Nyest, egér, patkány, vakond

Védekezés hívatlan vendég ellen

2011-09-14 16:46:48 | Módosítva: 2011-09-14 16:46:48

Házunkban, kertünkben, nyaralónkban, de még a gépkocsinkban is gyakran okoznak problémát a hívatlan vendégek, különböző kisállatok. Egyeseket valahol kedvelünk, még védettek is, de jelenlétük kellemetlen, vagy olykor kifejezetten káros. Néhányuk pedig egyenesen undort kelt, esetleg veszélyes betegségeket terjesztenek: velük egy másodpercre sem kívánunk egy fedél alatt élni.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert a hívatlan látogatók távoltartására. Hatékonyságukról nincs módunk meggyőződni, sokszor csak felhasználói és kereskedői véleményekre támaszkodunk. De talán az eszközök, módszerek ismerete is közelebb visz a megoldáshoz.

A legtöbb fejfájást talán a nyestek okozzák talán nem is a tetőterekben fészkelők, akik zajos futkosásukkal zavarják meg mindennapjainkat, hanem a gépkocsik motorházába garázdálkodó egyedek. Mivel rendkívül óvatos állat, a csapdák, élve befogadó ketrecek és mérgek használata a ritkán eredményes, de azért beszerezhetők ilyen eszközök. Zárt padlástereken, illetve udvarokon a nyest nyomait, csapásait, búvóhelyeit, ürülékét kell felkutatni, majd kihelyezni az élve befogó nyestcsapdát. A csapda igen egyszerű mechanikus elven működik, csalétek alkalmazásával (tojás, gyümölcs, hús, élő állat) egyszerűen be kell csalogatni a nyestet, majd mikor az hozzáér a kioldó pedálhoz, a csapda rabul ejti. Ilyenkor a gazfickóval nincs más teendő, mint lakott területtől távol szabadon engedni.

A nyestek egy megfelelő teljesítményű ultrahangos nyestriasztó alkalmazásával gyorsan kiszoríthatók a zárt terekből és a gépkocsik motorházából. Ezen kívül autóink védelmére a nyestriasztó aeroszol használata is célravezető.

A nyest leginkább a kutyától fél, ahol van házőrző, ott ritkán van nyest. Helyettesítheti azonban a kutyát annak szaga is, amit leginkább az ebből kifésült szőrrel tudunk reprodukálni. A kutyaszőrt tegyük egy szakadt nejlonharisnyába, és az helyezzük a nyest csapásainak, búvóhelyeinek közelébe (akár a gépkocsi motorterében is.) A módszer sokaknak bevált.

Nem csak a nyestek felelősek az járművek motortereiben okozott károkért, ez a zárt tér ősztől tavaszig jó fészkelési lehetőséget biztosít egyéb rágcsálóknak is. Az ultrahangos riasztó nem csak a nyest távoltartására alkalmas, mivel rajta kívül az egerek és patkányok is érzékenyek a magas frekvenciájú hang hullámokra.
Az emberi fül számára riasztó egyáltalán nem érzékelhető, folyamatosan váltakozó ultrahang frekvencián működik. Mivel a nyesteknek és rágcsálóknak rendkívül kifinomult hallásuk van, ezért a készülék folyamatos és intenzív hangját nem tudják sem megszokni, sem elviselni, így rövid időn belül elhagyják a védett területet. A riasztó alap típusai 220V-os hálózatról üzemeltethetőek, de 12V-os akkumulátorral és elemmel működő változatai is kaphatóak.

Egér és patkány

Az egér közel sem annyira óvatos állat, mint a patkány, ezért csapdával sokkal könnyebb elfogni. Bár az állatvédők nem támogatják, de az egérfogó ragasztókkal sok példányt el lehet fogni. A ragasztót kör alakban kartonlapra kell felvinni és a kör közepére kell helyezni a csalétket. Az egér a csalétekhez igyekezvén beleragad a ragasztóba és elpusztul. A ragasztó alkalmazásakor figyelni kell arra, hogy a háziállatok és a gyermekek ne érhessenek az elkészített ragasztós csapdához, mert a beleragadásuk nagyon fájdalmas lehet.
Az egérmérgek hatóanyagai a véralvadást gátolják, így a méreg elfogyasztása után az állatok belső vérzésben pusztulnak el. Ez sem nagyon humánus módszer – miként a közönséges egércsapda sem – de mindkettő nagyon hatékony.

A patkányok ragaszkodnak a megszokott búvóhelyükhöz, és szagjelzéseikkel ellátott útvonalaikhoz. Ha ezekre az útvonalakra helyezik ki a csapdákat, vagy a mérget, akkor van esély az ellenük való küzdelemben. Ez azonban nem ennyire egyszerű, mivel a patkány gyanakvó, igen óvatos állat. A hagyományos csapdák pl. teljesen hatástalanok. A méregből pedig nem esznek, ha látják, hogy elpusztult a társuk. Ezért csak olyan méreg eredményes, ami nagyon lassan fejti ki mérgező hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány is egyen a méregből. Ráadásul a többségük gyorsan ellenállóvá válik a méreggel szemben.

A vakond szeretett, de zavaró társbérlője kertünknek. Elpusztítani semmiképpen nem akarjuk, de jó lenne távol tartani. Néhány – többé-kevésbé hatékony – eszköz vakond ellen:

  • Napelemes, elemes ultrahangos vakond riasztó. A készülék az állat számára zavaró frekvenciájú hangot ad ki. Sokaknak bevált már, de találkoztunk negatív tapasztalatokkal is; a kis állat a készüléktől fél méterre túrta ki a legnagyobb földhalmot.
  • Gázolajos rongy a lyukba – kétséges a hatásossága – gyakran csak arrébb húzódik a vakond.
  • Sörösüveg a lyukba: Az elmélet szerint fütyülése elriasztja a vakondot. (A vakond nem ismeri ezt az elméletet!)
  • Nyest spray: ez jó, mert a vakond fél a nyesttől és a nyest szagától is.
  • A kotorék kutya beválik, de nem állatbarát, mert az eb elpusztítja a vakondot.
  • Környezetkímélő és humánus a vakond- és mezei egér csapda. Az állatok könnyedén belemásznak, de a kijutni nem tudnak. Kapható fogásjelzős változat is. Rendszeresen ellenőrizni kell, mert a csapdába esett állat hamar elpusztul.
  • Vakondriasztó golyó: a szaglószervre ható riasztószer, 1-2 golyó kell minden vakond járat nyílásába. A vakondok által elviselhetetlen szaganyagokat bocsát ki, a kezelt területet az állatok hosszú időre elkerülik.
  • Vakondriasztó karó? Hatékonysága enyhén szólva kétséges.
  • A vakondriasztó folyadék viszont kellemetlen szagával hatékony.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Parkettás problémák

Régi parkettáknál előfordul, hogy egyszer csak a parketta lécek felületén apró lyukak és mellettük fűrészporszerű kis kupacok jelennek meg. Mi ennek az oka? A fapadlóban valamilyen farontó rovar...


Hasznos ingyenmunkások a kertben

Való igaz, hogy egy kártevő által lerágott levél, vagy egy kukacos gyümölcs sokkal látványosabb olyan szempontból, hogy döntés szülessen: itt valami kártevő állatot irtani kell. Ám vannak kevésbé...