Lapszintező rendszerek

2020-11-15 11:41:30 | Módosítva: 2020-11-15 12:06:22

MESTER+ A kellően sima és tiszta alapfelületre, a különböző méretű márvány, gránit vagy egyéb anyagokból készült lapokat minden esetben nagy pontossággal kell lerakni. Akár kicsi, akár nagyméretű burkolólappal tervezzük otthonunk felújítását vagy építését, minden esetben elengedhetetlen az adott csempe, illetve padlólap mellé megvásárolni a legmegfelelőbb segédanyagokat. A nagyobb felületeken gyors eredményt lehet elérni a méretes burkolóelemekkel. A mai trendekhez igazodó, nagyméretű burkolólapok, járólapok azonban még pontosabb munkavégzést, még nagyobb precizitást igényelnek. Ezeknek alkalmazása során felléphetnek kisebb elhajlások a síktól, főként az élek mentén, amit lapszintező segítségével könnyedén ki lehet küszöbölni.


A szép burkolás záloga

A segédanyagokat gyártó cégek ezekhez segítségképpen, megalkották a burkolólap szintező rendszereket, melyekkel a munkavégzés gyorsabbá, egyszerűbbé válik, mindemellett precízebb, szebb, tökéletesebb lesz a végeredmény.

A lapszintező rendszerek segítségével, nagymértékben növelhető a nagyméretű lapok esetén a burkolás és kivitelezés minősége, precizitása. Lapszintező használata esetén korrigálhatóak a keskeny hosszú lapok esetén fellépő kismértékű görbeség, melyet az erősebb lapszintező rendszerek képesek kiigazítani. A burkolási munka a burkolatszintezők használatával, egy kis érzék segítségével akár házilag is kivitelezhető.

Többféle lapszintező kapható a kereskedelemben. Olcsóbbak és drágábbak, részben többször felhasználhatók, de egyes elemeik bent maradnak a burkolat hézagaiban illetve a burkolat alatt, onnan nem távolíthatók el. A kiálló rész egy egyszerű mozdulattal letörhető.
A csempeszélek síkba kényszerítésére csavaros vagy ékekkel működő lapszintező rendszereket használhatunk. A többször – akár 25 alkalommal – felhasználható burkolatszintező készlet jó pár szintező éket tartalmaz. Ezen kívül jár hozzá megfelelő mennyiségű talp, amik a fugakeresztek helyettesítésre is remekül megfelelnek, illetve a használathoz nélkülözhetetlen fogó. Az ékek és talpak szükséges mennyiségét – a burkolandó felület és a csempék mérete alapján lehet meghatározni, ebben a szakkereskedésekben segítenek.

A fugakereszteket is helyettesíteni képes talpak egy felső fülrésszel rendelkeznek. Ezekbe kell behelyezni az ékeket. A talpakba helyezett ékeket végül a járólap szintező fogó segítségével kell szorosra húzni, ekkor történik a sík felület kialakítása. Amíg a talpak alsó része a csempék alatt marad, a fül az eltávolításnál leválik. Ezeket minden munkafolyamatnál pótolni szükséges. A fugavastagság függvényében többféle méretben érhetők el. A járólap szintező ék jó pár alkalommal újra felhasználásra kerülhet, de bizonyos idő után ezeket is megéri lecserélni.

A lapszintező alkalmazása nagyon egyszerű, amit profi szakemberek és lelkes kezdők is percek alatt elsajátíthatnak. Mielőtt nekikezdünk a burkolat felrakásának, mindenképpen készítsük elő a helyiség vagy a terület aljzatát. Ez azért fontos, mert így készíthetünk tartós, jó minőségű burkolatot. Attól, hogy saját magunk dolgozunk a hidegburkolatok kialakításánál, lehetünk igényesek és tartós munkára törekvőek.


A helyiség aljzatának tisztának, pormentesnek kell lennie. Vagyis csak akkor érdemes nekikezdeni a burkolásnak, ha olyan aljzatot sikerült létrehozni, ami szilárd, és nincs rajta semmilyen egyéb szennyezőanyag, mint például festék, olaj, lakk stb. Ha mégis van, érdemes aljzatkaparó eszközt használni. Ha nem érezzük megfelelőnek a burkolandó felületet, érdemes újat készíteni. Nem kell feltétlenül az újrabetonozásra gondolni, használhatunk önterülő aljzatot, gipszkartont, építőlemezeket, de egyes esetekben az OSB lapok lefektetése is kielégítő megoldás lehet. Figyelembe kell venni mindenekelőtt a kiegyenlítés rétegvastagságát, és a burkolatok méretét, és ezekhez igazítva válasszuk ki a megfelelő kiegyenlítőt.

Amint kialakítottuk a megfelelő aljzatot, vagyis szilárd, vízszintes, tiszta és pormentes a felület, akkor előkészíthetjük a burkoláshoz szükséges szerszámokat, eszközöket. A szintező rendszer használata már nem lesz bonyolult. Jó tudni, hogy egyes változatokat akár fugakeresztek használata mellett is alkalmazhatunk.

A burkolást kezdjük el a szokásos módon: előbb a burkolatragasztó elterítése, majd a lapok egymás mellé fektetése következik. A nehéz lapokat vákuumos emelő fogantyúkkal emeljük a helyükre. A különbség csak eztán jön: helyezzük el a talpakat, szorosan a padlólaphoz illesztve, az egyes burkolólapok mind a négy oldala alá, jól beágyazva a ragasztóba – kivéve, ha kötésbe rakjuk le a lapokat. Attól függően, hogy mekkorák az adott lapok, azok oldalát megtámaszthatjuk egy-egy, vagy oldalanként akár több klipsszel is. Végezetül a lapokat a helyükre igazítjuk, az ékeket elhelyezzük a talpak szabadon maradó nyílásaiban, és a speciális fogóval megfeszítjük, vagy a csavaros szorítókat meghúzzuk.

Amennyiben szép és precíz burkolást szeretnénk, érdemes igénybe venni ezeket a modern, újszerű technológiai könnyítéseket, hiszen így nem ér bennünket kellemetlen meglepetés sem a burkolás közben, sem pedig utána. Nem beszélve arról, hogy a szintezésre fordított idő jelentősen megtérül a burkolás további folyamatainál, hiszen lényegesen könnyebb, gyorsabb és precízebb lesz így a munka, és persze szebb majd a végeredmény.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Praktikus tanácsok a fugázókról

A fugázás a burkolás befejező lépése. Az új burkolat megjelenésében –a burkolat mellett – döntő jelentősége van. A fuga színe és szélessége meghatározóan befolyásolja az összképet. A fugázást...


Gondolatok a kerti kőburkolatok teherbírásáról

A kerti kőburkolatoknak számos funkciója lehet. A díszítőhatás mellett lényeges, hogy esős időben is megoldott legyen a közlekedés kerten belül. Akomolyabb, nagyobb teherbírással rendelkező...