Nyerjünk energiát!

2008-09-29 18:34:42 | Módosítva: 2008-09-29 23:20:05

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa: elavultak a nyílászáróink, rosszul szigeteltek a falaink, egyszóval, az 50 évvel ezelőtti műszaki színvonalon vannak megépítve házaink. Nehéz megbecsülni a pontos értéket, de évente több tízmilliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre. Pedig az épületek hatásosabb szigetelésével, korszerűbb ajtók, ablakok beszerelésével akár harmadával, negyedével is csökkenthetjük a fűtésszámlát.

Európa fejlett országaiban a lakásokat, közintézményeket nem fűtik 20-21 Celsius-foknál melegebbre. Nálunk ez az érték sokszor meghaladja a 24 fokos értéket is. Noha ahhoz, hogy egyetlen Celsius-fokkal melegebb legyen, 6 százalék többlet hőenergia szükséges. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha a 24 Celsius-fok helyett csak 20 fokra fűtenénk fel épületeinket, ezzel az egyetlen, apró lépéssel illetve odafigyeléssel 24 százalékos energia-megtakarítást érhetnénk el.
Hazánkban a lakások energetikai állapota katasztrofálisnak mondható: az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) 2004-es felmérése szerint mindössze a lakásállomány 10%-ának hőszigetelési értéke közelíti meg a mai magyar normákat. Ennek eredményeként Magyarországon közel háromszor annyi energiát használunk egy négyzetméter lakóépület fűtésére, mint az EU-15 országok átlaga. Pedig a jó minőségű, szakszerű szigeteléssel sok pénzt lehetne megspórolni, és a befektetett összeg 2-3 év alatt megtérül.

Egy ház hővesztesége
Nyílászárók
20-40%
Homlokzat, szerkezeti hézagok
30-40%
Tető, mennyezet
20-30%
Földszint, alagsor

10-15%


Az energiatudatosság nem a hőerőművekben, az energia előállításakor, hanem otthon, a hétköznapokban kezdődik: a nappaliban a villany felkapcsolásakor és az ablak kinyitásakor; a fürdőszobában zuhanyzáskor, mosáskor és a csapok elzárásakor; a konyhában főzéskor; és a dolgozószobában a számítógép kikapcsolásakor.
A havi számláink csökkentéséért mi magunk tehetjük a legtöbbet: kis odafigyeléssel, otthonunk korszerűsítésével és némi befektetéssel jelentősen csökkenthetjük energiafelhasználásunkat, ami forintban is jól mérhető megtakarítást hoz a családnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthon melege program 2017

Ebben az évben az otthon meleg program keretében jóval nagyobb összeget szán az állam a lakás-felújítási pályázatokra. Abból a logikából kiindulva, hogy energiahatékonyság szempontjából a...


Climatizer Plus

A hőszigetelés szó említésekor rögtön a hideg elleni védelem jut azeszünkbe. Az épületeknek azonban nemcsak a téli hónapokban kell biztosítaniuk a kellemes klímát, hanem ugyanolyan fontos a...