Gőzzel tisztító készülékek

2019-06-16 16:30:43 | Módosítva: 2019-06-16 16:31:07

Zsíros, ragacsos, vastagon szennyezett felületek, koszrétegek a lakásban. Ezeket nagyon nehéz eltüntetni az általánosan használt tisztító vegyszerekkel. Gőztisztítással azonban gyorsan és főként könnyedén meg lehet szabadulni az ilyen szennyeződésektől, ráadásul e mellet még fertőtleníti is a felületeket. Ma már sokan használják a lakás takarításához ezt a módszert. A hátránya, hogy megfelelő készülék kell hozzá.


Higiénikus megtisztulás

A gőztisztításhoz általában három féle készüléket lehet használni. A kisebb tisztítási munkákhoz a kézi gőztisztítók is megfelelnek. Ezeket a köznyelv gőzpingvinnek is szokta nevezni, vélhetően az alaki hasonlóság miatt. E kis készülékek kezelése nagyon egyszerű, vízzel feltöltve egy percen belül használatra készek, ennyi idő szükséges a 3-4 dl-es tartályba öntött víz gőzzé alakításához. A készülékek 230 V-tal működnek, és 5-7 m-es kábellel csatlakoznak a konnektorhoz. A gőzt 3-4 bar nyomással képesek kifújni, ami azonban szabályozható.

A mai modern kézi gőztisztítókat különféle kiegészítőkkel látják el, így alkalmasak a legkülönfélébb felületek megtisztítására. Minden felülethez a megfelelő mennyiségű gőzpárát biztosítják, amíg a víztartály ki nem ürül. Ez úgy 10-30 perces működéshez elegendő, amit gőznyomás szabályozásával némileg megnövelhető. Használatukkor csak a tisztítani kívánt felülethez való tartozékfejeket kell jól megválasztani. A különféle gyártmányú gőztisztítókhoz speciális tisztítófejeket lehet használni és ezekkel jelentősen megkönnyíthető a különféle tisztítási feladatok elvégzése. Típusválasztáskor érdemes a tartozékok számát is figyelembe venni, hogy a készüléket minél sokoldalúban lehessen használni. A drágább készülékekhez akár 9-féle kefe és mikroszálas tisztítófej is tartozhat. Az áruk nagyon változó, 8000-20000 Ft között lehet a kézi gőztisztító készülékeket megvásárolni.
A gőztisztítók fejlesztésekor a kézi készülékek használhatóságát az ún.  2 az 1-ben, illetve 3 az 1-ben kombinációjú készülékek választékával bővítették ki a gyártók. (Kézi használatra is alkalmas, illetve egyben szárít és porszívó is.) Ezek a készülékek főleg jobb padlótakarító képességüknek köszönhetően váltak kedveltekké, de akár kézi tisztítóként is sokoldalúan használhatók. A nyélről ugyanis le lehet választani a nyeles gőzfejlesztő készüléket, ami így kézi készülékként is bárhol használható. E háztartási gépek különösen padlófelületek és a szőnyegek tisztításakor hasznosak, amely feladatokat a kézi tisztítókkal nem igen lehetne hatékonyan megoldani. Az e kategóriába tartozó egyes gyártmányok porszívó és padlófeltörlő funkciókat is ellátnak, míg mások csak tisztításra valók. A gőzös tisztításkor mind a két funkció egyszerre is használható. A gőzt a kézi gőzölőknél kisebb, kb.1 bár nyomással juttatják a felületre. Teljesítmény felvételük többnyire meghaladja az 1200 W- ot, víztartályuk - ha nem is sokkal, de nagyobb a kézi készülékeknél, elérheti az 0,7 l-t is.

A gőzt is gyorsan fejlesztik, ehhez csupán fél percre van szükség és többnyire az üzemidejük is hasonló a kézi gőzölőkhöz, azaz 15-40 perc. Egyes készülékeket hosszabbító, tisztítófejes nyélre szerelve lehet használni, vagy hosszabbító tömlő rácsatlakoztatásával lehet a nagyobb felületek takarításánál pl. ablak-, ruha, kárpit és szőnyeg tisztításához alkalmazni. Sőt, akkumulátoros működésű készülék is bővíti a kínálatot. Általában több fejtartozék is jár hozzájuk, ami a kihasználhatóságukat bővíti. Az áruk 12.000-70.000 forint között változik, ami érthető a sokoldalúbb használhatóság miatt. A tartozékaik között számos cserét igénylő fajta van, ezek 3.000-10.000 Ft-közötti áron szerezhetők be.
A nagy teljesítményű, multifunkciós gőztisztítókat a nagy felületek tisztításnál szinte folyamatos üzemben lehet használni. A magas nyomású gőz 3-4 bar nyomás mellett végzi el a különféle szennyező anyagok fellazítását, eltávolítását, és egyben fel is szívják ezeket, illetve közben szárítják is a felületet. A gőz nyomása és mennyisége természetesen szabályozható, a fellazított és felszívott szennyeződéseket a készülék portartályba gyűjti. Általában 4-8 p-nyi előmelegítés után képesek a 100-120 fokos gőz készítésére. A készülékek víztartálya 1-1,5 l-es, egyes gyártmányokon le is emelhető. A beépített víztartályon biztonsági szelep gátolja meg a túlzott gőzképződést. Az igényesebb készülékek kazánja alumíniumból készül, ezért ezek a vízkövesedésre kevésbé hajlamosak. Más típusok viszont vízlágyító szer nélkül nem használhatók, amit feltöltésekor kell a vízhez adagolni. Ilyen esetekben mindig megadják a használható vízlágyító típusát, különben a készülék egyre gyengébb nyomással lesz képes a gőzfejlesztésre.
A multifunkciós gőztisztítók többnyire folyamatos gőzellátást biztosítanak, így szinte minden gőzős tisztítási munkához használhatók. Ennek megfelelően a szükséges tartozékok is megtalálhatók a készletben, és cseréjük percek alatt elvégezhető. A teljesítményfelvételük1900-2300 W között változik, áruk akár a kétszázezer Ft-ot is meghaladhatja.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Így marad a kosz az ajtón kívül

Fordult már elő Önnel is, hogy lábat törölt egy ajtó előtt, majd vissza kellett igazítania a lábtörlőt, ami a szokásos használattól is elcsúszott a helyéről? Ráadásul mindezt akár naponta...


Ételmérgezések elkerülése

Az ételmérgezés nagyon gyakori, hazánkban közel 100000 szalmonellamérgezés történik évente, ami súlyosabb esetekben akár kórházi ellátást is igényel. A fertőzések legnagyobb része (75-80%) az...