Nyerjünk energiát!

2008-09-29 18:34:42 | Módosítva: 2008-09-29 23:20:05

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa: elavultak a nyílászáróink, rosszul szigeteltek a falaink, egyszóval, az 50 évvel ezelőtti műszaki színvonalon vannak megépítve házaink. Nehéz megbecsülni a pontos értéket, de évente több tízmilliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre. Pedig az épületek hatásosabb szigetelésével, korszerűbb ajtók, ablakok beszerelésével akár harmadával, negyedével is csökkenthetjük a fűtésszámlát.

Európa fejlett országaiban a lakásokat, közintézményeket nem fűtik 20-21 Celsius-foknál melegebbre. Nálunk ez az érték sokszor meghaladja a 24 fokos értéket is. Noha ahhoz, hogy egyetlen Celsius-fokkal melegebb legyen, 6 százalék többlet hőenergia szükséges. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha a 24 Celsius-fok helyett csak 20 fokra fűtenénk fel épületeinket, ezzel az egyetlen, apró lépéssel illetve odafigyeléssel 24 százalékos energia-megtakarítást érhetnénk el.
Hazánkban a lakások energetikai állapota katasztrofálisnak mondható: az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) 2004-es felmérése szerint mindössze a lakásállomány 10%-ának hőszigetelési értéke közelíti meg a mai magyar normákat. Ennek eredményeként Magyarországon közel háromszor annyi energiát használunk egy négyzetméter lakóépület fűtésére, mint az EU-15 országok átlaga. Pedig a jó minőségű, szakszerű szigeteléssel sok pénzt lehetne megspórolni, és a befektetett összeg 2-3 év alatt megtérül.

Egy ház hővesztesége
Nyílászárók
20-40%
Homlokzat, szerkezeti hézagok
30-40%
Tető, mennyezet
20-30%
Földszint, alagsor

10-15%


Az energiatudatosság nem a hőerőművekben, az energia előállításakor, hanem otthon, a hétköznapokban kezdődik: a nappaliban a villany felkapcsolásakor és az ablak kinyitásakor; a fürdőszobában zuhanyzáskor, mosáskor és a csapok elzárásakor; a konyhában főzéskor; és a dolgozószobában a számítógép kikapcsolásakor.
A havi számláink csökkentéséért mi magunk tehetjük a legtöbbet: kis odafigyeléssel, otthonunk korszerűsítésével és némi befektetéssel jelentősen csökkenthetjük energiafelhasználásunkat, ami forintban is jól mérhető megtakarítást hoz a családnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Garázsfödém-varázs

Szerencsések azok a családi ház tulajdonosok, akiknél a földszinti lakószint alatt pince, műhely vagy mélygarázs célra is jól kihasználható, méretes helyiségek találhatók. Ezek azonban többnyire...


Burkolni tudni kell

Mielőtt nekiállnánk az otthoni ezermesterkedésnek, sok esetben talán érdemes átgondolni és utánanézni, hogy megbirkózunk- e a feladattal, hiszen néha többet árthatunk vele, ha olyan munkába...