Életre keltett tetők

2021-07-05 15:11:33 | Módosítva: 2021-07-05 15:15:15

A klímaváltozás következményeként bőrünkön érezzük az egymásba csúszó évszakokat: meleg telek, hideg, furcsa szélviharokkal tarkított tavaszok és egyik napról a másikra beköszöntő, nyomasztóan forró nyarak. Az éghajlat fokozatosan és megállíthatatlanul válik egyre trópusibbá. Valamit azért még tehetünk: amit csak lehet, „zöldíteni” kell. Kezdve mondjuk a tetőkkel!


Nem szükséges óriási házzal rendelkezni ahhoz, hogy belevágjunk a zöldtető készítésébe, annyi kell mindössze, hogy a tetőnek enyhébb lejtése legyen. A zöldtető egy fordított rétegrendben épített és szigetelt egyhéjú lapostető vagy kishajlású lakóépület tető, zöld növényzettel borítva. A hőszigetelő réteg a vízszigetelés felett helyezkedik el, amivel betölti a vízszigetelő réteg mechanikai, hő- és UV-védelmét is.

Többféle zöldtető megoldás megvalósítható, mégis a legegyszerűbb – és ezért a legnépszerűbb – az igénytelen, locsolást és rendszeres kertészeti gondozást nem igénylő extenzív zöldtető. Ez a nem járható tető 6-12 cm vékony drén- és földréteggel borított, amelybe alacsony növésű, erősen szárazságtűrő növények ültethetők.


A födémszerkezet felső síkjának lejtése legalább 2,5% kell legyen ahhoz, hogy a teherhordó födém el tudja vezetni a vizet. Speciális hőszigetelő adalékos könnyűbetonból készült lejtbeton réteg is praktikus lehet a kialakításhoz, de ügyelni kell, mert ekkor a vízszigetelés alá is kerül hőszigetelés, és ez páratechnikai problémákhoz vezethet.

A szerkezetben a párazárást gyökérálló vízszigetelő réteg biztosítja, amelyre lépcsős szélképzésű URSA XPS táblákból készül szoros illesztéssel 1 rétegben hőszigetelés. (Több réteg közé víz szivároghat, és ez télen vízfilm képződéshez járulhat hozzá, amelytől megszabadulni utána gyakorlatilag lehetetlen.)


Bitumen alapú vízszigetelés esetén szükségtelen, de egyrétegű PVC vízszigetelésnél üvegfátyol réteget is kell teríteni az XPS alá. A legalább 16 cm vastag lépcsős élkialakítású (URSA XPS N-III-L, N-V-L vagy N-VII-L) extrudált polisztirol hőszigetelő táblák fajtától függően 10%-os összenyomódásnál 30/50/70 tonna/m2, 2%-os összenyomódásnál 13/18/25 tonna/m2 maximum terhelést is elbírnak, ami arra bőven elég, hogy a tetőbe ültetett vegetáció időnkénti minimális gondozását lehetővé tegye. Az XPS hőszigetelésre páraáteresztő és nem nedvszívó elválasztó szűrő réteget kell fektetni kb. 140 gr/m2 súlyú geotextíliából, ragasztás nélkül. Erre egy speciális védő és szűrődrén-szőnyeg kerül, majd egy szivárgó-vízmegtartó réteg, melyet egy rétegszűrő geotextíliával zárunk. Ennek a tetejére teríthető a vegetációs (kavicsos föld) réteg, benne a választott extenzív növényzettel, ami rendszerint varjúháj jellegű és lágyszárú szárazságtűrő növényekből áll.

Izgalmas elképzelni, hogy a Google térkép következő frissítése után rákeresve házunk szatelit képére, nem a megszokott vörös háromszögű tető ékeskedik majd telkünk közepén, hanem egy különféle zöldben pompázó „kockás abrosz” látványa tárul ámuló szemünk elé.

URSA Salgótarján Zrt.


www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dekoratív URSA hangelnyelő panel: fülbarát terek

A „home office” fogalma az elmúlt években lassan begyűrűzött mindennapjainkba, és mivel több szempontból praktikusnak találtatott, így meg is ragadt. Aki sokat dolgozik otthonról, annak számára...


Alulról jön a hideg

A téli hidegben egyre fontosabbá válik a fűtési költségeken történő spórolás, aminek lehetőségét nagyban meghatározza az épület hőszigetelése. Afalak, a homlokzat, és a tető szigeteléséről sokat...