Szigetelt zöldtetők

2020-12-20 10:38:19 | Módosítva: 2020-12-28 21:18:24

A városok napjainkra jellemzően számottevő területet hasítottak ki a természetből. Az emberiség felelős tudatra ébredésével szerencsére az igény is egyre inkább előtérbe kerül, hogy próbáljuk a lehetőségekhez képest „visszaépíteni” a természetes zöldet. Ezen törekvések érdekében egyéni szinten is megvalósítható, ráadásul látványos megoldást jelent az ún. zöldtetők létrehozása.


Abszolút fenntartható


A zöldtető igazából egy olyan fordított rétegrendben épített és szigetelt egyhéjú tető, amely kívülről rendkívül esztétikus, zöld látványt nyújt. Fordított rétegrendű lapostetőről akkor beszélünk, amikor a hőszigetelő réteg a vízszigetelés felett helyezkedik el, amivel betölti a vízszigetelő réteg mechanikai, hő- és UV-védelmét is. Nem

kell a páratechnikai rétegek tervezésével, kivitelezésével sem foglalkoznunk, mint a hagyományos egyenes rétegrendű tetők (ferde síkú magastetők) esetében.

A családi házaknál egyszerűen megvalósítható megoldás az ún. extenzív zöldtető, amely egy szárazságtűrő növényekkel beültetett, locsolást és rendszeres kertészeti gondozást nem igénylő, nem járható tető. Felső rétegében a növények számára a vegetációt biztosító drén réteg vékony, általában csak 6-12 cm vastagságú. A csekély vastagságú ültető közeg miatt az egy m2-re eső térfogat-súly is alacsony, ezért gondoskodni kell a komplett rétegrendek szélszívás elleni rögzítéséről.


A vízelvezetés biztosítására a teherhordó födémszerkezet (8) felső síkjának kialakításához minimum 2,5%-os lejtés javasolt, vagy pedig a födémszerkezetre egy lejtésben kialakított, speciális hőszigetelő adalékos könnyűbetonból készült lejtbeton réteget kell elhelyezni (ez utóbbihoz épületfizikai méretezés szükséges, mivel alkalmazásával a vízszigetelés alá is kerül hőszigetelés, és ez páratechnikai problémákhoz vezethet).

A gyökérálló vízszigetelő réteg (7) egyben a párazárást is biztosítja. A mindenképpen lépcsős szélképzésű URSA XPS hőszigetelő táblákat a teherhordó födémszerkezeten közvetlenül a vízszigetelésre kell rátenni. Amikor meleg évszakban épül a tető, a hőség és az UV-sugárzás következtében fellépő károsodások elkerülése végett az XPS lapok lefekt

etését követően azonnal le kell rakni a védőréteget (pl. geotextíliát) és a szükséges leterhelést is. A bitumen alapú vízszigetelés és az XPS közé nem kell elválasztó réteg. Ha viszont a vízszigetelés anyaga egyrétegű PVC, úgy a hőszigetelés és a vízszigetelés közé üvegfátyol réteget kell elhelyezni ragasztás nélkül, 20 cm-es átlapolással, a kétfajta szigetelés közti lágyító anyag „vándorlásának” (egymásra gyakorolt kémiai károsító hatásának) elkerülése végett. 

A kézi fűrésszel vagy éles késsel könnyen méretre vágható URSA XPS táblák (6) ragasztása szükségtelen, csak szorosan egymás mellé kell őket illeszteni, a teljes felületet lefedve, az egymás mellé kerülő sorokat eltolásban. Az XPS hőszigetelő táblákat fordított rétegrendű tetőkben csak egy rétegben szabad elhelyezni, mert két réteg hőszigetelés között vízfilm réteg képződhet! A zöldtetős szerkezet szigeteléséhez a sima felületű és lépcsőzetes él-kialakítású URSA XPS N-III-L, URSA XPS N-V-L és URSA XPS N-VII-L extrudált polisztirol hőszigetelő táblák közül érdemes válogatni, legalább 16 cm vastagságtól – a szabványok által előírt terhelés értékek függvényében. (A táblák fajtától függően 10%-os összenyomódásnál 30/50/70 T/m2, 2%-os összenyomódásnál 13/18/25 T/m2 max. terhelést bírnak.)

Az XPS hőszigetelésre egy páraáteresztő és nem nedvszívó – kb. 140 gr/m2 súlyú geotextíliából készült – elválasztó szűrő réteget (5) kell fektetni ragasztás nélkül, kb. 20 cm átlapolással, arra pedig a szivárgó-­vízmegtartó réteg (4) kerül, rá pedig egy drén-szőnyeg, felületén geotextília (3) szűrő réteggel ellátva. Ezen terítjük el a vegetációs ­réteget (2), amelybe beültethető a választott extenzív növényzet (1).


Miért ne indulnánk el az „abszolút zöld” felé? Élményszámba megy, amikor házunk teraszán üldögélve, egy finom kávé mellől feltekintve nem a szigorú tetőcserepek, hanem a zöld élet mosolyog le ránk.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangszigetelés a lakáson belül

A környezeti ártalmak között a különféle zajok okozta terhelések egyre nagyobb fontosságot kapnak. Míg az épületek hőszigetelési előírásai fokozottan szigorodnak, addig az érvényes hangszigetelési...


Mennyi idő alatt térül meg az épületszigetelés?

Mint minden beruházás kapcsán, egy épület szigetelésekor is elsősorban azt mérlegeljük: mikor térül meg. Egységes és egyértelmű választ persze nehéz erre a kérdésre adni, hiszen ahány ház, annyi...