Tapasztalatok a gyakorlatból

Meredek zöldtetők

2010-04-21 14:31:50 | Módosítva: 2010-04-27 19:22:17

Meredek zöldtetők - egy feladat profik számáraA legtöbb zöldtető lapostető, nagyon kevés még a zöldesített meredek tető száma. Pedig az az egyéni családiházaknál és az ökológiai építészetben nagy szerepet játszik, és az épületeknek egy egészen különleges arculatot kölcsönöz.

A zöldtetők irányelve meredek zöldtetőkről
A "Zöldtetők tervezési, kivitelezési és fenntartási irányelve" néhány pontban kitér a meredek zöldtetőkre és a következőket tartalmazza:

 • A tetőlejtéstől a tetőszigetelést lecsúszás ellen rögziteni kell.
 • A tetőlejtéstől rendszerint szerkezeti csúszásgátlót kell alkalmazni.
 • A tetőlejtésnél növekszik a vegetációstechnikai nehézség. Egy külön statikus számítás válik szükségessé. Figyelembe kell venni a csúszásgátló szerkezet és a tetőszigetelés feszítőmentes fekvését.
 • A drenázs és ereszcsatorna kiképzését megfelelő dimenzióban kell alkalmazni.
 • Szükség lehet csúszásgátló szerkezeti intézkedésekre: fonadékszönyegek, lecsúszásgátló küszöbök és lecsúszásgátló szövetek alkalmazására. Kifejezetten nem engedélyezet csúszásgátló anyag a fa, mert rövid időn belül elkorhad.
 • A szerkezetre stabil vegetáció hordozóréteg használata szükséges, a finom és középfinom kavicsterületen egymásba illeszkedő és egy meghatározott részen kimosódó szemcsékkel.
 • Külön eróziógátló intézkedések is szükségesek: vegetáció telepítés hidrovetéssel vagy elökultivált növénypaplannal.

A meredek tetők - a lapos vagy gyenge lejtésű tetőkkel összehasonlítva - a tervezésnél és kivitelezésnél bizonyos pontokon külön figyelmet igényelnek:

 • A nap sugárzás a tető dölésszögének növekedésével a többszörösre erősedik.
 • A megnövelt vízelfolyás a zöldtetőrétegek között és a zöldtető felszínen kiszárodáshoz és erózióhoz vezethet.
 • Figyelemmel kell lenni a zöldtető felépítésének lecsúszási hajlamosságára, különösen a tető-talajkeveréknél, emiatt a szerkezeti csúszásgátlók alkalmazása feltétlenül szükségesé válik.
 • Statikai számítások végzése szükséges az esetleg az eresztre nehézedő zöldtetőrendszer nyomása miatt.
 • A vegetáció gyors begyökeresedése meggátolja az erózió bekövetkezését.
 • Figyelemmel kell lenni a munkavédelemre és a tető-járhatóságára a tető ápolásához és fenntartásához.

Megoldási példák

Egy meredek zöldtetőnél két dolog különösen fontos: a megbizható és tartósan működőképes csúszásgátló szerkezet és a gyorsan gyökéresedő vegetáció, előtelepített növénypaplan alkalmazássával.
Az Optigreen bevált "ferdetető" rendszermegoldásokkal rendelkezik. Ilyen például a "tartó-küszöb"-rendszer, amelynél a zöldtető súlya az ereszre hat, és a "háló-küszöb"-rendszer, amelynél a zöldtető súlya a tetőgerincen át osztódik.

Háló-küszöb-rendszer

Egy dongatető elkészítése a Egy dongatetőnél például a kítűnő szakítószilárdsággal bíró és rothadást álló hálót egyenletesen a tetőgerincre kell fektetni, és a speciális küszöböket, integrált rögzítőkampókkal a hálóba akasztani. A küszöbök egymástóli távolsága a tetőlejtéstől függ. Erre kerül az extenzív tető-talajkeverék és a növénypaplan.

Természetesen nem elhanyagolható a rendszeres és szakszerű ápolás. A növénypaplant fektetés után azonnal intenzív öntözésben kell részesíteni, és a következő hetekben erre fokozattan ügyelni, hogy a komplett zöldtető ki ne száradjon. A növényeknek az egész zöldtetőfelépítményt gyorsan át kell gyökerezni. A későbbiekben a zöldtetőt Egy dongatető elkészítése a rendszeresen műtrágyázni és kaszálni kell, a növényhiányos részeket pedig utánültetéssel pótolni kell.
Meredek zöldtető egészen különös arculatot kölcsönöz az épületeknek. Hogy hosszú ideig tartós legyen, a tervezésnél és kivitelezésnél feltétlenül tapasztalattal rendelkező szakemberek bevonása szükséges. A követelmények betartásával maradandóan működő meredek zöldtetők, különböző variációkban megvalósíthatók, és a gyakorlatban egyre népszerübbé válnak.

Dr. Mann Gunter, Dittrich Anka
Optigrün international AG, Magyarországi Képviselete
www.optigreen.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zöldtető, homlokzat, tető

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

nergo avatarja

nergo         a kreatív zöld tetők is szaporodnak

a kreatív zöld tetők is szaporodnak: http://aeco.hu/zoldteto-a-varosi-dzsungel-lombja/

PREFABOND: alumínium kompozit lemez

A PREFABOND alumínium kompozit lemez tökéletesen kiegészíti a PREFA komplett rendszert. Mert immáron – a PREFA tető- és homlokzatburkoló, valamint kiegészítő termékekhez hasonlóan– a kompozit...


Tetőtéri hőszigetelés

Hogyan szigeteljünk tetőtér beépítéskor? Az igény viszonylag egyszerűen megfogalmazható: Azt szeretnénk, hogy télen kevés energiával és költségért kelljen fűtenünk, nyáron pedig ne legyen...