Nyest, egér, patkány, vakond

Védekezés hívatlan vendég ellen

2011-09-14 16:46:48 | Módosítva: 2011-09-14 16:46:48

Házunkban, kertünkben, nyaralónkban, de még a gépkocsinkban is gyakran okoznak problémát a hívatlan vendégek, különböző kisállatok. Egyeseket valahol kedvelünk, még védettek is, de jelenlétük kellemetlen, vagy olykor kifejezetten káros. Néhányuk pedig egyenesen undort kelt, esetleg veszélyes betegségeket terjesztenek: velük egy másodpercre sem kívánunk egy fedél alatt élni.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert a hívatlan látogatók távoltartására. Hatékonyságukról nincs módunk meggyőződni, sokszor csak felhasználói és kereskedői véleményekre támaszkodunk. De talán az eszközök, módszerek ismerete is közelebb visz a megoldáshoz.

A legtöbb fejfájást talán a nyestek okozzák talán nem is a tetőterekben fészkelők, akik zajos futkosásukkal zavarják meg mindennapjainkat, hanem a gépkocsik motorházába garázdálkodó egyedek. Mivel rendkívül óvatos állat, a csapdák, élve befogadó ketrecek és mérgek használata a ritkán eredményes, de azért beszerezhetők ilyen eszközök. Zárt padlástereken, illetve udvarokon a nyest nyomait, csapásait, búvóhelyeit, ürülékét kell felkutatni, majd kihelyezni az élve befogó nyestcsapdát. A csapda igen egyszerű mechanikus elven működik, csalétek alkalmazásával (tojás, gyümölcs, hús, élő állat) egyszerűen be kell csalogatni a nyestet, majd mikor az hozzáér a kioldó pedálhoz, a csapda rabul ejti. Ilyenkor a gazfickóval nincs más teendő, mint lakott területtől távol szabadon engedni.

A nyestek egy megfelelő teljesítményű ultrahangos nyestriasztó alkalmazásával gyorsan kiszoríthatók a zárt terekből és a gépkocsik motorházából. Ezen kívül autóink védelmére a nyestriasztó aeroszol használata is célravezető.

A nyest leginkább a kutyától fél, ahol van házőrző, ott ritkán van nyest. Helyettesítheti azonban a kutyát annak szaga is, amit leginkább az ebből kifésült szőrrel tudunk reprodukálni. A kutyaszőrt tegyük egy szakadt nejlonharisnyába, és az helyezzük a nyest csapásainak, búvóhelyeinek közelébe (akár a gépkocsi motorterében is.) A módszer sokaknak bevált.

Nem csak a nyestek felelősek az járművek motortereiben okozott károkért, ez a zárt tér ősztől tavaszig jó fészkelési lehetőséget biztosít egyéb rágcsálóknak is. Az ultrahangos riasztó nem csak a nyest távoltartására alkalmas, mivel rajta kívül az egerek és patkányok is érzékenyek a magas frekvenciájú hang hullámokra.
Az emberi fül számára riasztó egyáltalán nem érzékelhető, folyamatosan váltakozó ultrahang frekvencián működik. Mivel a nyesteknek és rágcsálóknak rendkívül kifinomult hallásuk van, ezért a készülék folyamatos és intenzív hangját nem tudják sem megszokni, sem elviselni, így rövid időn belül elhagyják a védett területet. A riasztó alap típusai 220V-os hálózatról üzemeltethetőek, de 12V-os akkumulátorral és elemmel működő változatai is kaphatóak.

Egér és patkány

Az egér közel sem annyira óvatos állat, mint a patkány, ezért csapdával sokkal könnyebb elfogni. Bár az állatvédők nem támogatják, de az egérfogó ragasztókkal sok példányt el lehet fogni. A ragasztót kör alakban kartonlapra kell felvinni és a kör közepére kell helyezni a csalétket. Az egér a csalétekhez igyekezvén beleragad a ragasztóba és elpusztul. A ragasztó alkalmazásakor figyelni kell arra, hogy a háziállatok és a gyermekek ne érhessenek az elkészített ragasztós csapdához, mert a beleragadásuk nagyon fájdalmas lehet.
Az egérmérgek hatóanyagai a véralvadást gátolják, így a méreg elfogyasztása után az állatok belső vérzésben pusztulnak el. Ez sem nagyon humánus módszer – miként a közönséges egércsapda sem – de mindkettő nagyon hatékony.

A patkányok ragaszkodnak a megszokott búvóhelyükhöz, és szagjelzéseikkel ellátott útvonalaikhoz. Ha ezekre az útvonalakra helyezik ki a csapdákat, vagy a mérget, akkor van esély az ellenük való küzdelemben. Ez azonban nem ennyire egyszerű, mivel a patkány gyanakvó, igen óvatos állat. A hagyományos csapdák pl. teljesen hatástalanok. A méregből pedig nem esznek, ha látják, hogy elpusztult a társuk. Ezért csak olyan méreg eredményes, ami nagyon lassan fejti ki mérgező hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány is egyen a méregből. Ráadásul a többségük gyorsan ellenállóvá válik a méreggel szemben.

A vakond szeretett, de zavaró társbérlője kertünknek. Elpusztítani semmiképpen nem akarjuk, de jó lenne távol tartani. Néhány – többé-kevésbé hatékony – eszköz vakond ellen:

  • Napelemes, elemes ultrahangos vakond riasztó. A készülék az állat számára zavaró frekvenciájú hangot ad ki. Sokaknak bevált már, de találkoztunk negatív tapasztalatokkal is; a kis állat a készüléktől fél méterre túrta ki a legnagyobb földhalmot.
  • Gázolajos rongy a lyukba – kétséges a hatásossága – gyakran csak arrébb húzódik a vakond.
  • Sörösüveg a lyukba: Az elmélet szerint fütyülése elriasztja a vakondot. (A vakond nem ismeri ezt az elméletet!)
  • Nyest spray: ez jó, mert a vakond fél a nyesttől és a nyest szagától is.
  • A kotorék kutya beválik, de nem állatbarát, mert az eb elpusztítja a vakondot.
  • Környezetkímélő és humánus a vakond- és mezei egér csapda. Az állatok könnyedén belemásznak, de a kijutni nem tudnak. Kapható fogásjelzős változat is. Rendszeresen ellenőrizni kell, mert a csapdába esett állat hamar elpusztul.
  • Vakondriasztó golyó: a szaglószervre ható riasztószer, 1-2 golyó kell minden vakond járat nyílásába. A vakondok által elviselhetetlen szaganyagokat bocsát ki, a kezelt területet az állatok hosszú időre elkerülik.
  • Vakondriasztó karó? Hatékonysága enyhén szólva kétséges.
  • A vakondriasztó folyadék viszont kellemetlen szagával hatékony.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...


Jó tél volt

Havat ugyan egyre ritkábban látni hazánkban, de reméljük, az azért még messze van, hogy narancsot vagy kivit szüreteljünk gyümölcsöseinkben. Vannak, akik a viszonylag enyhe és szinte hómentes...