Vidéken is nőnek az árak

2021-12-18 16:43:40 | Módosítva: 2021-12-18 16:46:20

Az otthonteremtési támogatási rendszer egyik következményeként az építőiparban is megnőtt a kereslet a jó szakemberek iránt. Sajnálatos következmény az is, hogy sokan szakértelem nélkül vállalnak munkákat, melynek sokszor kifogásolható lesz a végeredménye. Mindezek együttes hatásaként most már vidéken is érezhető növekedésnek indultak a kivitelezői árak, és még jó, ha egyáltalán talál ma valaki jó szakembert.


Versenyfutás az idővel

A generálkivitelezők helyzete is nehezedett, számukra is a legnagyobb nehézség a megfelelő munkaerő megtalálása. A megnövekedett megrendeléseket csak a létszám növelésével tudják kiszolgálni, viszont képzett, tapasztalattal rendelkező, józan életvitelű szakemberből már egyre kevesebbet lehet találni. Ezzel párhuzamosan jelentős nehézséget okoz az építőanyagok gyors és jelentős drágulása. Van olyan anyag, amely egy év alatt 30-40%-ot drágult. Sőt a vasanyagok és műanyagtermékek ára havonta is jelentősen változik. A munkabérek felzárkózását is be kell kalkulálni a munkadíjakba, hiszen a nehezen megtalált, jó munkaerőt elsősorban anyagilag lehet motiválni. A szabályokat betartó építőipari cégek helyzetét tovább rontják a feketézők, ami az építőiparban még más ágazatokhoz képest is kirívóan magas. A napi bejelentéssel, vagy feketén foglalkoztató építőipari kóklerek emiatt alá tudnak ígérni a korrekt, stabil csapattal, jó minőségben dolgozó cégeknek.

Az építőipari mesteremberek persze a kérdéskör másik oldalát látják. Szerintük a megrendelők nagyon olcsón akarnak nagyon jó minőséget, és nem számolják bele a kivitelezők befektetéseit, pl. a szerszámokat vagy a dolgozók bejelentését. A megrendelők csak addig látnak, hogy egy fürdőszoba burkolásáért, 1 hét munkáért 250.000 forintot kérnek, és ezt sokallják, majd jön valaki, aki vállalkozónak adja ki magát, és megcsinálja ugyanazt százezer forintért. A megrendelő örül, hogy olcsó mestert talált, utána persze telefonál, hogy menni kellene javítani, mert a kivitelezés minősége elfogadhatatlan.


Korábban a vidéki munkabérek jelentősen alacsonyabbak voltak a nagyvárosiaknál. Míg pár éve egy homlokzati hőszigetelés munkadíja a 3500 Ft/m2 volt, addig most 6000 Ft/m2 alatt már nehezen oldható meg. Ugyanez Budapesten viszont 11-13 ezer Ft/m2 áron is elfogadott. A korábban jóváhagyott költségvetés mellett elindult építkezésnél az ügyfelek nehezen tudnak lépést tartani az építőipari árak változásaival, és nehezen fogadják el egy-egy nagyobb projekt bekerülési költségeinek menet közbeni változását.

A felújítási támogatás következtében a felújítási kedv is megnövekedett. A megrendelők jelentős része élni is kíván a lehetőséggel. Viszonylag széles a kedvezményezettek köre, itt is vannak, akik kimaradnak és emiatt csalódottak. Jelenleg kevés olyan lakásfelújító van, aki a folyósított támogatást már megkapta (még folyamatban vannak a munkák), így még kevés a gyakorlati tapasztalat.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásvásárlási illetékek

Azzal többnyire mindenki tisztában van, hogy ha lakásvásárlásra szánja el magát, „pár forintnak” a zsebben kell lennie az adásvétellel kapcsolatosan felmerülő költségek fedezésére. Ez többek...


Lakás- és házvásárlás 1.

Amikor lakást vagy házat keresünk, vannak alapszempontjaink, amelyeket az ingatlanos hirdetési oldalakon a részletes keresőben be tudunk jelölni, így csak azok az eladó ingatlanok jelennek meg,...