Szúnyogháló javítása

2020-10-30 11:34:10 | Módosítva: 2020-10-30 11:36:10

A szúnyoghálók javítására a leggyakrabban a rovarháló kiszakadásakor, valamint a mozgó alkatrészek sérülésekor van szükség. Alapvetően minden szúnyogháló típusra igaz, hogy bizonyos részük sérülékenyebb a többinél, és e pontjaik sajnos hamarabb elhasználódnak, tönkremennek. A sérült, csak részlegesen használható hálók ezért már nem állják útját a zümmögő, csípő rovaroknak, ezért a hibáikat mielőbb ki kell javítani.


Még ősszel is szükség lehet rá

Azonban nemcsak a hozzáértés, hanem a sérült anyagok, alkatrészek beszerezhetősége is befolyásolja azt, hogy mi végezhető el saját kezűleg és mivel célszerű szakemberhez fordulni. A különféle szakcégek honlapjain szinte mindenfajta szúnyogháló alkatrész megrendelhető. A teljeség igénye nélkül; többféle erősségű és sűrűségű üvegszálas háló, keretanyag, zsanér és akár komplett rugós tengelyek, csappantyúk, fogantyúk közül lehet kiválasztani a javításhoz szükséges alkatrészeket. A másik megoldás, hogy az eredeti gyártó, vagy forgalmazó cégtől kell beszerezni a meghibásodott alkatrészt, ami azzal az előnnyel is jár, hogy biztosan csereszabatos darabbal helyettesíthető a sérült rész.

A leggyakoribb hiba a hálószakadás, amiért a gyerekek szertelen rakoncátlankodása, vagy a kedvenc kutyusok, cicák karmai a felelősek leginkább. Ám ha a sérült hálórész síkban összeilleszthető, akkor szükségtelen az egész hálót kicserélni. A sérült hálórész Szúnyogháló Fixerrel újból szakadásmentessé tehető. Alkalmazásakor a javítócsíkot, vagy foltot csak a szakadt részre kell illeszteni, majd hőlégfúvóval hevítve a sérült részre olvadva szinte észrevehetetlenül tünteti el a szakadást. Maga ragasztószalag 5 cm széles és 200 cm hosszú, így még a jelentősebb szakadásokhoz is használható, mégpedig az eredeti háló cseréje nélkül. A hálószakadások javításához lehet használni az öntapadós hálófoltokat is, ezek azonban csak kisebb szakadásokhoz alkalmazhatók. A lényeg az, hogy a hasadások, vagy lyukak a hálófoltokkal meg legyenek szüntetve.

Ha viszont a háló sérülése jelentős, akkor ezt csak a sérült háló cseréjével lehet korrigálni. A fix keretes szúnyoghálók esetében ez saját kezűleg is elvégezhető. A munkához be kell szerezni a keret méreténél oldalanként 3-4 cm-nyivel nagyobb hálóanyagot. A javításkor előbb ki kell szerelni a sérült anyagot, a keret hornyába rögzített háló a géderszalag kihúzásával eltávolítható. Az új háló a keretre fektetve a rugalmas géderszalaggal már könnyen a helyére szorítható. Mindig a keret méretéhez illő szélességű hálót kell választani. A méterre beszerezhető hálók szélessége többnyire100, 120, 140, 160, 180 cm.

A hálócserének a másik feltétele a görgős géderbehúzó szerszám és maga az ép és rugalmas géderszalag. A görgős eszközzel lehet ugyanis a géderszalagot a keret hornyába préselni. Ilyenkor a régi géderszalagot is érdemes alaposabban megvizsgálni, mert a gumiból készülteket az állandó UV sugárzás merevvé teszi. Helyette a 4,5 mm átmérőjű szilikongumi anyagú új géderszalag használata időállóbb megoldás. Az oldalanként 3-4 cm ráhagyással leszabott hálóanyagot a keretre fektetve folyamatosan kell a keret hornyába görgőzni. A háló felesleges részét - oldalanként a keret hornya mentén - éles késsel lehet levágni. A nyíló ajtókeretes szúnyoghálók cseréjénél is ilyen módon célszerű eljárni.

