Ingatlanvásárlás és a levegő minősége

2019-07-25 08:14:40 | Módosítva: 2019-07-25 08:28:10

Egy ingatlan megvásárlása előtt alapvető mérlegelési szempont, hogy leendő otthonunk egészséges környezetben van-e. Ez persze sokszor összekapcsolódik az anyagi kérdésekkel, de azért közel sem mindig. Sokszor előnyben részesítjük a jó közlekedést, az alacsony zajt, és persze munkahelytől, iskolától való távolságot, és az egészség a mérlegelendő szempontok végére kerül.


A levegőminőség mérése

Magyarországon csak kb. 50 helyen mérik folyamatosan a levegő minőségét, olyan nagyvárosokban, mint Pécs, Miskolc vagy Debrecen jó esetben 2-3 levegőminőségi mérőállomás található. A probléma az, hogy ez az állomássűrűség nagyon alacsony. Egy változatos domborzatú településen a levegő minősége alapvetően más az egyes városrészekben. Aki a városban akar lakást vagy házat vásárolni gyakorlatilag nem rendelkezik információval, azzal kapcsolatban, hogy milyen a levegő minősége az általa kiválasztott településrészen.

A levegő minősége gyakorlatilag utcaszinten is erősen változhat, a nagy forgalmú utak közvetlen közelében pl. igen magas lehet a levegő szennyezettsége. Ökölszabályként az mondható el, hogy az utaktól távolodva a levegő szennyezettsége közel exponenciálisan csökken. Tehát már 200 méterre a főforgalmú utaktól lényegesen jobb lehet a levegő.


Első megközelítésben a magasabban fekvő területeken jobb lehet a levegő minősége, de ez nem minden település esetén érvényes. Ahol például komoly ipari tevékenység folyik, ott azok az ingatlanok, amelyek magasabban helyezkednek el egy-egy domboldalon, gyakorlatilag szembenézhetnek az ipari forrás kéményével, és ez kedvezőtlen időjárási helyzetekben nagyon magas légszennyezettséget eredményezhet egy bizonyos magassági szinten. Bár a környezetvédelmi követelmények miatt a legtöbb városban ez már közel sem olyan probléma, mint egykor, mégis érdemes tudni róla.

Ha megnézzük egy település lakásainak eladási árait, megfigyelhetjük, hogy a fekvés alapvető szerepet játszik az árképzésben. A zöldövezeti, tisztább, egészségesebb területeken az ingatlanok ára is magasabb. Ugyanakkor érdemes egy újfajta tendenciára is felhívni a figyelmet. A családi házas övezetekben egyre nagyobb teret hódít a gázfűtéssel szemben a fatüzelés. Ez egyrészt kedvező folyamat, hiszen a nem megújuló gázfűtés helyét átveszi a biomassza alapú fatüzelés. A probléma az, hogy a fa, és a gyakran ezzel együtt járó szén – még rosszabb esetben szeméttüzelés – igen komoly légszennyezéssel jár. A fő problémát a szálló por kibocsátás okozza.Emiatt előfordulhat, hogy a korábban tiszta levegőjű külső városrészek szennyezettsége ismét emelkedik a téli időszakban. A helyzetet bonyolítja, a változatos domborzat is. Igen gyakran előfordul Magyarországon ún. inverziós helyzet. Ez azt jelenti, hogy a talaj közelében hidegebb a levegő, mint a magasabb légrétegekben. Ez pedig megakadályozza a szennyezőanyag hígulását, ami leggyakrabban a téli időszakban fordul elő. Emiatt viszont a medencehelyzetű városok extrém légszennyezettségnek van kitéve. Az extrém légszennyezés általában csak időszakos, olykor csak néhány óráig tart, de előfordulnak tartós szmog helyzetek is.

E tekintetben kedvezőtlen lehet a magasabb fekvésű ingatlan is, hiszen előfordulnak olyan helyzetek, amikor az ingatlan épen az inverziós réteg alatt helyezkedik el, ami miatt itt különösen magas lehet a levegő szennyezettsége.

Néhány alapszabály

– A főútvonalakat kerüljük, legalább 200, de inkább 500 méterre költözünk tőlük.
– Magyarországon a levegő minősége nagyjából egyforma, Budapest külterületein nem rosszabb a levegő minősége, mint más hazai nagyobb városokban.
– Az ország legszennyezettebb területe az ÉK-i országrész, kiemelten a Sajó-völgye, de ennek elsősorban meteorológiai okai vannak.
– Hazánkban viszonylag kevés olyan nagy ipari létesítmény van, ami komoly környezet-egészségügyi kockázatokat jelent.
– Kerüljük azokat a területeket, ahol magas a széntüzelés aránya.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakótérszellőzés

A szellőzés leggyakrabban a penész vagy a CO-balesetek kapcsán kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szennyezőanyag van, ami a levegőminőségen keresztül hatással van az egészségünkre. A...


A légszennyezés is csökkenthető

A WHO adatai alapján milliók hallnak meg évente a légszennyezés miatt. A fejlett országokban a városi levegőszennyezettség fő forrása a közúti közlekedés és a szilárd tüzelőanyaggal történő...