Tapasztalatok a gyakorlatból

Meredek zöldtetők

2010-04-21 14:31:50 | Módosítva: 2010-04-27 19:22:17

Meredek zöldtetők - egy feladat profik számáraA legtöbb zöldtető lapostető, nagyon kevés még a zöldesített meredek tető száma. Pedig az az egyéni családiházaknál és az ökológiai építészetben nagy szerepet játszik, és az épületeknek egy egészen különleges arculatot kölcsönöz.

A zöldtetők irányelve meredek zöldtetőkről
A "Zöldtetők tervezési, kivitelezési és fenntartási irányelve" néhány pontban kitér a meredek zöldtetőkre és a következőket tartalmazza:

 • A tetőlejtéstől a tetőszigetelést lecsúszás ellen rögziteni kell.
 • A tetőlejtéstől rendszerint szerkezeti csúszásgátlót kell alkalmazni.
 • A tetőlejtésnél növekszik a vegetációstechnikai nehézség. Egy külön statikus számítás válik szükségessé. Figyelembe kell venni a csúszásgátló szerkezet és a tetőszigetelés feszítőmentes fekvését.
 • A drenázs és ereszcsatorna kiképzését megfelelő dimenzióban kell alkalmazni.
 • Szükség lehet csúszásgátló szerkezeti intézkedésekre: fonadékszönyegek, lecsúszásgátló küszöbök és lecsúszásgátló szövetek alkalmazására. Kifejezetten nem engedélyezet csúszásgátló anyag a fa, mert rövid időn belül elkorhad.
 • A szerkezetre stabil vegetáció hordozóréteg használata szükséges, a finom és középfinom kavicsterületen egymásba illeszkedő és egy meghatározott részen kimosódó szemcsékkel.
 • Külön eróziógátló intézkedések is szükségesek: vegetáció telepítés hidrovetéssel vagy elökultivált növénypaplannal.

A meredek tetők - a lapos vagy gyenge lejtésű tetőkkel összehasonlítva - a tervezésnél és kivitelezésnél bizonyos pontokon külön figyelmet igényelnek:

 • A nap sugárzás a tető dölésszögének növekedésével a többszörösre erősedik.
 • A megnövelt vízelfolyás a zöldtetőrétegek között és a zöldtető felszínen kiszárodáshoz és erózióhoz vezethet.
 • Figyelemmel kell lenni a zöldtető felépítésének lecsúszási hajlamosságára, különösen a tető-talajkeveréknél, emiatt a szerkezeti csúszásgátlók alkalmazása feltétlenül szükségesé válik.
 • Statikai számítások végzése szükséges az esetleg az eresztre nehézedő zöldtetőrendszer nyomása miatt.
 • A vegetáció gyors begyökeresedése meggátolja az erózió bekövetkezését.
 • Figyelemmel kell lenni a munkavédelemre és a tető-járhatóságára a tető ápolásához és fenntartásához.

Megoldási példák

Egy meredek zöldtetőnél két dolog különösen fontos: a megbizható és tartósan működőképes csúszásgátló szerkezet és a gyorsan gyökéresedő vegetáció, előtelepített növénypaplan alkalmazássával.
Az Optigreen bevált "ferdetető" rendszermegoldásokkal rendelkezik. Ilyen például a "tartó-küszöb"-rendszer, amelynél a zöldtető súlya az ereszre hat, és a "háló-küszöb"-rendszer, amelynél a zöldtető súlya a tetőgerincen át osztódik.

Háló-küszöb-rendszer

Egy dongatető elkészítése a Egy dongatetőnél például a kítűnő szakítószilárdsággal bíró és rothadást álló hálót egyenletesen a tetőgerincre kell fektetni, és a speciális küszöböket, integrált rögzítőkampókkal a hálóba akasztani. A küszöbök egymástóli távolsága a tetőlejtéstől függ. Erre kerül az extenzív tető-talajkeverék és a növénypaplan.

Természetesen nem elhanyagolható a rendszeres és szakszerű ápolás. A növénypaplant fektetés után azonnal intenzív öntözésben kell részesíteni, és a következő hetekben erre fokozattan ügyelni, hogy a komplett zöldtető ki ne száradjon. A növényeknek az egész zöldtetőfelépítményt gyorsan át kell gyökerezni. A későbbiekben a zöldtetőt Egy dongatető elkészítése a rendszeresen műtrágyázni és kaszálni kell, a növényhiányos részeket pedig utánültetéssel pótolni kell.
Meredek zöldtető egészen különös arculatot kölcsönöz az épületeknek. Hogy hosszú ideig tartós legyen, a tervezésnél és kivitelezésnél feltétlenül tapasztalattal rendelkező szakemberek bevonása szükséges. A követelmények betartásával maradandóan működő meredek zöldtetők, különböző variációkban megvalósíthatók, és a gyakorlatban egyre népszerübbé válnak.

Dr. Mann Gunter, Dittrich Anka
Optigrün international AG, Magyarországi Képviselete
www.optigreen.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zöldtető, homlokzat, tető

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

nergo avatarja

nergo         a kreatív zöld tetők is szaporodnak

a kreatív zöld tetők is szaporodnak: http://aeco.hu/zoldteto-a-varosi-dzsungel-lombja/

Zöldtetők

Az extenzív zöldtető vékony (6–15 cm) ültetőközegében szárazságtűrő, kertészeti gondozást, öntözést nem igénylő növényzet él. Az extenzív zöldtetők használatuk módja szerint nem járható tetők....


Thermotek Facade Paint homlokzatfesték

Hosszabbítsa meg az építkezési, felújítási szezont a PPG Trilak Kft. újonnan kifejlesztett Thermotek homlokzatfestékével! A Thermotek Facade Paint egy olyan homlokzatfesték, amely innovatív...