A rezsicsökkentés új eszköze: okosfűtés

2019-10-24 11:25:28 | Módosítva: 2019-10-24 11:34:04

Sokan játéknak gondolják, pedig ha jobban megismernék, akkor megváltozna a véleményük. Mint a legtöbb wifi-távvezérléssel működtethető okosmegoldás, az okos-fűtésvezérlés is, a kényelmen és a magasabb komforton felül, az energiamegtakarítást, ezáltal a fűtési költségek csökkentését szolgálhatja. Sőt, talán ez utóbbi az összes wifis okosmegoldás közül a leginkább.


A legnagyobb megtakarítást az épületekben a fűtési rendszer intelligensé tételével érhetjük el, hiszen ezek használják el a legtöbb energiát. Az okos fűtésszabályozási rendszerek kényelmesebbé és egyben költséghatékonyabbá tehetik otthonunkat – mindezt elérhető áron. Az fűtésszabályozó rendszereket egy gondolkodó, akár öntanuló központi egység szabályozza, vezérli. Legyen szó akár hagyományos, akár modern fűtési rendszerről, nagyon sok múlik ezen a megfelelő szabályozáson, vezérlésen. Számos tanulmány és gyártó igazolja, hogy a régi termosztátok cseréjével, intelligens helyiségszabályozással, szokásoktól függően, akár 40% fűtési energia is megtakarítható.

Okosrendszerek

Energiamegtakarítás részben elérhető egy komolyabb termosztáttal is, ahol heti programokat tudunk beállítani, de ezzel még nem tudjuk a helyiségenként különböző hőmérsékleteket elérni, nem tudjuk pontosan vezérelni az épület vagy lakás fűtését. Egy smart rendszerrel a szobák, helyiségek és radiátoraik külön-külön történő vezérlésével egészen pontosan be lehet szabályozni, mikor és hol hány fok legyen. Az előre beprogramozott kívánalmakat is bármikor felül tudjuk írni termosztát vagy akár egy okostelefon segítségével, hiszen okosfűtési rendszerünk távolról is elérhető.

A Danfoss fűtésvezérlésre készített speciális rendszere egy központi helyről szabályozza a fűtést – vezeték nélkül. A központ minden összetevővel kétutas vezeték nélküli technológiával kommunikál. Nincs szükség számítógépre vagy kábelezésre. Egyértelmű ikonok és könnyen olvasható szövegek segítik a felhasználót, hogy a programozási folyamat és a beállítás könnyű legyen.

A központi szabályozó egység jóval több, mint egy fűtésrendszer-kezelő – rendkívül hatékonyan optimalizálja a hőfogyasztást. A gyári beállítások segítségével teljes heti ütemezések programozhatók be a kívánt hőmérsékleti beállításokkal – a fűtés tökéletesen személyre szabható. A rendszert úgy tervezték, hogy gond nélkül bővíthető legyen. Ez ideális, amikor további összetevőket kell a rendszerbe integrálni – például más szobák termosztátjait vagy további berendezéseket, kültéri világítás vezérlését.

A Honeywell fűtésszabályozó rendszereinek segítségével is egyszerűen szabályozhatjuk otthonunk fűtését. Ezek között találunk egyszerűbbeket, amikkel könnyen kiválthatjuk a korábbi termosztátunkat, és vásárolható helyiségenkénti fűtésszabályozásra alkalmas összetettebb megoldások is.

Ha egy régebbi, falra szerelt termosztátot akarunk lecserélni, ami vezetékes kapcsolatban volt a kazánnal, akkor a T6 wifi-termosztát a legjobb választás. A régi termosztát helyére szereljük fel az új készüléket, a kazán mellé pedig a kazánvezérlő relé egységet. Ha nem akarunk kábelezni vagy egyszerűen csak szabadon szeretnénk kiválasztani a termosztát helyét, akkor a T6R a megoldást, amelynél a termosztát rádiófrekvenciás kapcsolatban áll a kapcsoló relével.

Mindkét megoldással olyan programozható szobatermosztátot kapunk, amelyet mobiltelefonról bárhonnan kezelhetünk. A hagyományos programozható termosztátok csak óra szerint működnek, tehát egyáltalán nem biztos, hogy hazaérkezéskor kellemes meleg fogad minket, vagy éppenséggel már órák óta be van kapcsolva a fűtés, pedig nincs otthon senki. Ezt lehet megoldani a Geofencing funkcióval, amelynek segítségével beállíthatjuk a kívánt távolságot, hogy amikor körzeten belül vagyunk, akkor kapcsolja be a komfort fokozatot, amikor kívül, akkor pedig kapcsolja ki. Így még kézzel sem kell állítani a telefonon, minden automatikusan működik. Ez pedig megtakarítást eredményezhet a korábbi működéshez képest.

