Növények portalanítása

2022-10-14 11:10:06 | Módosítva: 2022-10-14 11:16:58

Mind a szobanövények, mind a kerti növények esetén fontos alkalmanként a levelek portalanítása. Szobanövényeknél ez egy fürdetéssel kivitelezhető, a kertben pedig, ha nincs természetes csapadék, akkor az esőztető öntözés is megoldja.


A por a leveleken nem csak esztétikai gond

Hanem növényélettani problémákat is okoz. Akadályozza a gázcserenyílások működését és a poros levél felületén keresztül kevesebb fény jut a levélbe, azaz gátolt lesz a fotoszintézis, ami visszaveti a növény fejlődését. A poros növények idővel elsatnyulnak, fejlődésük lassul. A felgyülemlett por az emberekre sincs jó hatással; allergizálhat, légúti panaszokat okozhat. Ha végighúzzuk az ujjunkat a levélen, és emögött egy csíkban tiszta lesz a felület, akkor aktuálissá vált a levél portalanítása.

Először távolítsuk el az elhalt, elszáradt hajtásokat, leveleket. A portalanítást nem csak a levél felszínén, hanem a fonákán is el kell végezni, bár tény, hogy a felső rész szokott porosabbá válni. A nagy és sima felületű leveleknél a mikroszálas kendővel is eltávolíthatjuk a port, bár ez akár karcokat is okozhat, ezért a legbiztonságosabb megoldás, ha szobahőmérsékletű vízzel mossuk le a port.

A kaktuszok, pozsgások, keskeny, vagy erősen szőrözött leveleinek tisztításához puha szálú ecsetet is használhatunk. A tisztítást mindig fentről lefelé, és a belsőbb hajtásoktól kifelé végezzük, így amelyik részt már portalanítottuk jó eséllyel más részekről nem kerül újra por rájuk. A levelek tisztításával részben megszabadulhatunk a kártevőktől is. A szobanövény fürdetésekor a cserepet állítsuk a kádba, a kisebb növényeket a mosdókagylóba, mosogatóba. A túl meleg és a túl hideg víz is sokkot okoz a növénynek, amitől akár nagy mennyiségű levelet is lehullajthatnak.
A víz sugara csak annyira legyen erős, hogy a növényt ne érje károsodás. A fürdetés után hagyjuk a növény megszáradni magától, ne törölgessük. Ha rendszeresen permetezzük vízzel a leveleket, az ideális enyhén párás mikroklímát is teremt a növény körül, másrészt így kevésbé tud vastagabb porréteg kialakulni a növényeken.

A levélfényező szerek azt ígérik, hogy taszítják a port, és szép fényes levelek lesznek a kezelés után. Ez néha igaz is, de ezek sokszor nem természetes anyagokat tartalmaznak, ami nem tesz jót a növényeknek. Egyes készítmények ráadásul olajakat tartalmaznak, ettől változtatják fényesebbé a levelet, ám ez gátolja a gázcserenyílások működését. A levélfényeket használjuk virágcsokorban lévő levelek díszesebbé tételére, hiszen a vágott virágnak ezzel már ártani nem tudunk.

Kerti növényeinknél a portalanítást jó esetben a csapadék elvégzi, ám a nyári aszályos időszakban van, hogy erre hiába várunk. Ilyenkor a reggeli vagy az esti, tehát a minél hűvösebb időszakok alkalmasak arra, hogy folyó vízzel lemossuk növényeinket. Az esőztető öntözési megoldások előnye, hogy a portalanítás ezzel egy menetben megoldható, és jó hatással van a kerti mikroklímára. Ám a túlzottan gyakori esőztető öntözésekkor nem szerencsés, ha a leveleken sokáig áll a víz, mert ez bakteriális és gombás fertőzések kiindulópontja lehet. Ezt megelőzhetjük, ha nem ültetjük sűrűn egymás mellé növényeinket, úgy metszünk, hogy a növényeket jól át tudja járni a légmozgás, ami gondoskodik a víznek a levélfelületekről történő leszárításáról.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

hollyBrand avatarja

hollyBrand         adam green

[url=https://google.com/]google.com[/url]
[url="https://google.com/"]google[/url]
[url:google|https://google.com/]
[url label="google"]https://google.com/"]google[/url]
[link:https://google.com/ | google]
[link:https://google.com/ google]
[link url=https://google.com/]google[/link]
[https://google.com/ google]
[google.com](https://google.com/)
[[https://google.com/ google]]
[URL="https://google.com/"]google[/URL]
[L=https://google.com/]google[/L]
<a href=”https://google.com/”>google</a>
"google":https://google.com/

hollyBrand avatarja

hollyBrand         Essay writing

I was hesitant to use a pay-for-essay service, but after reading the reviews on https://www.villagevoice.com/2022/10/13/pay-for-essays-top-5-sites-reviews/, I decided to give it a try. I couldn't be happier with the results - the essay was well-written and delivered on time. I highly recommend the services listed in this article.

Kreatív növényelhelyezés

A járványhelyzet okozta bezártság kapcsán egyre többen kezdték el lakásuk csinosítását, hiszen egyre több időt kényszerülünk a négy fal között tölteni. Remélhetően ennek az időszaknak hamarosan...


Páraszekrények, ablaküvegházak

Páraszekrény A páraszekrények díszes kovácsoltvas kerettel is készülhetnek, de fakeret kialakítására is van mód. Ez esetben azonban a felületkezelésre nagy gondot kell fordítani, hiszen az állandó...