Életjelek a barkácspiacon

2015-09-12 11:04:03 | Módosítva: 2015-09-12 11:06:32

A magyar ingatlanpiac tavalyi egy helyben járása ellenére is eredményes évet tudhatnak maguk mögött a magyarországi barkácsláncok. Az OBI áruházakat működtető OBI Hungary Retail Kft. például 2014-ben nyereséges volt.

Barkácsáruház láncok eredményei

A magyar piacon talpon maradt három barkácslánc mindegyike faragott legutóbbi üzleti évében az előzőben elszenvedett veszteségén, sőt az OBI már nyereséget is kimutatott. A német lánc nyert a legnagyobbat azzal, hogy tavaly kivonult a francia BricoStore Magyarország Kft., amely rendre 10 milliárd forint forgalmat mutatott ki Magyarországon. Ebből 6 milliárd forintnyi forgalom az OBI-hoz vándorolt, kétmilliárdot a Bauhaus fogott le, a maradék 2 milliárd viszont elporladt a piacon, ugyanis a Praktiker egymilliárdot vesztett a forgalmából.


Az OBI 2014-ben 47 milliárd forintról 53,8 milliárdra növelte forgalmát, üzemi eredménye pedig a 2013-as veszteségből 2 milliárd forint nyereségbe fordult. Ezzel mérleg szerint is nyereséget könyvelhetett el: a 2013-as 386 milliós veszteség után tavaly 1,8 milliárd forint profitot termelt a lánc.

Mindent összevetve a barkácspiac összforgalma a 2013-as 105 milliárd forint után 110 milliárd forint fölé emelkedett, vagyis megállt a csökkenést mutató trend. (A magyarországi barkácspiac fénykorában 120-150 milliárd forint forgalmat is hozott a szereplőknek, ám amint leállt a lakáshitelezés, és az állam kiszállt a lakásvásárlás támogatásából, a barkácsláncok üzemi eredménye zuhanórepülésbe kezdett.) A bevételekkel párhuzamosan a nyereségesség is erősödött. A cégbíróságra leadott eredmény-kimutatások szerint mind a Bauhaus, mind a Praktiker jövedelmezősége javult. A Bauhaus Szakáruházak Kereskedelmi Bt. például tavaly már 65 millió forint üzemi eredményt mutatott, bár a mérleg szerinti vesztesége 681 millió forint (ez több mint 300 millióval jobb, mint egy évvel korábban volt).


A Praktiker Építési- és Barkácspiacok Kft. továbbra is a szegmens állatorvosi lova. A hosszú értékesítési folyamat után a svájci Papag AG-nek mint stratégiai befektetőnek értékesített lánc továbbra sem teljesít jól, habár erősen javított az eredményén. A 2013-as 2,8 milliárdos veszteség után 2014-ben 831 millió forint mínusszal zárta az évet.


A BauMax Magyarország Zrt. 2014-ben lekopírozta a 2013-es pénzügyi évet: 300 millió forinttal növelte forgalmát, megtartotta 2 milliárd forint körüli üzemi veszteségét, illetve 3,2 milliárd forint mérleg szerinti veszteségét.

Ebből a szemszögből nézve érthető, hogy az osztrák tulajdonos miért is döntött a magyar kivonulás mellett. Egyes áruházait a XXXLutz csoporthoz tartozó, Magyarországon is megjelent Möbelix veszi át, amely korábban azt nyilatkozta, hogy az év közepén látja majd, hány egységet és hány BauMax dolgozót tud átvenni. (Némi meglepetést okozott a piacon, hogy a Möbelixet működtető MMXH Lakberendezési Kft. ügyvezető igazgatója az a Simonyi András , aki korábban a bauMax Magyarország Zrt.-t irányította.)


A BauMax forgalma 23,1 milliárd forint volt tavaly, így komoly bevétel-növekedésre számíthatnak a megmaradtak. Információink szerint a Praktiker az első félévben sokat javított, így esélyes, hogy az űr egy részét ő tölti be. Az osztrákok eltűnésével az OBI vélhetően átlépi a 60 milliárd forint forgalmi küszöböt, ezzel a legerősebb lánc lehet.

Forrás: hg.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobilházak Magyarországon

Néhány óra alatt kész otthon, ingatlanadó, építési engedély ésegyéb kötelezettségek nélkül? Amobilházakat nem csak nyaralónak vagy kiállítási pavilonnak, hanem lakóháznak is használhatjuk...


Dropbox felhő

A winchester-hez, dvd-hez, pendrive-hoz szokott számítógép felhasználók kissé idegenkednek néha az ún. „felhő alapú szolgáltatásoktól”, de új eszközeink beszerzésekor, alig van lehetőségünk azt...