Kertkapuk automatizálása

2019-05-19 09:17:27 | Módosítva: 2019-06-16 16:32:52

A Kling Kft. termékpalettáján többféle motortípusból lehet választani. Döntésünkben alapvető szempont, hogy milyen kaput szeretnénk automatizálni: szárnyaskaput vagy tolókaput. Kétféle automatizálás létezik a kapu típusától függően.


Szárnyakapu

A szárnyaskapu általában zártszelvényre vagy kőoszlopra van szerelve. Ha zártszelvényre van szerelve, akkor csavarorsós motort lehet használni. Amennyiben kőoszlopra van szerelve, és a kapu forgáspontja a kőoszlop közepén van, akkor nem minden esetben lehet felszerelni a csavarorsós motort, ilyenkor szükséges alkalmazni a csuklókaros motort.

A legmegfelelőbb motor kiválasztásánál figyelembe kell venni a szárnyak szélességét, tömegét, a szárnyak borítását, valamint a használat intenzitását is. A szárnyak borítása azért fontos, mert egy huzatos helyen nem mindegy, hogy a kapu légáteresztő-e vagy sem. Amennyiben teli borítású és a fent említett huzatosság is fennáll, akkor érdemesebb nagyobb teljesítményű motort választani.Egy családi háznál, ahol reggel elmennek otthonról, és csak este érnek haza, ott csak napi néhány alkalommal van használatban a kapu, ilyenkor elegendő egy 230 V-os motor, de társasházi vagy ipari környezet esetén, ahol egész nap folyamatosan használatban van a motor, érdemes 24 V-os rendszert alkalmazni.

Akár egy-, akár kétszárnyú a kapu, automatikus nyitásán túl a vezérlések ma már annyira intelligensek, hogy akadály érzékelésekor automatikusan leállítják a kapu mozgatását. A kapu kiskapuként is használható. Ilyen esetekben csak félig nyitja a kapuszárnyat, és feleslegessé teszi a külön személyi kapu kialakítását. A kapu szélességi méretéhez és súlyához igazodva kell a kapumozgató motor típusát, teljesítményét kiválasztani.
Tolókapu, úszókapu

Tolókapu esetében elég tudnunk a kapu tömegét, hosszát és a használat intenzitását, hogy a megfelelő motort tudjuk kiválasztani. A kapu hosszúsága a motorhoz kapcsolódó fogasléc miatt szükséges. Általában 1 méterrel hosszabb fogasléc kell, mint amilyen hosszú a kapu. A kapura szerelt fogasléc csatlakozik a meghajtómotor fogaskerekébe. A fogasléc az igénybevétel gyakoriságától függően PVC-ből, szálerősítésű, acélbetétes műanyagból, illetve forgácsolt acélból készülhet. A műanyagból készültek csendesebbek, viszont az acél fogasléc rendkívül tartós. A szálerősítésű, acélbetétes fogaslécek az előző kettő előnyeit egyesítik. A műanyagokat és a szálerősítésűeket csavarokkal kell a kapukra erősíteni, míg az acélból készülteknek van csavarral felerősíthető és hegeszthető változata is.
A meghajtómotort betonozott alapra kell szilárdan csavarokkal rögzíteni. Önreteszelő hajtásuk miatt biztonságosan zárva tartják a kaput, ezért szükségtelen külön zárral is biztosítani.

A meghajtásukhoz hálózati feszültség szükséges, ez alól a 24 V-os meghajtómotorok sem kivételek, ezekben ugyanis gyárilag beépített transzformátor van. A meghajtómotorok mindegyikén oldható a reteszelés, hogy a kapu kézzel nyitható-zárható legyen.

A tolókapuknál is megoldható, hogy csak részben nyissuk ki a kapuszárnyat, mint egy kiskaput. Fotocellás kiegészítővel, a kapu akadályt érzékelve a mozgási útvonalán, automatikusan kinyílik, így nem fordulhat elő, hogy a kapu az autóra vagy emberre, állatra veszélyt jelentve csukódjon be. Választható kiegészítő a villogó lámpa is, ami figyelemfelkeltő biztonsági kiegészítő, amikor a kapu mozog.


A kapumozgató automatikák mobiltelefonos applikációval is irányíthatók a legtöbb esetben visszajelző funkcióval, hogy távolról is tudjuk működtetni és ellenőrizni is a kapu nyitott vagy zárt állapotát


Villogó lámpa


Fotocella


Fogasléc


www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gate Control PRO

A Gate Control PRO egy korszerű, akár két különálló kapu vezérlésére is alkalmas intelligens kapuvezérlő, amely mobilinterneten keresztül Android és iOS alkalmazással, vagy hívással vezérelhető....


Garázskapu vásárlás előtt

Akár korszerűsíteni szeretnénk meglévő garázskapunkat, akár új építésről van szó, érdemes kicsit felkészülnünk, mielőtt egy szakcéghez fordulunk. A Kling Kft. szakemberei bőséges tapasztalattal...