Kerti tavak télen

2015-01-08 09:25:38 | Módosítva: 2015-01-08 09:30:48

A kerti tónak számos előnye van. Díszítő értéke mellett párásít, javítja a mikroklímát. Ám télen mélységétől függően merőben más jellegű gondozást igényel, mint klasszikusan a kert többi része, amit jó esetben úgy hagyunk, ahogy van, azután tavasszal majd minden feléled magától…


Jégmentesítsünk!

A téligumi cseréjének is akkor jön el az ideje, amikor tartósan 5-7 °C körüli lesz a napi átlaghőmérséklet, ez a kerti tavaknál is irányadó szám. Amikor ennyire lehűl a levegő, akkor már éjszakai fagyok is lehetnek, ideje a kerti tavat is téli üzemre állítani. A téli felkészülést nem árt időben elkezdeni, hiszen hosszan tartó fagypont alatti hőmérséklet esetén akár 50 cm mélyen is befagyhat egy tó vize. A természet egyébként jól találta ki, hogy a hőmérséklet csökkenésével a halak anyagcseréje, aktivitása is csökken – lévén hidegvérű állatok –, és ha az anyagcseréjük intenzitása csökken, akkor az oxigén-felhasználásuk is kevesebb. Ezzel magyarázható az a jelenség, hogy a hidegvízű tavaknak magasabb az oxigéntartalma, és ennek köszönhetően képesek a halak életben maradni a jégtakaró alatt.

Akadályozzuk meg a befagyást

Kerti tó téliesítésekor a két legfontosabb szempont: a hőmérséklet és az oxigén. Az oxigén hiánya akkor válik megoldandó problémává, ha halak is vannak a tóban, a növények többsége ugyanis ilyenkor visszahúzódik, így sem a fagy, sem az oxigénhiány nem okoz gondot számukra. A jégfelszín vastagsága, minősége (lyukakkal teli vagy egyöntetű) jelentősen befolyásolja a víz és a levegő közötti oxigénáramlást, amelynek következtében a halaknak kisebb-nagyobb mértékben alacsony oxigénszinttel kell megküzdeniük. Amennyiben mély tavunk van, akkor az alsó vízréteg nem fog ugyan befagyni, ám a víz oxigénellátottsága jelentősen csökken abban az esetben, ha összefüggő jégréteg borítja a tavat. Ilyenkor a levegőből nem tud oldott oxigén kerülni a vízbe, a benne levő halak pedig folyamatosan fogyasztják azt. Igyekezzünk hát elkerülni tavunk jegesedését. Ez megoldható úgy, hogy a még vékony jégréteget állandóan betörjük, vagy egy kis szivattyúval mozgatjuk a vizet. Ahol csörgedeztetjük, ott nem fog befagyni. A víz csörgedeztetéses mozgatása -10-12 °C-ig hatásos, ennél hidegebben még a csörgedező víz is befagyhat, a szivattyú meg véglegesen tönkremehet.


Kis tavak téliesítése

A dézsatavakat egyszerűen vigyük be fagymentes helyre. A 70-80 centiméternél sekélyebb kerti tóból pedig jobban járunk, ha kiszedjük a halakat, és egy dézsában, vagy habarcsládában hűvös, de fagymentes helyen teleltetjük őket. A tóból a nem télálló növényeket vigyük fagymentes, világos helyre, és a tavirózsákra is nézzünk rá néha, nehogy elfagyjanak. Tegyük őket a tó legmélyebb részére, vagy vigyük pincébe, ha akkora a hideg, mert e fajok gyökere érzékeny az átfagyásra.


Amennyiben a hőmérséklet nem csökken jelentősen 0 °C alá, elég, ha egy vékony fóliával lefedjük a tavat és környékét. De csak szellősen, így egy kicsit melegebb lesz a fólia alatt, mint a szabadban, ám a légcsere is biztosított marad a vízfelszín és a szabad levegő között.

A bomló levelekkel is gond lehet

Érdemes valamilyen módszerrel megakadályozni, hogy a tóba kerüljenek a lehulló falevelek. Ezt megoldhatjuk egy kifeszített hálóval, vagy a levelek rendszeres összegyűjtésével is. Azonban a behulló levelek hamar lesüllyednek a vízben és bomlani kezdenek, ami kedvezőtlen folyamatokhoz vezet a halak szempontjából.

Befagyásgátló használata

Kapható tavi befagyás-gátló, amivel biztosíthatjuk a víz folyamatos oxigénellátását. Ez a ránézésre vécéülőkéhez hasonlatos eszköz télen is lehetővé teszi az oxigénbevitelt és a gázcserét a tóvízben. A szerkezet akár 50 centis jégnél is biztosítja a víz és a levegő között a gázcserét. A befagyás-gátló több, kemény hungarocell elemből áll. Az alsóban, az úszóban, kisebb kamrák sorakoznak, amelyeket pl. kaviccsal lehet megtölteni nehezékként. Ezzel szabályozható a készülék merülési mélysége. A felső részen találhatók a levegőztető nyílások. A készüléknek mindig a tó legmélyebb része fölött kell lebegnie a sikeres működéshez, ezért biztosítanunk kell a megfelelő lehorgonyzást.

A tófűtő is jó megoldás

A tófűtő berendezéssel jégmentesen tarthatjuk a vizet a tó egy részén – ami épp elég a káros bomlási gázok eltávozásához, és az oxigén bejutásához. A jégmentesen tartható terület nagysága függ a környező hőmérséklettől, és a rozsdamentes acél fűtőszálból álló berendezés teljesítményétől. Adott teljesítményű készülék hidegebb időszakban kisebb, melegebb időjárás esetén nagyobb vízfelületet tart jégmentesen. Csak helyben melegít, és hangtalanul működik, így nem befolyásolja a tavi élőlények telelését, de állandó költsége van.


Ne kalapáljunk!

Fúrással, kalapáccsal ne törjük be a jeget, mert több kárt okozunk, mint hasznot. Az erős hanghatások megzavarják a téli nyugalmi időszakukat töltő halakat. A zaj hatására úszkálni kezdenek a szűk helyen, és előfordulhat, hogy hozzáfagynak a jégréteghez alulról és elpusztulnak. Ha már a befagyott tavat szeretnénk üzembe helyezni, ne zörögjünk feleslegesen, helyette egy fazékban forraljunk vizet és állítsuk azt a jégre. Előbb-utóbb elvékonyodik alatta a jégpáncél.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti tavak világítása

A környezetébe illeszkedő, ízlésesen kialakított tó a kert dísze, nyugalmat sugároz. Az esti órákban jól megválasztott világítással kiemelhetjük, még különlegesebbé tehetjük tavacskánkat.


Téli csúszásmentesítés

Az nem kétséges, hogy idén is számíthatunk kisebb nagyobb havazásra, erre pedig ajánlatos előre felkészülni. A havas réteg eltakarítása a háztulajdonosok és a közterületet kezelők feladata. A...