Szigetelt zöldtetők

2020-12-20 10:38:19 | Módosítva: 2020-12-28 21:18:24

A városok napjainkra jellemzően számottevő területet hasítottak ki a természetből. Az emberiség felelős tudatra ébredésével szerencsére az igény is egyre inkább előtérbe kerül, hogy próbáljuk a lehetőségekhez képest „visszaépíteni” a természetes zöldet. Ezen törekvések érdekében egyéni szinten is megvalósítható, ráadásul látványos megoldást jelent az ún. zöldtetők létrehozása.


Abszolút fenntartható


A zöldtető igazából egy olyan fordított rétegrendben épített és szigetelt egyhéjú tető, amely kívülről rendkívül esztétikus, zöld látványt nyújt. Fordított rétegrendű lapostetőről akkor beszélünk, amikor a hőszigetelő réteg a vízszigetelés felett helyezkedik el, amivel betölti a vízszigetelő réteg mechanikai, hő- és UV-védelmét is. Nem

kell a páratechnikai rétegek tervezésével, kivitelezésével sem foglalkoznunk, mint a hagyományos egyenes rétegrendű tetők (ferde síkú magastetők) esetében.

A családi házaknál egyszerűen megvalósítható megoldás az ún. extenzív zöldtető, amely egy szárazságtűrő növényekkel beültetett, locsolást és rendszeres kertészeti gondozást nem igénylő, nem járható tető. Felső rétegében a növények számára a vegetációt biztosító drén réteg vékony, általában csak 6-12 cm vastagságú. A csekély vastagságú ültető közeg miatt az egy m2-re eső térfogat-súly is alacsony, ezért gondoskodni kell a komplett rétegrendek szélszívás elleni rögzítéséről.


A vízelvezetés biztosítására a teherhordó födémszerkezet (8) felső síkjának kialakításához minimum 2,5%-os lejtés javasolt, vagy pedig a födémszerkezetre egy lejtésben kialakított, speciális hőszigetelő adalékos könnyűbetonból készült lejtbeton réteget kell elhelyezni (ez utóbbihoz épületfizikai méretezés szükséges, mivel alkalmazásával a vízszigetelés alá is kerül hőszigetelés, és ez páratechnikai problémákhoz vezethet).

A gyökérálló vízszigetelő réteg (7) egyben a párazárást is biztosítja. A mindenképpen lépcsős szélképzésű URSA XPS hőszigetelő táblákat a teherhordó födémszerkezeten közvetlenül a vízszigetelésre kell rátenni. Amikor meleg évszakban épül a tető, a hőség és az UV-sugárzás következtében fellépő károsodások elkerülése végett az XPS lapok lefekt

etését követően azonnal le kell rakni a védőréteget (pl. geotextíliát) és a szükséges leterhelést is. A bitumen alapú vízszigetelés és az XPS közé nem kell elválasztó réteg. Ha viszont a vízszigetelés anyaga egyrétegű PVC, úgy a hőszigetelés és a vízszigetelés közé üvegfátyol réteget kell elhelyezni ragasztás nélkül, 20 cm-es átlapolással, a kétfajta szigetelés közti lágyító anyag „vándorlásának” (egymásra gyakorolt kémiai károsító hatásának) elkerülése végett. 

A kézi fűrésszel vagy éles késsel könnyen méretre vágható URSA XPS táblák (6) ragasztása szükségtelen, csak szorosan egymás mellé kell őket illeszteni, a teljes felületet lefedve, az egymás mellé kerülő sorokat eltolásban. Az XPS hőszigetelő táblákat fordított rétegrendű tetőkben csak egy rétegben szabad elhelyezni, mert két réteg hőszigetelés között vízfilm réteg képződhet! A zöldtetős szerkezet szigeteléséhez a sima felületű és lépcsőzetes él-kialakítású URSA XPS N-III-L, URSA XPS N-V-L és URSA XPS N-VII-L extrudált polisztirol hőszigetelő táblák közül érdemes válogatni, legalább 16 cm vastagságtól – a szabványok által előírt terhelés értékek függvényében. (A táblák fajtától függően 10%-os összenyomódásnál 30/50/70 T/m2, 2%-os összenyomódásnál 13/18/25 T/m2 max. terhelést bírnak.)

Az XPS hőszigetelésre egy páraáteresztő és nem nedvszívó – kb. 140 gr/m2 súlyú geotextíliából készült – elválasztó szűrő réteget (5) kell fektetni ragasztás nélkül, kb. 20 cm átlapolással, arra pedig a szivárgó-­vízmegtartó réteg (4) kerül, rá pedig egy drén-szőnyeg, felületén geotextília (3) szűrő réteggel ellátva. Ezen terítjük el a vegetációs ­réteget (2), amelybe beültethető a választott extenzív növényzet (1).


Miért ne indulnánk el az „abszolút zöld” felé? Élményszámba megy, amikor házunk teraszán üldögélve, egy finom kávé mellől feltekintve nem a szigorú tetőcserepek, hanem a zöld élet mosolyog le ránk.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért fontos a megfelelő vízszigetelés?

A modern építkezés során rendszeresen találkozunk a vízszigetelés fogalmával. Ma szinte egyetlen épület sem nélkülözheti a vízszigetelést. A vízszigetelő megoldásoknak olyan légköri hatásokkal...


SikaCeram-500 Ceralastic

Egyetlen mondatban elmondjuk, hogy legközelebb miért aSikaCeram-500 Ceralastic vízszigetelő és csemperagasztó habarcsot érdemes választani. Azért, mert legalább 30%–kal gyorsabb a munkavégzés,...