Legyen zárófödém a padlásfödém

2020-09-07 19:09:27 | Módosítva: 2020-09-16 18:04:41

MESTER+ Sok olyan családi ház van, amelynek nem építjük be a tetőterét. A padlásfödém az épület legfelső olyan szerkezete, amely fűtött teret választ el fűtetlentől, ezért megfelelő hőszigeteléséről gondoskodni kell. Egy megfelelően szigetelt padlásfödém nyáron bent tartja a házban megtermelt, a szobák hűtésére fordított energiát, télen pedig a cserépfedés alatt a padlástérben közel ugyanolyan hőmérsékletet biztosít, mint kívül a cserépfedés felett.


Nem mindenki van tisztában vele, hogy az eredményes téli ruhateregetés a padláson nem feltétlenül a ház energiahatékonyságát bizonyítja… Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy szegény padlásfödém négyzetméterenkénti hővesztesége borzasztó nagy, és a ház asszonya nagyon drágán szárítja a ruhákat a használatlan hideg terek észrevétlen és fölösleges fűtésével. Nem szabad megrémülni a hideg padlástól: az ott elvesztegetett fűtési energia mennyisége a ház hasznosabb részeiben sokkal jobban kihasználható volna.

Jellemző a magyar építőiparra, hogy a padlásfödémek szigetelését – a hőveszteségéhez képest – sem felújításnál, de még új építésnél sem mindig veszi elég komolyan. Felújításnál sok esetben a háztulajdonosok nem is gondolnak e szerkezet hőszigetelésére. Valószínű, hogy ebben „emocionális” okok is szerepet játszanak: egy homlokzati nyílászáró csere és a homlokzati szigetelés például látványos. Látja a szomszéd és az ismerősök, a tulaj lelke pedig megnyugszik, hogy tett valamit az épületéért… Pedig – különösen egy földszintes épület esetében – nyugodtan kijelenthetjük, hogy a padlásfödém a legolcsóbban és leghatékonyabban szigetelhető épületszerkezet.

A padlásfödém szerkezeti kialakításával kapcsolatban a lakóknak el kell döntenie, hogy mennyire szeretnék kihasználni a vízszintes födém adta lehetőségeket. Szükségük van-e például a padlásfödémen járható felületi burkolatra, hogy majd az így kialakított szilárd, járható, terhelhető felületet raktározás céljára is igénybe vehessék. Amennyiben nincs szükség a padlástér tároló szerepére, úgy nem kell szilárd burkolatú felület kialakításban gondolkodni. Ám ez esetben is célszerű legalább „szerviz utakat” kialakítani járható felülettel, pl. a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére stb.


Mivel a legtöbb esetben felújításnál és új építésnél is szükség van valamilyen szinten a járható felületi kialakításra, ehhez új rétegrendi megoldásként debütál most az URSA XPS-bakos szigetelőrendszere.

A járható felületi burkolattal kialakított padlásfödém hőszigetelési rendszer kialakításához először el kell helyezni egy teherhordó vázszerkezetet a födémszerkezet felső síkjára. Ezt készíthetjük URSA extrudált polisztirolból készült „hasábokból”: ekkor a vázszerkezet URSA XPS táblákból vágott 10 cm széles sávokból fog állni, amelyeket a födém felső síkjára kell rögzíteni nem-térfogatnövekedő ragasztóhabbal, majd erre az XPS vázra szintén 10 cm széles, minimum 2,5 cm vastag deszkák kerülnek felragasztásra. Gyakorlatilag ez a szendvicsszerkezet adja meg a hőszigetelés vastagságát, és ez oldja meg a vonal menti teherátadást, valamint ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is.Az úgynevezett „URSA XPS-bakok” egymástól 60-80 cm távolságra helyezkednek el (a közök méretét a járófelület vastagsága befolyásolja). A födém felső síkjára rögzített XPS-bakokon is átvezetve párafékező és légzáró URSA SECO PRO 2 fóliát kell végig leteríteni, az átlapolásokat egymáshoz légtömören leragasztva URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal.
Az így kialakított, fóliázott „hőszigetelő tartó” közökbe kell méretre szabni és elhelyezni az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyagot: a 20 cm-es szigetelési vastagság már tökéletesen megfelel a célnak. Az URSA portfóliójából kiváló az URSA SF32, URSA DF 35 GOLD, URSA DF 37 OPTIMUM, URSA DF 39 termékek vagy az URSA TERRA 74 Ph és URSA TERRA 78 Ph termékek közül bármelyik. (A felsorolt ásványgyapotok csak hővezetési tényezőjükben és kiszerelésükben különböznek, a választás igazából energiahatékonysági igényeinktől függ.) A ritkított deszkaburkolat alá javasolt leteríteni egy réteg geotextíliát vagy üvegfátylat: ez megvédi a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől, és a por elleni védelem szerepét is betölti.

Fontos tudni, hogy a padlásteret télen és nyáron is több alkalommal át kell szellőztetni. Ez a nyári melegben hűti a padlástér levegőjét – ezáltal a padlásfödém alatti tér később fog átmelegedni –, télen pedig az esetlegesen a szerkezeten átdiffundáló pára kiszellőztetéséről gondoskodik.

Vajon mennyire drága mulatság az URSA XPS-bakos szerkezet? Nos: nem az!

A járható padlásfödémhez a teherhordás megoldására egy vázszerkezetet kell kialakítani, amit az eddigi gyakorlatban faanyagból lehetett megvalósítani. Mivel azonban az URSA XPS-bak m3 ára kb. fele a fa m3 árának, ezért az URSA XPS-es szendvics-szerkezet rendkívül gazdaságos megoldás. Ráadásul mivel az extrudált polisztirol hőszigetelő termék, így a tartószerkezet vonalmenti hőveszteségét is minimálisra csökkentjük a szerkezetbe való beépítésével. Ha csak fával dolgozunk, akkor az említett hőveszteség jelentősen rontja a szerkezet hőátbocsátási tényezőjét.

Az URSA XPS bakos padlásfödém kétségkívül zárófödém. Egy igazán 21. századi, ráadásul költséghatékony megoldás, amellyel egy újabb lépést tehetnek a háztulajdonosok az egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerülő „energiatakarékos otthon” fogalma felé.


További műszaki információ: Varga Tamás alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korszakalkotó szigetelések: új lendület kell!

Érdemes több oldalról körbejárni a ház energetikai felújításának ügyét.Mert a tiszta levegő – képletesen és a szó szoros értelmében is – jobban kell, mint egy falat kenyér.


Hőszigetelés: nem kérdés, hanem kötelesség

Az ősz, főként az október minden évben az építkezések szempontjából ahőszigetelés időszaka, hiszen az időjárási körülmények ekkor a legalkalmasabbak a homlokzat felújításával kapcsolatos...