Kertkapuk automatizálása

2019-05-19 09:17:27 | Módosítva: 2019-06-16 16:32:52

A Kling Kft. termékpalettáján többféle motortípusból lehet választani. Döntésünkben alapvető szempont, hogy milyen kaput szeretnénk automatizálni: szárnyaskaput vagy tolókaput. Kétféle automatizálás létezik a kapu típusától függően.


Szárnyakapu

A szárnyaskapu általában zártszelvényre vagy kőoszlopra van szerelve. Ha zártszelvényre van szerelve, akkor csavarorsós motort lehet használni. Amennyiben kőoszlopra van szerelve, és a kapu forgáspontja a kőoszlop közepén van, akkor nem minden esetben lehet felszerelni a csavarorsós motort, ilyenkor szükséges alkalmazni a csuklókaros motort.

A legmegfelelőbb motor kiválasztásánál figyelembe kell venni a szárnyak szélességét, tömegét, a szárnyak borítását, valamint a használat intenzitását is. A szárnyak borítása azért fontos, mert egy huzatos helyen nem mindegy, hogy a kapu légáteresztő-e vagy sem. Amennyiben teli borítású és a fent említett huzatosság is fennáll, akkor érdemesebb nagyobb teljesítményű motort választani.Egy családi háznál, ahol reggel elmennek otthonról, és csak este érnek haza, ott csak napi néhány alkalommal van használatban a kapu, ilyenkor elegendő egy 230 V-os motor, de társasházi vagy ipari környezet esetén, ahol egész nap folyamatosan használatban van a motor, érdemes 24 V-os rendszert alkalmazni.

Akár egy-, akár kétszárnyú a kapu, automatikus nyitásán túl a vezérlések ma már annyira intelligensek, hogy akadály érzékelésekor automatikusan leállítják a kapu mozgatását. A kapu kiskapuként is használható. Ilyen esetekben csak félig nyitja a kapuszárnyat, és feleslegessé teszi a külön személyi kapu kialakítását. A kapu szélességi méretéhez és súlyához igazodva kell a kapumozgató motor típusát, teljesítményét kiválasztani.
Tolókapu, úszókapu

Tolókapu esetében elég tudnunk a kapu tömegét, hosszát és a használat intenzitását, hogy a megfelelő motort tudjuk kiválasztani. A kapu hosszúsága a motorhoz kapcsolódó fogasléc miatt szükséges. Általában 1 méterrel hosszabb fogasléc kell, mint amilyen hosszú a kapu. A kapura szerelt fogasléc csatlakozik a meghajtómotor fogaskerekébe. A fogasléc az igénybevétel gyakoriságától függően PVC-ből, szálerősítésű, acélbetétes műanyagból, illetve forgácsolt acélból készülhet. A műanyagból készültek csendesebbek, viszont az acél fogasléc rendkívül tartós. A szálerősítésű, acélbetétes fogaslécek az előző kettő előnyeit egyesítik. A műanyagokat és a szálerősítésűeket csavarokkal kell a kapukra erősíteni, míg az acélból készülteknek van csavarral felerősíthető és hegeszthető változata is.
A meghajtómotort betonozott alapra kell szilárdan csavarokkal rögzíteni. Önreteszelő hajtásuk miatt biztonságosan zárva tartják a kaput, ezért szükségtelen külön zárral is biztosítani.

A meghajtásukhoz hálózati feszültség szükséges, ez alól a 24 V-os meghajtómotorok sem kivételek, ezekben ugyanis gyárilag beépített transzformátor van. A meghajtómotorok mindegyikén oldható a reteszelés, hogy a kapu kézzel nyitható-zárható legyen.

A tolókapuknál is megoldható, hogy csak részben nyissuk ki a kapuszárnyat, mint egy kiskaput. Fotocellás kiegészítővel, a kapu akadályt érzékelve a mozgási útvonalán, automatikusan kinyílik, így nem fordulhat elő, hogy a kapu az autóra vagy emberre, állatra veszélyt jelentve csukódjon be. Választható kiegészítő a villogó lámpa is, ami figyelemfelkeltő biztonsági kiegészítő, amikor a kapu mozog.


A kapumozgató automatikák mobiltelefonos applikációval is irányíthatók a legtöbb esetben visszajelző funkcióval, hogy távolról is tudjuk működtetni és ellenőrizni is a kapu nyitott vagy zárt állapotát


Villogó lámpa


Fotocella


Fogasléc


www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapuautomatizálás

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a...


Kapunyitás mobiltelefonnal

A „Came Automation” mobiltelefonos alkalmazás lehetővé teszi, hogy a Gateway (átjáró) kapuautomatizálási modulhoz csatlakozó Came automatikákat okostelefonról vagy tabletről kezeljük. Az...