Biobeton

2020-05-20 13:19:04 | Módosítva: 2020-05-20 13:20:23

Egy észak-karolinai építész, Ginger Krieg Dosier alkotta meg a biobeton nevű anyagot, ami képes kiváltani a környezeti szempontból igen megterhelő hagyományos betont. A technológia során homokszemcséket kötnek össze baktériumokkal. Ezzel a meglepő technikával négy nap alatt szobahőmérsékleten lehetséges biocementet előállítani, nagy és energiaigényes kohók nélkül. Dosier téglái kül- és beltéren egyaránt használhatóak az építészetben.


A baktériumok hasznosíthatóságának számos építőipari kutatási területe létezik. Többek között kísérletek folynak betonokkal és habarcsokkal is. Ez azért nagyon lényeges az ökoszisztéma szempontjából, mert ma a cementgyártásból származik a globális légszennyezés öt százaléka. Több innováció is van, de a vezető cement- és téglagyártók egyelőre figyelmen kívül hagyják ezt.


A becslések szerint 2018-ban 1,23 billió téglát gyártottak, ami mintegy 800 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez. Az adatok azt is megmutatják, hogy a világ széndioxid-kibocsátásának 5 százaléka ma a cementgyártásból származik. A szennyezésnek két forrása van. Az első a cementgyárak energiaigénye, ide tartozik a fűtés, az őrlés, a szállítás. A második a mészkő kalcinálása (szén-dioxid vesztése), ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a mészkő égetése során, annak karbonát tartalmából szén-dioxid lesz.

Egy biotégla előállítása két-három napig tart, míg a kemencében égetett változat három-öt nap alatt készül el. Ráadásul szobahőmérsékleten, vagyis energiaigényes kohók mellőzésével, kalcinálás, égetés nélkül. Szétbontott betont is képes megkötni az eljárás, ami azt jelenti, hogy a törmelék újrahasznosítható.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonszerkezetek vízzárósága

Vízzáró beton nincs, a víz a legjobban elkészített betonon keresztül is átszivárog, mivel az - még ha kis mértékben is - de mindenképpen porózus. A beton, illetve az abban található adalékanyagok...


Kevesebbet fogyaszt, de hogyan világít?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság Mechanikai ésVillamos Laboratóriuma LED-es fényforrásokat és kompakt fénycsöveket hasonlított össze, hogy kiderüljön, melyik mennyit fogyaszt, hogyan világít....