Az új kazánok közül egyre több képes fogadni az úgynevezett OpenTherm vezérlést. Ez egy olyan kommunikációs csatorna a termosztát és a kazán között, ahol az OpenTherm képes termosztát nem csak ki/be kapcsolja a kazánt – mint a hagyományos kontaktussal vezérlő termosztátok –, hanem „megmondja” neki, hogy mekkora teljesítménnyel kell fűtenie. Például a külső hőfok alapján, amit az internetről lekérdez a termosztát, de azt is figyelembe veszi, hogy hány fokkal kell emelni az adott helyiség hőmérsékletét. Mert más teljesítmény kell fél fokos emeléshez és megint más két fokoshoz. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy csak a zöld színű OpenTherm felirattal ellátott kazánok ismerik ezt a szabványt teljes mértékben. A csökkentett OpenTherm tudású kazánoknál probléma adódhat a termosztát és a kazán közötti kommunikációban.

A Honeywell evohome összetett megoldást nyújt fűtésünk vezérléséhez. A lakás összes helyiségében olyan lesz a hőmérséklet, amit szeretnénk, hiszen a helyiségek fűtése radiátoronként külön-külön szabályozható. A wifis megoldásnál az evohome termékcsalád elemei rádiósan kommunikálnak egymással, az ATC928 wifi evohome zónamenedzsert wifin lehet csatlakoztatni a meglévő otthoni internethez. Wifis, színes érintőképernyős, rádiófrekvenciás zónamenedzser maximum 12 fűtési zóna időprogram alapú szabályozására képes. A radiátorokra rádiófrekvenciás, intelligens radiátorszelepek kerülnek, melyeket közvetlenül a zónamenedzser vezérel.

Fibaro és iNELS rendszerek különböző érzékelőkből – mozgás, nyitás, hőmérséklet, fény, füst, szén-monoxid, nedvesség, fagy, rezgés –, valamint speciális vezérlő modulokból és kiegészítőkből épül fel, melyeket a központi vezérlő egység fog össze, felügyel és irányít. A hálózaton keresztül rádiófrekvencián ide érkeznek be az egyes érzékelőktől és rendszerelemekről az információk, itt kerülnek feldolgozásra, majd innen továbbítódnak a végrehajtandó parancsok az egyes vezérlő modulok felé.

A komplett rendszer igényeinek megfelelő programozás szintén a vezérlő egységen történik. A távoli ellenőrzés és vezérlés mobilalkalmazásokon és online webes felületen keresztül válik lehetővé. Az ún. Z-Wave rendszer akár a lakás teljes elektromos rendszerét képes vezérelni, így ennek részeként a fűtést is.

Lehetőség van a nem egyedi berendezésekre épülő – pl. távfűtéses – fűtésrendszerek okosítására is, ami nem csak kényelmi funkció, hanem a költségmegosztók alkalmazásával szintén gazdaságossági funkció is lehet. Ezeknél – értelemszerűen – csak a radiátorszelepeknél lehet beavatkozni, azt viszont ugyanúgy megtehetjük a wifi-hálózaton keresztül, mint a fenti okosrendszereknél. A Smart fűtőtest termosztát egyszerűen a hagyományos fűtőtest termosztát termofejének helyére telepíthető.

Számos funkció segíti a kényelem növelését, ilyenek pl. a fagyvédő automatika, a nyaralás funkció vagy a helyiség gyors felfűtésére szolgáló funkció. Mind az okostelefon appon keresztül, mind közvetlenül a készüléken lehetséges a max. 7 kapcsolási idős heti program meghatározása. Az applikáción keresztül egy helyiség max. 5 fűtőtest termosztátja fogható egybe, és akár 10 helyiség fűtése szabályozható. Beépített gyermekbiztosíték akadályozza meg azt, hogy a gyermek elállíthassa a termosztátokat.


A termofej a vezérlőközponthoz kapcsolódik


Az egyszerűbb megoldás, korábbi termosztát kiváltása okostermosztátra


Bosch EasyControl


Bosch fűtésvezérlés helyiségenként fűtésszabályozásra


Computherm digitális wifi-termosztát


Helyiségenként fűtésszabályozásra alkalmas okostermosztát


Komplex okos-fűtésvezérlés a Honeywell-től


Közvetlenül wifi-routerre kapcsolódó termofej


Nest okostermosztát


Okostermofej


Okostermosztát programozás


Siemens Smart öntanuló szobatermosztát


Vezeték nélküli termofej programozása okostelefonnal


Z-wave okosotthon rendszer


Z-wave rendszerben az érzékelők rádiófrekvencián kommunikálnak a központtal


Z-wave okostermosztát


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Meleg otthon kényelmesen, bárhonnan…

Hideg lakásba érkezni fázós napokon, vagy a megérdemelt pihenést vacogással kezdeni – nemjóérzés. Akinek programozható fűtése van, annakkönnyebb – bár, ha nem megszokott időben érkezünk haza,...


Okoskonnektor

Az okoseszközök ellenzői már mondanák is; már csak ez hiányzott, hogy még a konnektor is okos legyen. És tényleg, sok esetben nagyon hiányzik, hogy a konnektor okos legyen. Számtalan olyan régi...