Piramis energia

Korábbi két lapszámunkban már jelentettünk meg cikket piramis energiáról. Nehezen megfogható, de kétségtelenül létező jelenség után most a kutatások helyszínén, a diósdi Pipecon Szövetkezetnél nyomoztunk. Oláh Gábor, a cég vezetője, és a Gyógyító Lappiramis Alapítvány elnöke mutatta meg nekünk a kísérleti telepen működő berendezéseket.

A lappiramis igen széles körű felhasználási lehetőségei közül talán a legelőrehaladottabb kísérletek a szennyvíztisztítás területén folynak. A diósdi telepen két berendezés is működik, a vizsgálatokhoz még idegenből is hozatnak szennyvizet, hogy minél objektívebb képet alkothassanak működéséről.
A piramis energiával működő szennyvíztisztító egy hagyományos derítő tetejére van felszerelve. Felépítésében egy kettős falú cső; a külső egy hagyományos műanyagcső, a belső pedig egy hengerpalástra hajlított lappiramis. Egy szivattyú folyamatos üzemben emeli ki a derítő felső rétegeiből a szennyvizet, és nyomja fel a kettős cső által létrejött gyűrűs térbe, majd a belső cső tetejétől a szennyvíz visszacsurog a cső belső (piramis lenyomatú) falán, vissza a derítőbe. Ilyen módon a szennyvíz a lappiramis cső mindkét falával érintkezik, és a folyamatos (8 óra üzem, 8 óra szünet) keringetés hatására a szennyvíz az előírásoknak megfelelő szintre letisztul. Kémiai oxigéntartalma feldúsul, ammónia és nitrát tartalma lecsökken, mosószer és zsírtartalma ugyancsak, és szagtalanná is válik. Mindez mindenféle kémiai kezelés nélkül. Az így keletkezett tisztított víz a növények gyökérzónás öntözésére tökéletesen alkalmas. A hagyományos derítő vize erre nem megfelelő azt szippantós autóval kell elszállíttatni.)
Amennyiben felszíni öntözésre is fel kívánnánk használni a kezelt vizet, akkor ezen felül még bakteriológiai tisztításra lenne szükség.
A szennyvíztisztítási kísérletek során figyeltek fel arra, hogy a vízből a kezelés hatására nagy mennyiségű kalcium, magnézium és nitrát válik ki. Ezután kezdődtek meg az ivóvíz tisztítási kísérletek, amely során ugyancsak figyelemre méltó eredmények születtek.
Ezek során vált azonban még egyértelműbbé, hogy a Pipecon Kft. jelenlegi anyagi lehetőségei, és a vizsgálatokhoz szükséges műszerezettsége, a laboratóriumi háttér már nem elégséges. Biológia, kémiai jelenségeket tapasztalnak a lappiramis használata során számtalan területen, de a jelenségek okát felderíteni már nem mindig tudják. Ehhez sokkal magasabb szintű műszerezettségre, laboratóriumi háttérre, biológusok, kémikusok segítségére, és több pénzre lenne szükség. Bizonyítható, hogy a piramislapon tartott magvakból gyorsabban fejlődnek a növények, érzékelhető, hogy a piramislap betétű ágy, a számítógép klaviatúrája alá tett lappiramis jótékony élettani hatásokat fejt ki, de az egzakt mérésekhez már kutatóintézetek, orvosok segítségére lenne szükség. A víztisztítóban lezajló kémiai és fizikai folyamatok pontos nyomon követéséhez például egy ún. ionkromatográf kellene, de ennek ára 5 millió forint körüli.
A lappiramis több mint 60 országban szabadalmaztatva van, de korántsem lehet azt mondani, hogy csupa sorozatgyártásra kész berendezésről van szó. Ahhoz, hogy – sok magyar találmányhoz hasonlóan – ne külföldön, vagy az íróasztalfiókban végezze, külső segítségre, támogatókra lenne szükség. Ilyen támogatást kér Oláh Gábor szakemberektől, kutatóktól, intézetektől és mecénásoktól a Gyógyító Lappiramis Alapítvány javára.

Gyógyító Lappiramis Alapítvány
Információ, tanácsadás, megrendelés:

H-2049 DIÓSD, Kőbányai út 10. Pf. 17
Telefon: (23) 545-050
Fax: (23) 380-011
www.extra.hu/lappiramis
e-mail: lappiramis@freemail.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: piramis, energia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiahatékony hőszivattyú hűtésre és fűtésre is

Az energia okos felhasználása az elmúlt hónapokban az energiaárak emelkedése miatt még inkább középpontba került. Ugyanakkor fenntarthatósági szempontok alapján is egyre fontosabb, hogya...


Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron

A népszerű VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus választéka minden épületben kiállja a próbát: korszerű, energiahatékony és pénztárcakímélő.