Egy kis nyári barkácsolás

Kerti karbantartás

2011-08-27 21:41:47 | Módosítva: 2011-08-29 11:38:33

A meleg napok beköszöntével, ha tehetjük egész napunkat a kertben, vagy a hétvégi házban töltjük. Kipakoljuk a kerti bútorokat, átrendezzük a teraszt, és egyben megvizsgáljuk: megrongálódott-e valami, kárt tett-e az időjárás a kerítésben, a kerti bútorokban, kell-e egy-két apróbb felújítást eszközölnünk. Ha igen, nem szükséges mindjárt „szakit” hívnunk, az apróbb javításokat mi is el tudjuk végezni.

Fakerítéseink akkor a legtartósabbak, ha akácból vagy tölgyből készültek, azonban olcsóbb anyag esetében is a megfelelő felületkezelés hosszú évtizedekig védelmet nyújthat. A fafelületeket az időjárástól, illetve egyéb környezeti hatásoktól függően kell felújítani. A kerítés felületének megkopását könnyen orvosolhatjuk egy olajba mártott nem szöszölődő rongy használatával.

A komolyabb felújításokra kültéri falazúrt ajánlunk, amely növényi olajok és gyanták főzetéből készül, így hosszútávon biztosít tartós felületet. Több színben is kapható. A lazúrt minden esetben megtisztított felületre – melyet finomszemcsés csiszolóvászonnal (P120, P 150), vagy speciális lazúrtisztítóval végezhetünk - ecsettel, hengerrel vagy szórással vihetjük fel. Érdemes legalább 2 rétegben alkalmazni, 3 réteg pedig már ideális felületet biztosít az időjárás viszontagságaival szemben anélkül, hogy repedezne vagy leperegne. A szakszerűen kezelt felületeket elég 3-5 évenként átnézni, és szükség esetén a matt felületeket letisztítva újrakezelni.

Fa kerti bútoraink szintén az erősen igénybevett felületek közé tartoznak. A felületkezelésre válasszuk szintén a kerti bútor vagy terasz olajokat. Az így kezelt bútorok jobban taszítják a vizet és könnyebben ápolhatók. Két-három rétegben érdemes a teljes felületet lekezelni, ha nem akarjuk, hogy idővel szürküljön a fafelület. Tisztítsuk meg, dörzsöljük át alkohollal vagy narancsolajjal, majd 1-2 rétegben vékonyan kenjük át a teljes felületet a kerti bútorolajjal. Az első réteg alkalmazásánál a nem beszívódott olajat 10-15 perc múlva töröljük le egy nem szöszölődő ronggyal, majd hagyjuk száradni legalább fél napig. Az olajat mindig egyenletesen vigyük fel. Ha a túl sok az olaj, bebőrösödik és csúnya lesz. Ha túladagoltuk, még a teljes kikeményedés előtt egy kevés olajjal visszaoldhatjuk azt.

A kerti faház, tároló, kutyaól illesztéseinek, hézagainak tömítésére átlátszó akril tömítőt javaslunk. Könnyen kezelhető, UV-álló. Kinyomó pisztollyal hordjuk fel buborékmentesen, majd simítsuk el. Az aljzat legyen száraz, portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől mentes. Kinyomáskor a még fehér anyag a megkötést követően átlátszóvá válik. Kiválóan tapad fa felületeken is, festhető. Az ápolást, felújítást a fakerítésnél alkalmazott módszerrel érdemes végezni.

Kerti grillsütőnk, faszenes égetőnk repedéseit, illesztéseit tömíthetjük hőálló tömítővel, ami nagy szilárdságú, nem rugalmas, antracit színű anyag. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy akár 1000 °C-ig ellenáll a tartósan nagy hőterhelésnek. Alkalmazása során a polírozott fémfelületeket alaposan érdesítsük fel, majd tisztítsuk meg. Kinyomó pisztollyal hordjuk fel az anyagot buborékmentesen, majd simítsuk el! A fölösleges anyagot nedves kendővel távolítsuk el, de ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk megkeményedni, mivel a megkeményedett tömítőt már csak mechanikai eszközökkel távolíthatjuk el. A felhordást követő 24 órán belül ne tegyük ki erőteljes hőterhelésnek, viszont a fokozatos, lassú felmelegítés lerövidítheti a száradási időt.

Az akna vagy kútgyűrűk vízzáró ragasztását, csatornaelemek, szennyvíztartályok tömítését kútgyűrű purhabbal végezhetjük, ami ellenáll a földalatti szennyeződéseknek (talajvíz, olaj, benzin, fekália, baktériumok). Alkalmazása előtt az aljzatot nedvesítsük elő. A purhabot alapos felrázás után fejjel lefelé függőlegesen tartva tudjuk felhordani.

Mivel a purhab alaktartó, vágható, könnyű és tartós, segítségével akár műsziklákat is formázhatunk, vagy sziklakertet is varázsolhatunk kertünkbe. Arra ügyeljünk, hogy nem UV-álló, ezért valamilyen bevonattal lássuk el a kész formát. Festhetjük vagy lakkozhatjuk, ennek során azonban minden esetben használjunk védőkesztyűt.

A felújításhoz szükséges anyagok kaphatóak az Ezermester Bolthálózatnál, ahol igény szerint szaktanáccsal is segítenek a kiválasztásban.

Ezermester boltok:

1092 Budapest, Ferenc krt. 28.
1117 Budapest, Móricz Zs. krt. 14.
1117 Budapest, Váli u. 2.
1117 Budapest, Váli u. 4.
1185 Budapest, Üllői út 829.
1222 Budapest, Borkő u. 12.
1222 Budapest, Háros u. 131.
2011 Budakalász, József A. u. 73.
2344 Dömsöd, Dózsa Gy. u. 1.
2330 Dunaharaszti, Némedi út 10.
5130 Jászapáti, Kossuth L. u. 25.
6900 Makó, Kossuth u. 22.
7100 Szekszárd, Rákóczi út 43.
5000 Szolnok, Szántó krt. 61-63.
5008 Szolnok-Szandaszöllős, Munkácsy M. u. 28.
9012 Győr-Ménfőcsanak, Mérföldkő u. 9.
2045 Törökbálint, Munkácsi M. u. 1/a.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: karbantartás, barkács

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kémények a kéményseprő szemszögéből

A fűtési szezonon kívül is gyakran riasztják a tűzoltókat a mérgező gázok miatt, ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott a rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély...


Milyen víz legyen a fűtésrendszerben

Ha valaki alaposan utána akar nézni, hogy kazánjában és fűtésrendszerében milyen vizet keringessen, akkor jó néhány ellentmondással fog találkozni. Miközben szakcégek kínálják ún. inhibitor...