A zöldtetők fontossága a város életében

2021-01-14 18:38:59 | Módosítva: 2021-01-14 18:47:37

Ezermester Extra tematikus kiadványunk tartalma és címe: Zöldtető. Az egyre népszerűbb technológia hazánkban is terjed, ezért döntöttünk a téma részletes feldolgozása mellett. Ízelítőül egy részletet az Ezermesterben is lehozunk az átfogó anyagból.


A zöldtetők építése lassan az egyedüli módját jelentik a nagyvárosi zöldfelületek növelésének, tekintettel az önkormányzatok haszonelvű, gazdaságossági politikájának, amely a pillanatnyi, látszólagos anyagi előnyökért minden foghíjat beépít, értékesít. A városrendezési tervek legfeljebb a régi parkok fenntarthatóságát, felújítását tűzik ki célul, újak létesítésére elvétve akad példa. Ilyen körülmények között a zöldtetők ökológiai szerepe felértékelődik, és alapvető szempont, hogy jelentőségüknek megfelelően kezeljük őket.

A zöldtetők kivitelezésük során egyszeri többletköltséget jelentenek a beruházónak, de a későbbiekben ellenszolgáltatásként megtérülő előnyök sokaságát nyújtják. Nemcsak ökológiai kiegyenlítő funkciót biztosítanak, jelentős mértékben javítva a lakók életminőségét, hanem közvetve anyagi hasznot is hoznak.

A zöldtető, mint egy sapka védi a tetőt az időjárás kitettségétől. Óvja a vízszigetelést a káros UV sugárzástól, a nagy (téli-nyári) hőingadozástól, ez által gátolva a vízszigetelés elöregedését, megduplázva élettartalmát. A mai korszerű vízszigetelésekre a gyártók 30-40 év garanciát adnak, a zöldtető adta védelem ezt egy emberöltőre növeli. A nem kielégítően védett szigeteléseket 4-5 év után javítani kell, 15-20 év alatt teljesen szanálni. Tekintetbe véve a szigetelés élettartam növelő hatást, 20 év távlatában a zöldtetők egyszeri bekerülési költsége, a szigetelés felújítási költségeivel szemben nyereséget mutat.A zöldfelület a természetes sugárzás 80%-át, és a lehullott csapadék jelentős részét képes elnyelni. Már 10 cm vastag, sekély réteg felépítésű, extenzív zöldtető is 70%-kal csökkenti a tetőről elfolyó csapadék mennyiségét. Ezekből a tulajdonságokból fakad, hogy párologtatásával és hőelnyelő képességével jelentősen hűti a környezetét, javítja a mikroklímát.

Kutatások megállapították, hogy a tetőkön kialakított kerteknél – forró nyári napokon – jelentős hőmérséklet csökkenés elérhető, egy hagyományos tetővel szemben.


A zöldtető megoldást jelent a zivatarok esetén jelentkező extrém csatornaterhelés problémájára. A tetőkerti szubsztrátok nagy mennyiségű vizet szívnak magukba, lecsökkentik a csatornákat terhelő csúcsidőszakot, késleltetik a tetőről lefolyó víz elfolyását. A csatornarendszerek tervezésénél a zöldtetőket, mint költségcsökkentő tényezőt – kisebb átmérőjű csatorna is betölti a szerepét – veszik figyelembe Németországban, továbbá a zöldtetőt építő beruházóknak nem kell csatornadíjat fizetni.

A tetőkön a növények levélzete megköti a port, csökkentve az allergén anyagok levegőbe jutását. A tetőkertek kiváló lehetőséget nyújtanak rekreációs, közösségi terek kialakítására, nemcsak a pihenést, hanem a lakók szocializációját is szolgálják. A szépen, esztétikusan megépített zöldtetők értéknövelő beruházások. Hazánkban a zöldtető építés alapját az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) által előírt zöldfelület beszámíthatóság képezi. A födémre felhordott termőföld vastagsága, és a többszintű növényállomány beszámítható a telek minimális zöldfelületébe.


Sajnos, az OTÉK rendeletei számos ellentmondást tartalmaznak, amelyek orvoslása nélkül, nem várható következetes zöldfelület gazdálkodás. Az ellentmondásos hazai gyakorlat eredményeként Magyarországon épített zöldtetők több, mint 90%-a intenzív zöldtető, míg a Lajtán túl ennek a fordítottja igaz. Az intenzív zöldtetőknek nemcsak a bekerülési, hanem a fenntartási költsége is többszöröse az extenzívének. A szabályzók felülvizsgálatára ösztönöz a klímaváltozás. Az MTA Vahava kutatási programja az éves csapadék mennyiség jelentősebb csökkenésével számol, már rövidebb távon is. Az intenzív zöldtetőket pedig csak rendszeres – automata – öntözéssel lehet minőségben fenntartani, a vízdíjak várható drasztikus emelkedése mellett.

A zöldtetők karbantartása elengedhetetlen kényszer

Nemcsak a felsorolt előnyei miatt, hanem azért is, mert egy szakszerűtlenül megépített, vagy gondozás híján tönkrement zöldtető többnyire csak talajcserével menthető meg, amely egy beépített környezetben az eredeti bekerülési költségek sokszorosát jelenti.

A tanulságot levonva, igyekezzünk a zöldtetők építését és fenntartását hozzáértőkre bízni, megőrizni a meglévőket és olcsóbban, szakszerűbben kivitelezni a jövőben épülőket.

Bellavics László


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Meredek zöldtetők

A legtöbb zöldtető lapostető, nagyon kevés még a zöldesített meredek tető száma. Pedig az az egyéni családiházaknál és az ökológiai építészetben nagy szerepet játszik, és az épületeknek egy egészen...


Extenzív zöldtető a magánházakon

Az elmúlt két évtizedben egyre több zöldtető épült világszerte, sőt egyes helyeken kötelezővé tették az összes újonnan épülő lapostető növényesítését. Talán nem véletlenül! Hóbort? Semmiképpen!...