Visszacsapószelep a szennyvízvezetéken

2022-01-05 16:10:46 | Módosítva: 2022-01-05 16:16:39

Az utóbbi hónapokban elég gyakori volt, hogy váratlanul olyan mennyiségű csapadék hullott le az égből, amit már képtelen volt elvezetni az utcai csatornahálózat. Ez olyan házaknál idézett elő bajt, ahol a csatorna vezetékébe nem volt beépített visszacsapószelep. A túl telitett csatornarendszerben felgyülemlett szennyvíz ezért visszaáramlott az alacsonyabban fekvő pince, vagy alagsori helyiségekbe.


Hasonló esetek a házak lefolyóvezetékeinek dugulásakor is előfordulhatnak, és akár a magasabb emeleteken is a szennyvíz visszaáramlását okozhatja. Ez ellen viszonylag könnyű még utólag is védekezni: a lefolyóvezetékekbe visszacsapószelepet kell beépíteni, ami ilyen esetekben megakadályozza, hogy szennyes lé árassza el a fürdőszobát, vagy a WC-n keresztül az egész lakást.

Főként a régebbi, 30-40 évvel ezelőtt épített családi-és emeletes házak esetében a szennyvíz-vezeték rendszerekbe még nem került beépítésre a szennyvíz visszaáramlását meggátoló visszacsapószelep, aminek éppen az lenne a feladata, hogy az imént leírt rendkívül káros eseteket megszűntesse, hiszen az ilyen szelepek feladata nem más, minthogy megakadályozza a szennyvíz visszaáramlását. A visszacsapószelep ugyanis az ellentétes irányú, az utca, illetve a csatorna irányából érkező vízmozgás hatására azonnal elzárja a víz útját. A szerkezet egy kis billenő csappantyúval oldja meg, hogy egészen addig zárva marad, amíg a külső nyomás meg nem szűnik. Amint ez megtörténik, újra kinyit, és a lefolyó használhatóvá válik. A szennyvíz-visszacsapószelep működése teljesen automatikus, így nem a tulajdonosnak kell gondoskodnia a szelep nyitásról és a zárásról.

A beépítést követően

Érdemes rendszeres karbantartást is végezni rajta. Ezt a munkát ajánlott szakemberrel elvégeztetni, hiszen ők tudják pontosan, hogy mik a kritikus pontjai e berendezéseknek. A szelep egyébiránt kézzel, manuálisan is üzemeltethető, így amennyiben probléma adódna, vagy nagyobb esőzéskor, érdemes előre gondoskodni a lezárásukról, hogy megelőzzük az alsóbb szinteken levő helyiségek elárasztását. Az automatikus és megfelelő működéshez alapvetően az szükséges, hogy a szelep nyitott állásba legyen.

A szennyvíz-visszacsapó szelep beépítésekor az a legideálisabb, ha már a lefolyórendszer kialakításakor beépítésre kerül, ám természetesen utólagos pótlásra is lehetőség van. A szelep beszerelhető a ház udvari aknájába, de bizonyos esetekben akár a lakótér vizes blokkjaiba is, bár ez minden ilyen esetben kisebb-nagyobb bontási munkákkal jár együtt. A visszacsapószelepek nemcsak nagy esőknél előnyösek, de a szennycsatorna ejtővezetékének a dugulásakor is meggátolja a dugó fölött felgyülemlő szennyvíz visszaáramlását.
A visszacsapószelepet aknába vagy szabadon szerelve, jól hozzáférhetően kell beépíteni, hogy bármikor szerelni és tisztítani lehessen. Beépítésénél ügyelni kell a helyes folyásirányra, és a megfelelő lejtésre. A szelep tisztítása előtt a kar legyen zárt állásban, majd a zárófedél óvatosan megbontása után, azt leemelve már könnyen ellenőrizhető a tömítőgumi és a mozgó alkatrészek állapota. Repedés, szakadás, törés esetén a sérült alkatrészeket ki kell cserélni. Vízsugaras tisztítás után pedig vissza lehet szerelni a zárófedelet és újból nyitott helyzetbe kell állítani a nyitókart.

A visszacsapószelep méretét a telepítését lehetővé tevő hely alapján lehet megválasztani. A beépítés megkönnyítését szolgálják a függőleges és vízszintes beépítést lehetővé tevő szelepváltozatok. Leggyakrabban a vízszintes elhelyezést választják a szakemberek, ha azonban a fürdőszobában, a konyhában, a WC mögött nincs elegendő szabad hely, akkor jön szóba a függőleges változat alkalmazásának lehetősége. A visszacsapószelepek közül a külső beépítésű szelepek narancssárgák, a belső szerelésűek pedig szürke színűek.

A pince szinti vizesblokkok hálózatát lehetőleg önálló csövön kell a fő szennyvízhálózatra kötni, és csak ide kell beépíteni a visszacsapószelepet. Így az ingatlan többi részén a lezárt szeleptől függetlenül működhet a szennyvíz elvezetése a pinceszinten lezárt szelep mellett is. Ha nem így van beépítve a szelep, akkor a lezárt szelepre terhelődik a használati szennyvíz a felső szintekről, és az eső után dugulás elhárításra lesz szükség. Ezért a felső épületrészek szennyvizét mindig függetlenül kell rákötni a főcsatornára.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fénycsatornák

A legtöbb lakásnak vannak olyan helyiségei, amelyek rosszul megvilágítottak, mert nem jutnak természetes fényhez. Ezekben csak mesterséges fényforrásokkal lehet jó megvilágítást biztosítani....


Lindab Rainline Ereszcsatorna-rendszer

A házépítés összetett folyamatának egyik fontos kérdése a tető, és a hozzá tartozó esővíz elvezetés helyes megválasztása.