Aljzatkiegyenlítés

2020-11-12 10:51:12 | Módosítva: 2020-11-12 11:43:09

MESTER+ Bár általánosságban már ki lehet jelenteni, hogy a mai burkolatok minősége és maga a burkolás is messze felülmúlja a 20 évvel ezelőttit, sajnos elrettentő példákat még mindig lehet látni. Az utóbbinak sok oka lehet. Még mindig sok a kókler, a járvány hatására valahogy még több. Ezek a „mesterek” nem használják a burkolás korszerű eszközeit, és alapanyagait, és a szakmai tudásuk is elmarad az elvárhatótól. Hajlamosak elspórolni munkafázisokat azzal, hogy majd menet közben megoldják a problémákat. Tipikusan ilyen a megfelelő aljzatkiegyenlítés is.


A szép padlóburkolás záloga

Ez egy kihagyhatatlan lépés, ami nagyban meghatározza, milyen minőségben tudunk később akár járólapot, parkettát, akár csak padlószőnyeget is letenni a járófelületeinkre. Az egyik legáltalánosabb eszköz ehhez az úgynevezett önterülő aljzatkiegyenlítő habarcs. Nevével ellentétben nem elegendő csak vízzel elkeverni, kiönteni a padlóra, hogy az magától elterüljön. Dolgozni kell ezzel is, csak jóval könnyebb vele a munka másfajta habarcsokhoz képest. Abban az esetben válasszuk ezt a megoldást, ha a kiegyenlítésre váró felület beltéren van, és minimum 1-3 milliméter, de maximum 2,5 centiméter az egyenetlenség az aljzatban. Különösen igaz ez járólapokkal való burkolásnál, hisz ott 1-2 millimétert még el tudunk dolgozni a ragasztóanyaggal is, de ennél nagyobb síktól való eltérésnél már mindenképp aljzatkiegyenlítésre van szükség.

Ha 2,5 centiméternél nagyobb az eltérések mutatkoznak az alapon, akkor természetesen szükség esetén több rétegben is felvihetjük az anyagot, de ekkor már nem kiegyenlítésről, hanem aljzatépítésről beszélünk. Az aljzatkiegyenlítés inkább arra való, hogy előkészítsük vele a talajt a járólapoknak, egyéb burkolóanyagoknak.

Az aljzatkiegyenlítés megkezdése előtt nagyon fontos, hogy letisztítsuk a felületet, feltakarítsuk a port, a szennyeződéseket. Amennyiben töredezik a felület, akkor ezt előbb távolítsuk el. Ha túl vagyunk az előkészítési folyamatokon, akkor jöhet az alapozás. Ezt nem érdemes kispórolni, ugyanis a már meglévő talaj és a rákerülő aljzatkiegyenlítő nagy valószínűséggel eltérő nedvszívó-képességgel bír, az alapozó pedig elősegíti a két réteg közti tapadást. Elegendő ecsettel vagy teddy hengerrel egy vékony rétegben felvinni a padlóra.Ha az alapozás megszáradt, elővehetjük az aljzatkiegyenlítő habarcsot. Olvassuk el alaposan a rajta lévő utasítást, illetve kérjük vásárláskor az eladók segítségét. A megfelelő mennyiségű víz hozzáadása után lassú fordulaton keverjük csomómentesre. Érdemes egy pár percet állni hagyni, ez elősegíti a buborékmentességet. Ezt követően glettvas segítségével terítsük el az alapozni kívánt felületen. Az apró buborékokat a glettvas beszúrásával el tudjuk távolítani. De használhatunk a munkához speciális tüskés hengert is, ami eleve gondoskodik erről.

A felület teljes kiszáradás után burkolható, ami 3-4 mm-es rétegvastagság esetén 24-48 óra, ennél nagyobb rétegvastagság esetén 24 óra/mm. Ha megszáradt a felület, tisztítsuk le, takarítsunk fel, és jöhet a következő látványos elem, azaz a burkolóanyagok, parketta lerakása.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csempéhez illő fuga

Kül- és beltérben egyaránt folynak az építési ésfelújítási munkák. Ezek között talán a legnehezebb, de leglátványosabb a hidegburkolás; csempézés, járólap ragasztás. A végeredmény pedig akkor...


Parafa padló lerakása

A parafa padlókat a burkolóanyagtól függően kétféle módon lehet azalapfelületre erősíteni. Az aljzatokkal szemben támasztott igények azonban a fektetés módjától függetlenül egységesek. Teljesen...