincsen tökéletes...


Okos izzó

Még mielőtt valaki a szívéhez kap, hogy „mi lehet egy izzóban okos?”, eláruljuk, hogy lehet. Persze nem elsősorban a fény kibocsájtásában okos, hanem abban, hogy mi mindent lehet integrálni egy...