A rolós szúnyoghálók fentről lefelé, vagy oldalra húzhatók. Mindkét típust rugós tengely húzza fel, illetve tartja feszesen, és húzza vissza a tokba. Ezért soha nem szabad a rögzített helyzetéből kiakasztott szúnyoghálót elengedni, mert a visszacsapódó hálót az addig megfeszített rugó hirtelen fel-, vagy oldalra ránthatja. Ez pedig a szúnyogháló alkatrészeit deformálhatja, vagy akár el is törheti. Ilyenkor sérült alkatrészeket ki kell cserélni. Ha pedig a háló ferdén csévélődött fel, akkor lehúzva óvatosan, fékezetten és lassan visszaengedve kell megpróbálni a hálót szabályosan a tengelyre visszacsévélni. Ha két-háromszori húzás után sikerült, akkor nincs baj. Ha a hiba újból előfordulna, akkor ezt a visszahúzó rugó gyengülése is okozhatja. Ezt pedig már csak szakember tudja orvosolni. Beszerezhető ugyan ún. javítókészlet a rugós szúnyoghálókhoz, ám a rugós tengely cseréje nem könnyű, ez szakértelmet igénylő munka, amit a gyártó vagy forgalmazó cégre kell bízni. Ha a jótállási idő alatt bármilyen működési hiba adódik, akkor is ezt kell tenni, mert a házilagos vagy akár más cég szakembere által végzett javítás miatt megszűnhet a szúnyogháló jótállása.
Ha a rolós szúnyogháló visszaengedve nem tekeredik fel teljesen a tokba, akkor egy-két lassú lehúzással-visszacsévéléssel még talán korrigálható a hiba. Ha sikerült tökéletesen visszacsévélni, akkor az is lehetséges, hogy előzőleg nem vízszintesen volt lehúzva a háló, és a szerkezet egyik oldalhoz hozzáérve fékezte a háló visszafutását. A fentről lefelé húzható rolós szúnyoghálók lehúzása ezért mindig úgy történjen, hogy az alsó elem - amit majd be kell akasztani az alsó keretbe - vízszintes legyen. Így a szúnyogháló mindkét oldala egyformán fog letekeredni a tokból. Ha nem vízszintesen húzzák le, hanem féloldalasan, akkor a háló a szerkezet egyik vége felé fog rendeződni a tengelyen, ami előbb vagy utóbb a háló sérülését okozhatja. Szélesebb szúnyoghálóknál ilyenkor akár a vezetősínből is kijöhet a háló, ami megint csak a hálósérülést okozhat.

Szeles, huzatos környezetben a szúnyoghálókat nem szabad használni, mert az erős légáramlat a hálókat könnyen kinyomhatja a sínszerkezetből. Minél szélesebb a szúnyogháló, ez annál könnyebben megtörténhet, ami egyrészt a szúnyogháló használhatóságát gátolja, másrészt a háló sérüléséhez vezethet. Ha a hálót kifújta a szél, vagy a huzat, akkor az akasztóprofil egyik végének ferde megemelésével ki kell venni a sínből és a háló egyik oldalát behelyezve a sínbe, a másik oldalát pedig a másik sín felé eső oldalához illesztve kell eligazítani. Ezt követően az akasztóelemet előbb ferdén vissza kell helyezni a sínbe, majd a hálót óvatosan visszaillesztve a keretbe visszacsévélhető az egész szúnyogháló.

Az oldalra húzható rolós szúnyoghálónál elég gyakran előforduló hiba, hogy nehezen lehet behúzni és eközben akadozva mozgatható, sőt még esetleg nyikorgó hangot is ad. Oka, hogy az alsó vezetősínben haladó műanyag görgők nem forognak, mert a sínbe lerakodott por hatására beszorultak. Ez megelőzhető az alsó vezetősín gyakori portalanításával, kiporszívózásával. A görgők mosószeres átmosásával ugyancsak meg lehet próbálkozni, ám a beállt, berágódott görgőknél ez már nem sikerülhet. A hibás görgőket pedig csak szakember tudja kicserélni, mert ehhez a szúnyoghálót szét kell szedni.

A pliszés, azaz harmonika rendszerű szúnyoghálónál a hálót síkban tartó vezetőzsinórok kirojtosodása, szakadása okozhat működtetési nehézségeket. Ezt zsinór palástján az üvegszálas háló idézi elő, amit csak szakember tud biztonsággal és szakszerűen kicserélni, házilag nem érdemes próbálkozni az ilyen hibák megszüntetésével.

A fixkeretes, rolós vagy nyitható keretes szúnyoghálók nem igényelnek különösebb karbantartást. A törülgetésen kívül, a hálóra rakodott portól és szöszöktől azonban ajánlatos időnként finom szőrű kefével és egy szabályozható szívóerejű porszívóval – alacsony szívó erővel -, a hálók felületét megtisztítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Grizzly erejével

A legtöbb lakásfelújítási és javítási munkálatnak nélkülözhetetlen kelléke a minőségi szempontból is tökéletesen megbízható ragasztóanyag. Sokan úgy gondolják, hogy ragasztó és ragasztó között...


Szúnyoghálóval a rovarok ellen

A tavasz beköszöntésével nemcsak a jó idő bukkan elő végre, hanem sajnos a rovarok, a kellemetlen szúnyogok, bogarak és darazsak is felébrednek téli dermedtségükből, és kíméletlenül...