Ingatlanvásárlás és a levegő minősége

2019-07-25 08:14:40 | Módosítva: 2019-07-25 08:28:10

Egy ingatlan megvásárlása előtt alapvető mérlegelési szempont, hogy leendő otthonunk egészséges környezetben van-e. Ez persze sokszor összekapcsolódik az anyagi kérdésekkel, de azért közel sem mindig. Sokszor előnyben részesítjük a jó közlekedést, az alacsony zajt, és persze munkahelytől, iskolától való távolságot, és az egészség a mérlegelendő szempontok végére kerül.


A levegőminőség mérése

Magyarországon csak kb. 50 helyen mérik folyamatosan a levegő minőségét, olyan nagyvárosokban, mint Pécs, Miskolc vagy Debrecen jó esetben 2-3 levegőminőségi mérőállomás található. A probléma az, hogy ez az állomássűrűség nagyon alacsony. Egy változatos domborzatú településen a levegő minősége alapvetően más az egyes városrészekben. Aki a városban akar lakást vagy házat vásárolni gyakorlatilag nem rendelkezik információval, azzal kapcsolatban, hogy milyen a levegő minősége az általa kiválasztott településrészen.

A levegő minősége gyakorlatilag utcaszinten is erősen változhat, a nagy forgalmú utak közvetlen közelében pl. igen magas lehet a levegő szennyezettsége. Ökölszabályként az mondható el, hogy az utaktól távolodva a levegő szennyezettsége közel exponenciálisan csökken. Tehát már 200 méterre a főforgalmú utaktól lényegesen jobb lehet a levegő.


Első megközelítésben a magasabban fekvő területeken jobb lehet a levegő minősége, de ez nem minden település esetén érvényes. Ahol például komoly ipari tevékenység folyik, ott azok az ingatlanok, amelyek magasabban helyezkednek el egy-egy domboldalon, gyakorlatilag szembenézhetnek az ipari forrás kéményével, és ez kedvezőtlen időjárási helyzetekben nagyon magas légszennyezettséget eredményezhet egy bizonyos magassági szinten. Bár a környezetvédelmi követelmények miatt a legtöbb városban ez már közel sem olyan probléma, mint egykor, mégis érdemes tudni róla.

Ha megnézzük egy település lakásainak eladási árait, megfigyelhetjük, hogy a fekvés alapvető szerepet játszik az árképzésben. A zöldövezeti, tisztább, egészségesebb területeken az ingatlanok ára is magasabb. Ugyanakkor érdemes egy újfajta tendenciára is felhívni a figyelmet. A családi házas övezetekben egyre nagyobb teret hódít a gázfűtéssel szemben a fatüzelés. Ez egyrészt kedvező folyamat, hiszen a nem megújuló gázfűtés helyét átveszi a biomassza alapú fatüzelés. A probléma az, hogy a fa, és a gyakran ezzel együtt járó szén – még rosszabb esetben szeméttüzelés – igen komoly légszennyezéssel jár. A fő problémát a szálló por kibocsátás okozza.Emiatt előfordulhat, hogy a korábban tiszta levegőjű külső városrészek szennyezettsége ismét emelkedik a téli időszakban. A helyzetet bonyolítja, a változatos domborzat is. Igen gyakran előfordul Magyarországon ún. inverziós helyzet. Ez azt jelenti, hogy a talaj közelében hidegebb a levegő, mint a magasabb légrétegekben. Ez pedig megakadályozza a szennyezőanyag hígulását, ami leggyakrabban a téli időszakban fordul elő. Emiatt viszont a medencehelyzetű városok extrém légszennyezettségnek van kitéve. Az extrém légszennyezés általában csak időszakos, olykor csak néhány óráig tart, de előfordulnak tartós szmog helyzetek is.

E tekintetben kedvezőtlen lehet a magasabb fekvésű ingatlan is, hiszen előfordulnak olyan helyzetek, amikor az ingatlan épen az inverziós réteg alatt helyezkedik el, ami miatt itt különösen magas lehet a levegő szennyezettsége.

Néhány alapszabály

– A főútvonalakat kerüljük, legalább 200, de inkább 500 méterre költözünk tőlük.
– Magyarországon a levegő minősége nagyjából egyforma, Budapest külterületein nem rosszabb a levegő minősége, mint más hazai nagyobb városokban.
– Az ország legszennyezettebb területe az ÉK-i országrész, kiemelten a Sajó-völgye, de ennek elsősorban meteorológiai okai vannak.
– Hazánkban viszonylag kevés olyan nagy ipari létesítmény van, ami komoly környezet-egészségügyi kockázatokat jelent.
– Kerüljük azokat a területeket, ahol magas a széntüzelés aránya.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Helytelen szilárdtüzelés

Megszokottá vált a szilárdtüzelés a vidéki településeken, amelyet a legkülönbözőbb tüzelőberendezésekkel valósítanak meg. Sokan azonban nem tudják, hogy nem mindegy mit és hogyan tüzelünk el...


Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...