Jó tanácsok matrac vásárlásához

2010-03-08 17:57:46 | Módosítva: 2010-03-11 21:34:52

Megtalálni az egyedi igényeinek legjobban megfelelő matracot, nem könnyű. Európa egyik legnagyobb matrac kereskedője most tanácsokkal látja el vásárlóit, hogy mikre figyeljenek oda új ágybetét vásárlása esetén. A JYSK Matrac beszerzője, Jakob Leth ajánlja tanácsait.

"A helyes alvó testhelyzet személyenként változó. Más tényezők mellett például függ az egyén testsúlyától. Rendszerint egy súlyosabb ember jobban alszik keményebb ágybetéten, míg egy könnyebb ember általában puhább ágybetétet válasszon.
Az élete egyharmad részét ágyban tölti, ezért nagyon fontos a megfelelő ágybetét kiválasztása. És egy jól átaludt éjszaka nagyban befolyásolja nappali komfortérzetét is," magyarázza Jakob Leth.
"Mikor ágybetét vásárlásán gondolkodik, mindig próbáljon ki különböző modelleket. Feküdjön háttal az ágybetétre, majd dereka alatti területet nyomja be a tenyerével.

  • Ha a keze könnyen befér a háta és az ágybetét közé, akkor az ágybetét túl kemény.
  • Ha nehezen fér oda a keze, akkor az ágybetét túl puha.
    A megfelelő ágybetét esetében a keze nagy erőfeszítés nélkül befér a dereka alá.

Gondoljon a derekára

Ha az oldalán fekszik, válla és csípője kellőképpen süllyedjen be az ágybetétbe, hogy a gerincoszlopa vízszintes maradjon. Ha az ágybetét túl puha, akkor a test túl mélyen besüpped, és a gerincét nem tudja egyenesen tartani, megnehezítve ezzel az átfordulást. Ha az ágybetét túl kemény, az az éjszakai pihenést teszi nehezebbé, mivel sokkal gyakrabban érzi majd szükségesnek, hogy átforduljon a másik oldalára.
Ágybetét méret
A megfelelő ágybetét mérete legkevesebb 10 centiméterrel haladja meg az Ön testmagasságát, és kellőképpen széles legyen, hogy amikor a hátán fekszik, a karjait a teste mellett tartva a könyöke ne lógjon le.
Az ágyrács
Az ágy rácsa majdnem olyan fontos, mint az ágybetét. Győződjön meg arról, hogy olyan ágyrácsot választ, amely rugalmas és a legmegfelelőbb az ágybetéthez. Például, ha azt szeretné, hogy az ágya emelhető legyen, akkor egy állítható magasságú ágyrács az egyértelmű választás. Ha egész nap talpon van, vagy sokat sportol, akkor igazán kellemes lehet úgy lefeküdni, hogy lábát kicsit megemeli, így hozzájárulva a tejsav áramlásához lábaiban. Ha pedig az ágyból szeret televíziót nézni, vagy egy jó könyvet olvasni, akkor az ágy fejrészének megemelésével teheti ezt még kényelmesebbé.

Karbantartás

Egy éjszaka során akár 2-5 deciliter izzadságot is kiizzadunk. Hogy az ágyat szárazon tartsuk, fontos, hogy a nedvességet elvezessük valahogyan. A mosható matracvédők ideálisak erre a célra. Amennyiben Ön sokat izzad, úgy ajánlatos a pamut vagy gyapjú ágybetét, mivel ezek jobban felszívják a nedvességet, mint más anyagtípusok. Idővel egy filc, latex vagy habszivacs ágybetéten természetes módon megjelennek bemélyedések. Ezek nem befolyásolják az ágybetét minőségét és teherbírását, hiszen a benne lévő rugók adják annak rugalmasságát. Megelőzheti a bemélyedések kialakulását az ágybetét rendszeres átfordításával.

Matrac típusok

A rugós matracok bonell vagy táskarugókból állnak. Tekintettel ezen ágybetét típus rugalmasságára, azt az ágykeretre helyezett ágyráccsal együtt, vagy állítható magasságú ágyráccsal használjuk. A rugós ágybetétek megfordíthatóak, ezzel meggátolva az egyoldalú elhasználódást, melynek eredményeképpen nő az ágybetét élettartama. Az emelhető ágyrács, egyenletes matrac-állítási lehetőséget kínál egy elektromos motor segítségével, hogy Ön elérje az alvás közbeni optimális kényelmet. Az emelhető ágyrács magában az ágyban, vagy egy speciális keretben kapjon helyet, és csak rugalmas - rugós vagy habszivacs - ágybetétek használhatók vele.
A habszivacs ágybetétek egy szilárd szivacsból, vagy több szivacsrétegből épülnek fel. Minőségét tekintve a rugós ágybetétekhez hasonlítható. Az ágybetétet felépítésének megfelelően az ágykereten belül fektessük ágyrácsra. Ez az ágybetét típus nem csak mozgatható vendégágyakkal, de rugalmasságának köszönhetően emelhető ágyráccsal is kitűnően használható."
A JYSK kibővített jótállást kínál széles ágybetét választékának túlnyomó részére. Habszivacs ágybetétek esetében 5 évig, míg táskarugós és bonell rugós ágybetétek esetében akár 15 évig terjedő jótállást is ad.

 

Lars Larsen 1979-ben nyitotta meg első üzletét. A JYSK ma egy nemzetközi konszern, mely megközelítőleg 1.600 üzlettel rendelkezik 32 országban, alkalmazottai száma 14.000. A JYSK célja, hogy mindenkinek jó ajánlatot nyújtson, és a világon mindenütt jelen legyen. A konszern tulajdonosa Lars Larsen, az éves árbevétel kb. 2 milliárd euró.

JYSK Kft.
1103 Budapest, Sibrik Miklós út 30.
Telefon: (06-1) 434 2600, Fax: (06-1) 434 2609
www.JYSK.hu
Email:
jle@jysk.com,
ahau@jysk.com
Már 56 áruház országszerte!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ágybetét, matrac, ágy, jysk

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magyar buszgyártás

A kormányzat erőteljesen támogatná, hogy a BKV magyar gyártású buszokat is bevessen a 3-as metró felújítása alatt. Egyelőre meglehetősen nagy a készülődés a magyar autóbuszgyártók háza táján.


Tegyünk a talajleromlás ellen

A talajállapot leromlása sok tényező miatt bekövetkezhet. A laza homokos talajok felső termékeny rétegét a szél elhordhatja. Egy lejtős területen – ha nincs növényborítás – a nagy mennyiségű...