Hővisszanyerő választása

2019-08-06 17:16:56 | Módosítva: 2019-08-06 17:25:07

A hővisszanyerő szellőztető rendszer lényege, hogy a lakás vagy ház belső levegőjének hőtartalmát – ha szükséges, a páratartalmát is – újrahasznosítja. Ennek köszönhetően az épület fűtési és hűtési költsége is alacsonyabb lesz, hiszen kevesebb energiára lesz szükség a komfortérzet biztosításához. A hővisszanyerő szellőztető rendszer nemcsak gazdaságos, hanem megfelelő levegőminőséget is biztosít, mivel a visszaáramoltatott levegőt folyamatosan szűri. Így sem por, sem pollen nem kerül be a belső levegőbe.


Megfontoltan a költségekkel

Régen gyakran mondták, ne nyisd ki az ablakot, nem az utcát fűtjük. A gazdasági szempontok persze ma is érvényben vannak, de az egészségügyiek is – friss levegőre mindenképpen szükségünk van. A látszólag ellentmondó feladatra megoldás a hővisszanyerő szellőztető rendszer.

A hővisszanyerő szellőztető központi eleme – ahogyan a neve is mutatja – a hővisszanyerő, vagyis rekuperátor, ez tulajdonképpen egy levegő-levegő hőcserélő, ami visszanyeri az elhasznált levegő hőtartalmát, és átadja a friss levegőnek. A hőcserélő mellett a rendszer működéséhez legalább két darab ventilátor szükséges. Az egyik kiszívja, és a szabadba vezeti az elhasznált levegőt, a másik pedig friss levegővel látja el a helyiségeket.


A rendszer fontos elemét alkotják – a rekuperátor mellett – az úgynevezett elszívásos és befújásos helyiségek. Az elszívásos helyiségek jellemzően azok, ahol gyorsabban romlik a levegő minősége, nagyobb a párásodás esélye: fürdőszoba, konyha. A befújásos helyiségek azok, amelyeket friss levegővel áraszt el a rendszer: hálószoba, gyerekszoba, nappali, és ezekből vezetjük át a friss levegőt a többi helyiségbe.

A rekuperátoron halad át az épület szellőző levegője, méghozzá úgy, hogy a személyenkénti frisslevegő szükségletnek megfeleljen. Óránként és fejenként 30 kb. köbméter friss levegőre van szüksége az embernek, a szellőző berendezésnek ezt normál üzemmódban elő kell állítani. Családi ház esetében a hővisszanyerő szellőztető óránként 150-300 köbméternyi levegőt képes kicserélni. Léteznek azonban ennél magasabb, 350 m3/óra maximális teljesítményű berendezések is, melyeket nem kell állandóan magas fokozaton járatni, ezáltal az energiafogyasztásuk és a zajszintjük is csökken, a gépek élettartama pedig jelentősen nő.
A helyesen méretezett rendszer éves villamos energia igénye 15-18 000 Ft. Ennek az összegnek azonban akár a tízszeresét is megtakaríthatja a hővisszanyerés. Ez a költség jelentősen csökkenthető CO2 szintre történő szabályozással.

Egy jó minőségű teljes szellőztető rendszer, csillagpontos légcsatorna kialakítással bruttó anyag áron 1,3-2 millió forint között építhető ki, a választott extráktól és kiegészítőktől függően egy családi házba. Az olcsó hővisszanyerő alacsony hatásfokú, nagy fogyasztású és nem kínál kiegészítő funkciókat és kényelmi elemeket. Hővisszanyerő gép kapható 250 és 1 millió forint között. A legdrágább gépeknél gyakran a márkát fizetjük meg, a legolcsóbbak a sok bizonytalanság miatt problémásak. Érdemes a kettő között választani.

Az alacsony minőségű gépek hagyományos AC motorral hajtottak, ezek fogyasztása magas, élettartamuk alacsony, zajszintjük magas. A drágább gépekben EC motor hajtja a ventilátorokat, ezek fogyasztása alacsony, élettartamuk magas, zajszintjük alacsony. Az EC motorok fokozatmentesen szabályozhatók, ez is számos előnyt kínál a gyakorlatban. Általánosságban nem javasolt AC motoros gép megvásárlása, mert az üzemeltetésből származó különbözet igen gyorsan elfogy.

A tervezgetéskor ki kell számolnunk, hogy mekkora levegő mennyiséget kell az épületben (lakásban) szellőztetni. Súlyos hiba a szellőztető alulméretezése. Ha a normál szellőzési mennyiség pl. 200 m3/h, akkor egy maximum 200 m3/h levegőt szállítani képes gép nem elegendő, mert teljes fordulaton kénytelen pörögni, magas a zajszintje és csökken az élettartama. Ha a normál szellőzési mennyiség 200 m3/h, akkor 300-400 m3/h maximum légszállítású gépet kell keresni.

A gépek hővisszanyerési hatásfoka 65-95% között változik. A keresztáramú hőcserélőktől a 75% már szép eredmény. 90% feletti hatásfokot csak az ellenáramú hőcserélők nyújtanak. Törekedni kell a legmagasabb hatásfokra.

Feltétlen figyelembe kell venni, hogy egy olyan épületben, amely nem rendelkezik hővisszanyerő rendszerrel, a fűtési/hűtési igény jelentősen nagyobb. Ez azt is jelenti, hogy egy ilyen épület fűtési-hűtési rendszere jóval drágább (nagyobb hőszivattyú/kazán, több hőleadó felület, cső). A hővisszanyerés által elérhető 40-50% energiaigény csökkenés megmutatkozik a beépített fűtési-hűtési rendszer bekerülési és üzemeltetési költségeiben is. Tehát ha házunkba nem építünk be hővisszanyerős szellőztető rendszert, akkor nem takarítunk meg 1,3-2 millió forintot, mert ennek az összegnek egy tetemes részét a nagyobb fűtési-hűtési rendszer magasabb bekerülési és üzemeltetési költségeire kell fordítanunk. Az egy vagy két helyiséges hővisszanyerős kisgépek bekerülési költsége ennél alacsonyabb.

Levegőszükséglet normál szellőzési levegő mennyiség

– Lakások (kb. 80-90m2): kb. 80-120 m3/h.
– Családi házak 8-10 helyiség szellőztetésével: kb.140-180 m3/h.
– Családi házak 11-14 helyiség szellőztetésével: kb. 200-220 m3/h.
– Nagyobb családi házak, extra helyiségekkel pl. konditerem: 250 m3/h felett.

Normál szellőzési mennyiség

Az a légmennyiség, ami akkor szükséges, ha az összes lakó a lakásban tartózkodik. Ennél 30%-kal többet kell szállítania a gépnek, ha emelt fokozat szükséges (pl. fürdőszoba használat), és 30%-kal kevesebbet, ha alacsony szellőzési fokozatba kapcsolnak.


AC motor


EC motor


Rekuperátor


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Penész a lakásban

A penész egy gomba, aminek a spórája mindenhol jelen van. Ha talál olyan helyet ahol szerves anyagra telepedve folyamatosan nedvességhez tud jutni, akkor megtelepszik, elszaporodik és telepeket...


Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...